London's popping

Nu är jag hemkommen från London. Både jag och Caroline hade halvt planerat att dygna, men det gick sådär med den saken. Vi var så slut i både fötter och huvud efter hela dagars av vandring att vi nästintill stupade. Det var bara två kvällar vi faktiskt orkade ta oss till nattklubbar. Och då kom vi inte ens in ena kvällen, av flera anledningar som slutligen gjorde att vi gav upp. Men dessa timmars köande var mycket trevliga. Tre killar i en kö jämsides var höga, varav den ena var ett riktigt orginal i 70talsskjorta och manchesterbyxor. Vi upptäckte sedan att de var svenskar. Men hur underhållande de än var, slog de inte pratstunden med en viss engelsman. Han var från London och otroligt gullig. Han var jättelik John Lennon, största skillnaden var att han var just blond. Detta var dock inget han hört förut, han brukade i stället jämföras med några ur ett brittisk tvprogram. Lite ledsen är jag faktiskt att vi fick skiljas åt p g a köproblem. Snyft.

Aja, trevlig resa var det i alla fall. Men nästa gång åker jag dit bara för att dansa. Så det så.

PS. Både Låt den rätte komma in och Män som hatar kvinnor var väl synliga i både film- och boksammanhang. Det gjordes även reklam för den engelske Let me in på ett flertal bussar!

London 2010

Nu drar jag och Caroline till London. Hemma söndag. Jag har ingen dator med mig så det lär inte bli så mycket uppdatering här. Men ha det bra allihop! Det kommer i alla fall jag ha.


Midvinterblot

"Och under hela den dunkla vandringen hade han debatterat med sig själv, resonerat kring varför det inte vore en utmärkt idé att rusa tillbaka, knacka på dörren och tigga om att få göra sitt yttersta för att älska henne tills allt det fula hon någonsin upplevt var borta för alltid."

Boken jag fick av Eddie i artonsårspresent, "Överenskommelser", är snart slut och det värker i hjärtat. Jag förstår inte hur den lyckas, men den får mina ögon att tåras på varannan sida. Så fort något lyckligt, sorgligt, roligt eller varmhjärtat sker så snyftar jag och skrattar sedan åt min egen fånighet. Den är bara så underbar. Aldrig har jag läst en vackrare kärlekshistoria.


Lillasyster och Cruella De Vil

Malin har precis borstat tänderna och säger till mig:
- Har du sett De Ville?
- Va? säger jag och fnissar.
- De Ville - vågen
Är det någon ny naturkatastrof som hon ville skryta med att hon vet om? tänker jag och tittar frågande på henne.
- Menar du Cruella De Vil? retas jag.
- Nej - det är en tysk film - Deville!
Jag skrattar ihjäl mig:
- Du menar Die Welle!!
Otroligt underhållande.

Min nya kompis

Kolla vem som satt och lunchade utanför fönstret idag?
Och för övrigt har jag totalförälskat mig i mina nya bok.


Högskoleprovet

Då har jag upplevt mitt första högskoleprov. Har nu lite snabbt och överskådligt tittat på facit och det gick nog käpp rätt åt helvete. Men vem bryr sig. Lite förvånad är jag dock över att orddelen inte gick bättre. Det var den enda delen jag faktiskt kände att jag prickade in några rätt då och då. Eller, jag hade flera rätt men det borde ha varit fel. Aja. Äsch.


Och av Caroline fick jag...

... en av mina favoritfilmer! Och en middag i London. Fast det visste jag ju redan - hon frågade innan, haha.
Om en timme är jag påväg till båten. Puss på det. Snart är jag hemma


Hårt arbetande

Nackdelen med att ha gjort klart alla uppgifter är att om man får studietid på lektionen, har man ingenting att göra. Min lärare var väldigt skuldmedveten då jag frågat henne om det var någon idé att jag kom, men då hade hon tänkt att vi skulle ha kollat på film egentligen. Men det är rätt bra såhär ändå. Bättre än att vara hemma och inte göra någonting. På det sättet förstörs dagen. Trevligare att ha tråkigt tillsammans med andra. Så det har blivit onlinespel för min del, och i slutändan gå in på Facebook trots att jag hade tänkt väntat med det tills ikväll. Förstår dock inte att alla går in så tidigt på den sidan. Jag menar: Klockan är var bara lite över nio, och jag hade 20 gratulationer i loggen. Lite tråkigt dock. För nu lär jag ju inte få så många fler tills ikväll.

