En julsaga recension

En julsagaJag var ju som tidigare nämnt i Stockholm i helgen för att se baletten Nötknäpparen. Igår så hade vi en hel dag att förströ innan jag reste tillbaka till Gotland och mamma hem till Västerås. Så efter mina önskemål så gick jag, mamma och min storebror Johan och såg En julsaga på Filmstaden Sergel.

Eftersom Gary Oldman är en av mina absoluta favoritskådespelare så håller jag mig uppdaterad om honom som ingen annan. Vilket då resulterade i att jag har sett fram emot En julsaga (A Christmas carol) ungefär sedan den dök upp på imdb.com med mycket få detaljer. Alltså ungefär 1 och ett halvt år sedan. Jag har sett fram emot den här filmen länge!

 

En julsaga finns som "vanlig" version, men också i 3D. Jag var inte särskilt angelägen om 3D-grejen, utan var mest fokuserad på att få se filmen. Men, det blev 3D. Jag har sett 3D-filmer förut, men aldrig någon med handling. Så när jag gick in i salongen med mina inplastade 3D-glasögon så var jag ju förväntansfulld för effekterna.
Först var det lite vanlig bioreklam innan en 3D-trailer för Avatar och filmen kom. Johan hade aldrig sett något i 3D förut och blev som ett litet barn bredvid mig. "WOOW" beskriver väl hans reaktion ganska bra.

En julsaga är baserad på den klassiska historien av Charles Dickens som filmatiserats och gestaltats ofantligt många gånger. Den handlar om Ebeneezer Scrooge som är en snål, girig och sur gammal man. Vi får lära känna honom en julafton, en julafton då han samma natt ska bli besökt av sin gamle kollega Marley - som dog för sju år sedan. Marley berättar att han kommer att bli besökt av tre andar: Ghost of Christmas - past, present och yet to come. Andarna kommer, och de visar Scrooge hans gamla, nutida och framtida jular.

Jim Carrey gör rösten till Scrooge genom alla åldrar och även alla julandarna. Flexibel som han är klarar han det galant. Han gestalar hela tiden Scrooge med den rätta åldern, värmen och humorn.
Colin Firth spelar Scrooges systerson Fred, och karaktären är Colin Firth upp i dagen skulle jag vilja säga. Det kan man dock inte direkt säga om Robin Wright Penns karaktär: Scrooges ungdomskärlek Belle.
Att Gary Oldman hade tre roller i filmen visste jag redan, men givetvis hade jag glömt bort namnet på dem. Marley visste jag redan (efter trailern) så det var inga problem. Jag fann honom snabbt i Scrooges underordnade Bob Cratchit p g a karaktärens utseenden och lite senare rösten. Den tredje karaktären lyckades jag inte finna i själva filmen, utan fick vänta tills eftertexterna: Tiny Tim. VA? tänkte jag. Tiny Tim är en pojke, och när jag lyssnade på den rösten så tänkte jag att det var en barnskådis. Men nej. Det är Gary Oldman. Om rösten är redigerad kan jag dock inte svara på, då Oldman är en av de mest flexibla och begåvade jag vet.

Det jag tycker mest om i hela filmen är slutet och de långa åkningarna. Slutets värme lyser igenom och gör hela kroppen lycklig. Helt underbart gestaltat. Vilket vi har regissören och manusförfattaren Robert Zemecick att tacka för. Han har gjort bl a Polarexpressen och Forrest Gump innan.
Åkningarna antar jag att vi har fotografen att tacka för, men det vet man ju aldrig. Hur som helst: P g a att filmen är animerad så kan man ju utnyttja "kameran" på ett helt annat vis. Och att det är 3D förstärker effekten ännu mer. När bilden sveper över ett gammeldags London så känns det verkligen som om man är inne i filmen (utan att bli åksjuk). Fantastiskt vackert.

En julsaga är en bra film, men passar inte för de mindre. 11års gränsen sitter bra där, speciellt om man ser den i 3D. Jag kan förstå om vissa tycker att filmen är lite seg ibland, men då tror jag det är för att man inte är alltför fäst vid den klassiska sagan. Själv är jag inte det. Jag gillade verkligen filmen, och trots att historien är otroligt fin och definitivt tänkvärd så har jag aldrig varit mycket för den.
Men en helt klart sevärd film att se i vintermörkret!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Sjung ut:

Trackback
RSS 2.0