Praktik på Kungliga Operan: Tillgång till musik

Idag fick jag ett mejl (tre, varav de två sista bara innehöll mp3-filer) av min handledare: Jag har fått klartecken av Hovkapellet att använda deras musik! Det är deras inspelningen av Nötknäpparen, som de var "nöjda" med. Den är förstås perfekt. Mitt val går på Pas de deux. Det finns inget vackrare i musikväg. Åh gud så underbart. Jag är ycklig!

Husmor

Jag har skapat en kycklingpaj. Grillad kyckling, pesto, mozzarella och färsk potatis. Snart ska den in i ugnen. Dock så är formen ingen riktigt pajform vilket gör att det rinner ut en del av äggsåsen. Borde alltså ha haft bakplåtspapper i formen. Då vet vi det till nästa gång! Jag håller tummarna för att det blir mums i alla fall.

Uppdatering: Ajdå. Såg att man skulle ha förgräddat pajdegen i formen först. Det är alltså därför man ska läsa recepten ordentligt. Äsch.

Jag älskar kor

Hahha så himla fin. Uppsats om en ko som en mellanstadieelev har skrivit.


Tumme ner

Såg nu att jag hade fått massa kommentarer på mitt "I'm a doer!"-inlägg, så jag tänkte att det kunde passa med en uppdatering på den fronten: Det gick åt helvete. Måndag fixade jag alltihopa, valde ut bilder och gav dem till Bulow. Tisdagmorgon säger han till mig att det inte går. Kanske om han hade haft en vecka, men inte på en dag. Jag pratade sedan igenom saken med honom och han testade igen med bara en bild medan jag såg på. Slutresultatet blev att bilden rörde på sig en aning, och efter ett snack med Staffan så sket vi i det hela. Bajs alltså. Så nu är det bara att hoppas att allas utvärderingar är tillräckligt bra. Vad jag inte gillar att låta massa andra ha det avgörande ordet för mitt betyg...

Premiär av novellfilmerna kl 10.00

http://www.filmgymnasiet.gotland.se/?p=filmgymnasiet-live

På denna sida kl. 10.00 idag kommer ni kunna se premiären av våra novellfilmer. Filmerna kommer också presenteras av oss elever. Har man lust och tid och inget bättre för sig är det bara att gå in! Går inte att se igen.

My heart has wings, and I can fly

Känslor är konstiga. Ibland slår de ner med dunder och brak, och ibland smyger de sig på utan att man märker det minsta. Jag har råkat ut för det sistnämnda. När började jag känna såhär? Varför känner jag såhär? Är det på riktigt eller bara något jag får för mig?
Livet är ett mysterium och jag är en fåntratt. Han är fin och det här är kul så länge det varar. Snart lämnar jag ön. Snart lämnar jag det här.

Ahapp

Jag försöker verkligen komma på något att skriva, men det går verkligen inte att hitta på något intressant. Så jag borde väl inte skriva något överhuvudtaget. Och då gör jag väl inte det då.

I'm a doer!

Allt blev så himla bra i slutändan. Konstigt nog. Fem över sju tar jag båten till Nynäshamn, för första gången med Caroline i släptåg.

Något som också magiskt löste sig var min betygsångest. Igår fick den först extra syre då jag pratade med min lärare Staffan. Han sa att jag låg på ett VG+ (p g a min oändligt kassa skapande av en tjeckisk miljö) och att för att få ett MVG behövde han läsa de andras utvärderingar. Och jag kan ju inte göra något åt dem. Det kan stå VAD SOM HELST i dom där. MEN i detta lilla samtal vi hade nämnde Staffan något kort om After effects. En kvart senare efter detta när jag satt i bildsalen och gjorde en skylt tänkte jag "Ja, om skolan har after effects - Varför skulle jag inte lösa problemet?". Så jag ilade iväg till Staffan igen - och nej skolan hade inte det. Men det har däremot en trea. Så jag sprang iväg och flirtade med Bulow som är den mest svårflirtade människan på planeten (trots att han är otroligt mysig och rolig). Ludwig skrattade jättemycket och sa:
- Att lära dig After effects skulle ta mycket längre tid än att bara göra grejerna åt dig!
Så... TA DA! Han gör det åt mig. Är det inte fantastiskt? Jag kommer att få tjeckiska skyltar inredigerade i filmen. Och när jag sedan sprang tillbaka till Staffan med de goda nyheterna sa han bara:
- Bra jobbat.
Så min betygsångest är ett minne blott. Det är bara den vanliga lilla ovetskapen som rör sig i magen. Men inget mer. Livet är bra underbart