Aja. Om fem minuter slutar vi. Och eftersom jag inte behöver göra något på religionen förutom att lyssna på en muntlig presentation, kan jag och Caroline gå och fika i väntan på den. Och planera London. Och nu ska jag sluta ordbajsa. Puss.

ARTON ÅR

Idag är jag för första gången arton år! Lite sjukt faktiskt. Och jag fick Joannas present igår som jag öppnade nyss. SÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ fin!!!! Nu blir det hem och se Pegasus med lillasyter. PUSS


Mållinjen är korsad

JAG 
ÄR

LÄTTAD.

Eller egentligen är jag inte riktigt avslappnad än. De senaste dygnen har jag varit så uppe i varv att det varit helt sjukt. Idag var det inlämning för naturkunskapsuppsatsen, fredag av religions- och samhällsuppsatser och imorgon skulle man ha muntliga nationella i svenska B. Dock så fyller jag år imorgon, och att ha läxor och saker att göra då ville jag inte. Jag borde ha gjort det mesta förra veckan, men eftersom min specalité är att skjuta upp så blev det inget av den saken. Men så satte jag en deadline för igår (skulle egentligen ha firat mig med Caroline idag för att jag åker hem imorgon) och höll mitt svenska tal igår. Sedan i söndags har jag skrivit som en galning. Och nu är allting klart och inlämnat. Puh. Det blir till att lägga sig tidigt ikväll, särskilt mycket har jag inte sovit någon dag.
     Och imorgon blir jag arton. Men det känns som att den dagen inte blir särskilt rolig i sig. Gå till skolan och sedan vänta i fem timmar på att gå ner till båten, och där efter resa hemåt i fem timmar. Hm. Vi låtsas att jag fyller fredag i stället.


Plus i kanten

Åh vad härligt, bokevolution lever igen!

Älskade Sven Nordqvist + god gärning

Detta är väl ändå bara helt underbart? Underbare Sven Nordqvist gör Röda korsets julklappsetiketter i år! Så nu vet ni vad som pryder era paket från mig i år.
http://www.redcross.se/RKSF/sfdesign.nsf/main?openagent&size=&layout=nyheter&docid=EC9533DF0E758F36C125779E0043AC7C&menu0=0&menu1=2

Linné och jag

Jag tror aldrig att jag har lämnat in en uppsats så långt i för väg. Den ska vara inne på onsdag, och jag skickade in den IMORSE. Alltså, det är ju inte mycket alls. Men av någon dum anledning lyckas jag alltid göra och skicka in saker i sista minuten. Men inte denna gång. HA. Fast sedan så har jag ett tal imorgon, och två andra jätteuppsatser att göra. Det blir att göra ändå. Nu ska jag gräva ner mig i plugg. Puss.

Jag trivs så bra hemma i mitt Åskebro


Nåt med mos

Det blir alltid lite långsamt när man väntar på att åka med båten. Jag hade egentligen tänkt stanna den här helgen och plugga (behövs) men det är helt omöjligt att motstå lillasysters sockersöta röst i telefonen som målar upp den perfekta helgen med shopping, mys, Panduro, film, tacos och bara mysmysmys. Så jag föll för frestelsen och åker nu hem för en helhelg med henne.
     Nu ska jag packa ihop och dricka lite te. Jag sov nyss så är ganska seg. Men det får gå det också. Puss.