Ångest

Jag har hoppat av min inspelning nu. Det är bara de två sista dagarna kvar, men jag kände att det inte skulle gå. Att gå upp kl kvart i tre och hålla på till klockan nio för att göra samma sak igen funkar inte. Jag var ett vrak psykiskt igår och jag vill bara bort. Trygghet tack. Min regissör med all rätt i världen arg på mig, men för att göra det hela värre läste jag ett sms imorse att min scriptapärm som jag har och skulle ge Rasmus idag - innehåller det enda bildmanuset. Vilket jag inte alls visste. Då hade jag mött upp dem och lämnat den. Så nu har jag ännu sämre samvete. Jag är en skitstövel. Blä. Men jag är orutinerad scripta nu och det går inte snabbare med mig. Jag är som vilken scripta som helst. Fast arga är dom ändå. Och det är värst. Men det visste jag att de skulle bli. Fast det med pärmen var ju inget jag hade planerat. BAJS jag behöver gå till skolan för att bli normal. Over and out.

Tuppen gal klockan fyra

Jag gick upp tio över två imorse. Eller kanske nästan borde säga "i natt". Det tog emot vill jag lova. Det var filminspelning (treors slutproduktion). Det var på andra sidan Visby längst ut i kanten och jag svimmade nästan vid tanken på att behöva gå hemifrån cirkus 03.15. Så jag tog ut min cykel för detta särskilda ändamål.
Morgonen var vacker och jag lyssnade till Nötknäpparen. Jag önskade att jag bara var ute för stunden och snart skulle hem igen. Då skulle jag ha bakat bröd. Jag tänkte en del på det där under inspelningen och återgav tillslut orden högt:
- Åh, jag vill baka bröd.
Kommentaren på detta löd:
- Det är en riktig kvinna det!
(det var ett SKÄMT alla radikala feminister där ute)

Och sedan upplevde jag en sak jag aldrig tror jag har upplevt. EN TUPP GAL. Lite över fyra så hörde jag det första gången, och sedan höll han på ett bra tag! HELT OTROLIGT. Det gjorde min morgon.

Tänk att vi alla finns

Caroline och jag har funderat en hel del över livet. Vi har båda blivit otroligt känslosamma personer.
Igår pratade vi om att vi alla faktiskt föds. Om dom där förlossningsfilmerna man har hemma med sig själv som minuter gammal. Att tänk att det där är jag. DET ÄR JAG. Jag har varit sådär liten. Och jag minns det inte. Men det är jag. Som en slemmig blodig skrynklig liten sak. Ett litet liv. Ett liv som skulle formas av mina föräldrar, omgivning och utveckla den personlighet och karaktär som redan fanns där inne. Att jag sitter här vid datorn nu. Att något sådant verkligen kan finnas. Och att jag förmodligen kommer föda egna barn. Att man kan ha ett liv i magen. Något som lever och existerar innan det ens haft födelsedag. Jag kommer förmodligen gråta ögonen ur mig när jag blivit mamma. Och sedan så far tankarna till att man kanske gifter sig. Att vänner kommer gifta sig och att jag ska hålla tal för dem. Då kommer jag också gråta. Att förklara hur mycket jag älskar dem. Att det är deras stora dag för något så fint och eget här i livet.
Ja livet, det är så vackert. Det är så vackert att jag inte är helt säker på vart jag ska ta vägen.

Novellproduktion: Redigeringsvecka

Filminspelningsveckan är klar nu och det är bara redigering och ljudläggning kvar innan premiären nästa onsdag. Det betyder att jag som scenograf nästan inte har något alls att göra. Om jag varit på kärnämnesskolan Säve hade det varit sååå tråkigt och jag hade gått hem efter fem minuter, men det är annorlunda på A7 där vi läser filmämnena. Alla går runt här och var och har inga bestämda platser. Så jag har tittat på vårat material och även den andra gruppens. De gör film av mitt manus "Jesusmetoden". Det var roligt att se det bli gestaltat. Kanske mer åt det komiska hållet än det intressanta, men det är inget fel med det. Jag är inte så kär i mitt manus.
Mer än så har jag knappt gjort. Så skönt efter allt jobb.

Facebook

Skönt citat från Simon Pegg idag från hans twitter:
"Facebook just told me to reconnect with my own wife. Mind you're own fucking business you privacy abusing dinosaur!"

Överlevare

Och så har jag klarat nationella provet i matte B! Är jag inte fantastisk? Det var mycket enklare än jag trodde det skulle vara. Puh! Nu kommer jag kanske aldrig mer ha matte. Det är nästan lite sorgligt, trots att jag inte gillar det.

Nu är jag ledig ändå in i brallan. Filminspelningen är över och bördorna är borta från mina axlar. Både idag och imorgon har jag INGENTING att göra efter skolan. Sååååå skönt. Jag kan måla. Och läsa. Och dricka te. Och stå på händer. LEDIG.


Matematik B

Nationellt prov i matte B imorgon bitti. Kommer gå såhär -->          bra. Alltså inte bra alls. Jag borde ha pluggat hela dagen. Vad har jag gjort hela dagen? Jag och Caroline har sett Anastasia och Lejonkungen. Och den senaste timmen har jag målat. Jag får skylla mig själv med andra ord. Fast egentligen är jag ju körd i detta prov oavsett!


The American way

I lördags hade vi filminspelning i ett flygplan. Man tror inte att det ska vara så märkvärdigt, men att vara ensam på typ hela flygplatsen och sedan gå igenom säkerhetskontrollen och komma ut på en enorm flygbana… Det går inte att låta bli att tänka ”Wow, det här har jag fixat”. För er som missade det har jag varit scenograf i denna produktion.

När vi var där inne i planet tillsammans med en flygvärdinna kommer plötsligt en man i skjorta in. En galet attraktiv skäggig man – som var amerikan. För det första fick jag världens chock, för det andra så smälte hela jag. Mike, eller vad han nu hette, skulle gå in i cockpit och sätta igång säkerhetsbältesskyltarna. Och sedan satte han igång micen etc. Jag kunde typ inte sluta titta på honom. Gaaah vad sexig han var.


Timmarna

Igår så såg jag en film på tvåan som jag tittat på flera gånger i bibblans DVDhylla. Särskilt intresserad har jag aldrig varit, trots de geniala namnen som bl a Julianne Moore och Meryl Streep. Men när jag såg att den skulle visas så ville jag gärna se den. Och väldigt bra var den. Och vacker. Scenografin och fotot var perfekt. Eddie - du skulle nog älska den.

De absolut bästa filmerna är de som verkligen griper tag i en. De som sätter hjärtat i ett skruvstäd och tvingar en att känna så mycket. Ögonen tåras och filmen visar upp innebörden av småsmå detaljer. Det är underbart att ha ont inombords. Det är sån film jag vill göra. Jag vill att folk ska våndas.
Som texten i Robin Hoods "Kärlek" går: Allt som finns, är det som känns.


Kurt och Åke

Jag har köpt en tröja med två zebror på. Dom heter Kurt och Åke. Tröjan är fin.
Idag blir det filminspelning - igen. Turligt nog börjar vi klockan elva. Jag tackar den lata själ som inte ville skjutsa oss förrän då. På tisdag kväll är all inspelning slut, matteprovet avklarat och jag har lämnat in träningsdagboken. FRIHET kallas det. Då ska jag se Anastasia med Caroline. Och måla fina Disneytavlor. Puss på er. Just du är bra.

Höjden av uttråkning

Det är när man börjar flirta med niondeklassare. Då har man VERKLIGEN inget bättre för sig.

Varma nätter

Klockan är över tolv på natten, och jag var nyss ute för att slänga sopporna. Dock så räknade jag inte med en typ av värmechock. Ljummen härlig luft kom emot mig när jag gick igenom ytterdörren. Först så trodde jag det var något från någon ventilation eller vem vet vad, och mina tankar fördes till de varma nätterna utomlands. Men så var det på riktigt. Herregud.