Las Vegas

Jag slutar liksom aldrig gilla den här låten. Den sitter i ryggmärgen. GUD vad bra jag tyckte den var då han var Melodifestivalen. Och vad snygg han var... Härliga minnen.


Balladen om dagen efter

Snart är jag klar med rättningen av mitt engelskaarbete, och då är det bara att skicka in. Det är mitt slutgiltiga arbete i Engelska B där man själv fick välja fördjupning inom något. Det blev förstås en novell för min del. En hyllning till Cornelis Vreeswijk faktiskt, och några av hans visor. Det blev inte så bra som jag hade hoppats, men vid närmare eftertanke visste jag inte riktigt vad jag ville skriva. Jag hade bara en känsla, och den finns där åtminstone.


Praktikplats

Jag har äntligen fått en praktikplats. Det är så otroligt skönt. Titan television i Stockholm! De jag praktiserar hos gör mest skrivbordsarbete under min period v. 44-45 men det känns finemang. Det är tydligen Simon & Thomas (eller vad det nu heter), ett matlagningsprogram och tre reailtyserier som gäller.
     Det enda som jag kan tänka mig blir jobbigt blir att pendla hemifrån till Stockholm varje dag, och sedan från centralen till vad nu detta ställe ligger. I rusningstrafik. Blä. Och jag gillar ju verkligen inte kollektivtrafik. Men det får gå. Det går. Nu ska jag ut och jogga. PUSS


Filip och Fredrik: Fulla på jobbet

Man kan tycka att det här är väldigt barnsligt och omoget, eller bara jävligt kul. Jag tycker att det är fruktansvärt galet kul.


Guldfisk

Alltså jag tycker jag är ett så jäkla bra minne, men när jag letar efter grejer i min blogg så hittar jag hela tiden saker som jag glömt. JAG VILL INTE GLÖMMA. Jag har till exempel glömt bort att jag sett Johan Rheborg. Det är sånt man inte får glömma bort! Skärpning. Jag måste verkligen skriva dagbok, för om det ska vara såhär så kommer jag snart vara 50 och inte ha en aning om hur det var att vara mig som sjuttonåring.

Svansjön

Jag tänkte utveckla helgens huvudattraktion: Svansjön. För ett år sedan var jag balett för allra första gången, vilket också var denna föreställning. Det var något det absolut vackraste jag någonsin upplevt, och det är det fortfarande. Då sammanfattade jag det med att inga adjektiv någonsin skulle kunna räcka till, och den ståndpunkten har jag fortfarande.
     Många kan nog undra varför man går och ser något igen. Jag har alltid varit en sådan som kan se saker flera gånger. Eller, snarare vill. Men däremot så vill jag oftast ha nytt sällskap. Jag vill dela med mig av saker jag tycker väldigt mycket om. Och denna gång var det att jag gav min moster och syster en balettbiljett i födelsedagspresent.

Vad är då skillnaden mellan denna gång och den första? För det första så har jag ju nu även praktiserat på Operan, vilket gör att jag nu kan en del om dess historia. Så när vi satt i salongen satt jag och pekade på massa där inne och berättade om dem för främst Malin.
     Den enda nackdelen denna gång, var att jag efter att ha sett balett lite mer faktiskt kan se när de gör fel. Eller vissa fel. Första gången så trodde jag att alla fel bara var småfel som bara de själva märkte av. Nu så såg jag att han som dansade Rothbart (Hugo Therkelsen) gjorde mer en ett misstag. Han såg heller inte särskilt nöjd ut när han tog emot applåderna efteråt.

Jag kan faktiskt inte minnas att jag grät första gången heller. Jag var mest helt lamslagen att något på denna jord kunde vara så vackert. Att balett kunde vara vackrare än jag trodde att det skulle vara! Denna gång visste jag ju det, och blev aldrig lamslagen utan var bara salig. I slutet när Odette har blivit förvandlad till människa igen och musiken blir så himla… ja, jag är adjektivslös där. Hur som helst så blev jag väldigt tårögd då, och när Siegfried och Odette går mot solen rann två tårar ner för mina kinder. Jag tycker verkligen om att gråta över att saker är vackra. Jag mår verkligen bra av det.