Knullträd med hederliga avsikter

http://www.knulltradet.se/
Bra, smart och rolig sida. Älskar de små texterna. "Kom igen, det är bara ett exempel" - förbannat bra sagt. Gå in på den och använd kondom gott folk!

Ännu en dröm, om eiffeltorn och sms

Jag älskar att drömma. Jag borde verkligen bli professor i det. Men det är en annan historia.
I natt drömde jag att jag fått ett sms av okänt nr. I smset stod det något så opassande som ”Får jag fingra dig ikväll? <3”. Jag slog upp numret och såg att det var mammas kompis man, och mannen och kompisen skulle komma på middag samma kväll. Förutom att det var väldigt wierd och opassande så förstod jag vilken otroligt stor skitstövel denna man måste vara. Vilket jag också sa till min historielärare och en kompis till mig (minns ej vem) som var med. Sedan så var jag i skogen, tillsammans med Ralle, Ludwig, Troff (filmtreor) och Caroline. Jag sa till Caroline:
- Gissa vilket stört sms jag har fått.
Ralle blev nyfiken och ville veta vad som stod, och då berättade jag för alla.
- Gissa hur gammal han som skickade det var?
Vilda tama gissningar, varav jag gav svaret på 40+. Alla reagerade ungefär som jag gjorde innan. Sedan så skulle alla sova där, förutom Caroline. Tydligen så bodde Ralle där, endast på en madrass i den där skogen. Men det var mysigt i alla fall. Även om jag var lätt mobbad för att vara tvåa.

Drömmen hoppade ”en aning” och vi skulle se balett och jag behövde en mascara. Pappa var full och allt var jobbigt. Sedan så var jag i Paris och såg eiffeltornet, vilket såg ut som en lyftkran (helt klart inspirerad av mitt suddiga lyftkransfoto som ser ut som eiffeltornet i mitt fotokompendie). Jag träffade Annika i ett galleri intill tåget och linbanan till eiffeltornet. Hon var gravid men hade inte sagt något. Sen så stötte jag på Joanna och vi pratade om skapandet av deras (scentvåornas) film.
Slut.

Livet som hemmafru

Jag får gång på gång häftiga impulser till att skriva statusuppdateringar på Facebook. Det är verkligen världens mest överskattade sida. Varför blir det så mycket diskussion kring den? Hur lyckas man bli beroende av något där det verkligen inte händer något som är roligt i mer än 3 minuter? Just därför blir jag så sur på mig själv för att jag har lust att statusuppdatera. Jag sitter här och väntar på Caroline som en och annan hemmafru. Hon arbetar. Jag är hemma. Ändå som saknas är att jag skulle laga middag åt henne. Men min största rädsla är att bli övergiven av henne. Då brister mitt hjärta och då har jag suttit uppe och väntat i onödan.

Som ni vet så är jag ju med som scripta i några treors slutproduktion. Just nu har de inspelning. Jag läste om planeringen jag fått utskickat och upptäckte att det som jag trodde var igår är idag. Men det spelar ingen roll. Jag tänker inte gå ut till dem nu. Även om jag helt ärligt kan säga att jag tycker mycket om dem har jag inte riktigt orken. Inspelning av novellfilmen nu tar tillräckligt mycket kraft och jag kan inte ägna min lilla lediga tid åt dem. Så imorgon ska jag prata med min regissör och produktionsledare där.
Nu ska jag stänga ner datorn, tvätta av mig sminket och fortsätta att vänta på mitt hjärtas älskade på ett annat vis. Hejsansvejsan.


Masterpiece

Jussi Björling – Adami & Simoni Puccini: Nessun Dorma!
Förmodligen så känner alla igen detta stycke när de hör det. Personligen så tror jag inte att jag har hört hela på evigheter. Jag bara satt och lyssnade på Jussi Björling-sånger, och så dök detta upp och efter 56 sekunder börjar det plötsligt värka i hjärtat. Jag lägger märke till detta och lyssnar igen och då börjar jag gråta. Herregud vilket mästerverk. Det är på sådana här vis man får reda på att man lever.

Sherlock Holmes

Igår så löste jag värsta gåtan. Jag har undrat angående en bekantskap ett bra tag, och i förrgår fick jag nya misstankar om den. Efter att ha snokat runt utan att ha frågat några ovanliga frågor alls har jag pusslat och knåpat i min hjärna. Och nu har jag svaret:
Jag visste det. Dom röker på tillsammans.

Den maskerade rosen

Minns ni Den maskerade rosen i Sailor moon? Vi pratade om honom jag och några i klassen i fredags. Igår såg jag den snyggaste människan jag sett på denna ö igår. Det var helt galet. Jag nästan avled. Han var supermystisk: Han hade kläder så att man nästan bara såg ögonen och han sa nästan inte ett ord. Han bara tittade på när andra pratade. Tyst och iakttagande. Han var där en stund, sedan försvann han. Jag vet hans förnamn men inte mer. Jag frågade vem han var:
- Ingen särskild. Jag är jag. Jag är här.
Wow.


Dimmig kväll

Jag fick igår reda på att en tjej jag känner är släkt med Jussi Björling. Hennes farfars kusin. HUR JÄVLA COOLT ÄR INTE DET? Och dessutom är jag extreeemt cool som känner henne. Enligt henne är jag tydligen en stoooor teatertalang. Vet inte om jag håller med, men sånt är kul att höra i alla fall. Mycket trevlig ung dam det där.

Det var fest igår förresten, det sa jag inte i texten ovan. Men jo, tre flickor fyllde år. Förra gången jag festade med min klass så var Simon hemma hos mig innan och la ut "Ja, jag är kär i Simon Ackemo" på min facebook. Även denna gång var han på besök, och trots stränga uppmaningar fick jag reda på för några timmar sedan att jag hette "Emelie Pitt". Men som min mamma skulle sagt: Somliga straffar Gud genast. Simon spydde halva den kvällen.

Jag säger även som Joanna, att kvällen var dimmig - men extra dimmig för somliga. Jag och Joanna gled dock runt hundraprocentigt nyktra och lyssnade till allas spontana konversationer. Snälla kommentarer tar man åt sig mycket bättre så. Förutom Sagas glädjeord fick jag höra ca 25 ggr att jag verkade vara en så himla bra person och människa. Sen att killen i fråga var den skummaste människa jag någonsin träffat är en annan historia. Inte ens hans Ronliknelser vägde över i slutändan.

Avslutar kvällens resumé med en bild på Jussi Björling:


Mikael Persbrandt

I natt jag drömde något jag aldrig drömt förut. Om Mikael Persbrandt. Mikael Persbrandt. En väldigt duktig man, som har sexappeal. Dock har jag aldrig skänkt honom några längre tankar. Men ändå skänker jag honom i natt den längsta tanke man kan skänka någon: Nämligen en längre verklighetstrogen och detaljerad dröm. Och vilken dröm. Jag var praktikant hos honom och han var ett riktigt svin. Men jag brydde mig inte det minsta. Han var han och jag skulle inte stanna många dagar. Så ----->    -     nära att ha sex med honom. Riktigt sexig var han även om han var som han var. Nu vill jag se en film med honom, men ingen har jag hemma. Det får bli att se en film med en annan sexig skitstövel. Jag syftar på Bridget Jones och Daniel Cleaver...


Som jag sa

Igår morse snöade det, på kvällen när jag gick ut sjöng fåglarna och det var som den vackraste sommarkväll. Livet är underbart. Det är inte den som upplever mest, utan den som lever varje sekund.


Livet är underbart

Vi människor är så otroligt bortskämda. Nu för tiden får vi resa och upptäcka världen. Vi är inte lika stora slavar under vår kultur eller vårt kön. Vi har det bekvämt och i i-länderna är det högsta behovet på behovstrappan alltid tillfredsställd. Ändå väljer människor att vara missnöjda och gnälliga. Jag säger inte att ingen behöver bara deprimerad, jag säger bara att vissa helt enkelt inte vill vara lyckliga.
Livet är underbart. Glöm aldrig det. Gå upp en ljus sommarmorgon kl fyra och se själva. Morgondis, dagg, rådjur betandes och fågelkvitter som förtydligar den ändå totala tystnaden.


Död

Jag gillar inte när min fön bara lägger av.


Sommar sommar sommar

Jag har gjort en spellista på spotify, i det allra somrigaste laget. Den innehåller låtar som är sommar för mig. Vreeswijk, Taube och Gärdestad bl a. Svenska ballader och andra svenska sånger som får hjärtat värmas upp i samma takt som naturen omkring oss!
Öppna den och välj varefter.
SOMMAR SOMMAR SOMMAR

Sommarkväll 2009


ANASTASIOS SOULIS

Underbara älskade

Jag har alltid älskat denna unga man. Han är den enda av mina filmförälskelser som alltid varit ungefär lika gammal som jag. Just därför har han en alldeles särskild plats i mitt hjärta.
Jag såg nyss "Det brinner!". Jag såg den för många år sedan på mellanstadiet, och jag fick den i höstas av Eddie på VHS av okänd anledning. Först idag har en VHSspelare och filmen funnits på samma plats, vilket var ett ypperligt tillfälle att se filmen. Jag vill inte påstå att jag tänder på barn, speciellt inte ett som är en meter lång, men det är ändå något som gör mitt hjärta varmt av att höra hans mörka röst. Jag tänker på när jag såg honom i Den bästa sommaren och blev kär för första gången. Hur söt han var i Alla älskar Alice. Hur bra han gör ifrån sig i Underbara älskade. Hur mycket jag ville vara den där otacksamma tjejen i Les grandes personnes. Hur mycket jag undrar om det var han som var med i teatern jag såg i Stockholm som liten.
Men mest av allt tänker jag på hur varmt det blir i hjärtat.

PS. Upptäckte nu i efterhand att Anastasios inte alls var 11 i "Det brinner!". Tydligen var han 15 - och det syns INTE.

Rosamunde Pilcher

Jag gick upp klockan fyra imorse för att medverka vid en filminspelning kvart över fem, för att efter frukost få reda på att det inte skulle bli något av den. Så jag somnade om framtills nu. Trött är jag, men en fin dröm fick jag.

Vid närmare eftertanke tycker jag mig minnas något mer balettiblandat under sömnen, men eftersom jag inte vet lämnar vi det ämnet.
Jag satt på en buss till Nynäs och bussen verkade åka fel och han höll på/körde på massa människor i början. Detta gav mig lätt panik, och tillslut tog jag upp min bok (en av Rosamunde Pilcher). Plötsligt dyker en kvinna i 35års åldern upp vid mitt säte.
- Vilken bra bok du läser! sade hon retsamt. Den har jag skrivit!
"Eeeeh" var min tanke. Inte för att hon inte var 80+ vilket författaren är i verkliga livet utan för att det verkade orealistiskt och dessutom pratade hon svenska.
- Är inte du britt? frågade jag tveksamt.
- Nä, svarade hon.
Tillslut bestämde jag mig för att tro henne och vi pratade om hennes böcker. Främst Snäcksamlarna. Jag tänkte:
- Shit wow, det här måste jag berätta för Eddie.

Vi kom inte fram till Nynäs, utan till något konstigt teater-/filmbygge där vi stannade. Min farmor var där, i sina egna trakter (även om de var Skåne i drömmen) och hon var med sina vänner och var lycklig, drack och pratade sin egen ursprungliga dialekt.
Jag var nu hemma hos Rosamunde, men det såg exakt ut som vårt eget vardagsrum hemma. Jag och hon pratade lite till, men sen var det natt och drömmen tog den konstigaste vändning. Närbilder på henne när hon äckliga monstergrejer tog sig fram och tillbaka i hennes ansikte. Tentakler, horn och ögon bl a.
Senare på morgonen var jag hon och hennes man, en balettdansare vid namn Anders Nyström (fast på riktigt heter han Anders Nordström, och ansiktet jag refererar till är han och en till). Jag stötte på honom tidigare i drömmen, och det var först då jag var övertygad om att hon verkligen var författaren (fast i verkligheten är förstås den informationen falsk).
Hur som helst så sov "jag" fast jag var ändå väldigt medveten om vad som hände. Mannen var väldigt avklädd och glad och tyckte att morgonsex skulle vara trevligt. Men hennes släktingar kom och tyckte tydligen inte att det var någon vidare idé. Tyvärr.

Nu ska jag gå till skolan. Opepp. Tjosvejs.

RSS 2.0