Mer då? Vi fick snyggsnygg-Rothbart. Han som Isa och jag beundrade i programmet när vi var där förra året. Hugo Therkelsen heter han (ser ni ovan), och har helt klart en av världens snyggaste profiler. Dock så var han inte lika snygg framifrån. Något däremot prins Siegfried (Olle Westring) var. Jag tror att det var samma som dansade honom som förra gången. Tyvärr så är jag rätt säker på att han är gift.


Tillbaka på fårön

Efter underbar lördag med mamma, moster och lillasyster har jag kommit tillbaka till Visby. Min önskelista är uppdaterad om någon är intresserad. På tisdag blir det "Livets ord" med Magnus Betnér på Wisby Strand och det ser jag fram emot. Nu ska jag sova. PÖSS

"Vill du veta en sjuk sak som hände mig förra året?"

http://www.youtube.com/watch?v=JFUltc04aqQ&feature=related

När jag såg det här kom jag och tänka på en grej: Tänk om man skulle göra sådär någon gång? När man träffar någon man vet att man aldrig komma träffa igen: Då berättar man massa saker som ”hänt” en, men egentligen är det bara scener ur filmer och böcker. Hahah alltså, tanken får mig att skratta. Det måste jag göra någon gång. Se hur långt man kan ta det också!


Intelligent om humor


Min önskelista till min födelsedag

Den 21 oktober fyller jag arton år. Och gladeligen nog finns det faktiskt de som vill köpa en present åt mig! Och ibland får man ju lite idétorka, och den här listan är till er. Min troligen mest kompletta önskelista hittills (där jag endast uteslutit en del smink jag bara önskar mig av mamma). Aningens fånig, men sånt gillar jag:
(Och jag blir väldigt jätteglad över något egetpåhittat också, så att ingen tror att jag inte vill ha något annat här. Fetkursiverat är något jag önskar mig särskilt)

Biljett till John Cleese här i Sverige (en lördagsföreställning helst)
Biljett till Spamalot i Malmö med Johan Glans (samma med lördag här)
Biljett till Mamma mia eller Lejonkungen när jag är i London
Grey's Anatomy säsong 3 och framåt
Presentkort på Discshop
Anne Taintor-saker
Teburkar
Barbie DVD: Rapunzel, Nötknäpparen, Svansjön och Pegasus förtrollning
Solisten DVD
Biljett till konserten med Helen Sjöholm i vår
Tårtgeneralen (bok)
Legoland PC
"Vårt bröllop" (bok)
Sagoljudböcker: Astrid Lindgrens, Pettson och Findus
Mulle Meck bygger båtar PC
Äventyrarna: Trean, fyran, femman PC
Svensson Svensson säsong 1 och 2 (DVD)
Varuhuset säsong 1 (DVD)
Miss Pettigrew lives for a day DVD
Miss Pettigrew lives for a day (bok)
Julkalender: Mysteriet på Greveholm, När karusellerna sover, Julens hjältar, Pettsson och Findus (DVD)
Chess DVD
Ice age 3 DVD
Book journal (av märket moleskine)
Julen är här - Tommy Körberg CD
Vuxna människor DVD
Drömkåken DVD
Melody time DVD
Legenden om den Sömniga dalen DVD
Make mine music DVD
Pank och fågelfri DVD
Three caberolles DVD
Bernard och Bianca i Australien DVD
Memories (bok) av Elaine Paige
Totally Spies filmen och serien DVD
Sing star-micar (vår ena har gått sönder)
Polariodkamera
Anastasia DVD
Simsdator
Disney treasures - Chronological Donald vol. 1
Disney treasures - Chronological Donald vol 3 (har tvåan)
Disney treasures - Chronological: alla andra (Musse etc)
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 01, Don Rosa. Bok 1
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 03, Don Rosa. Bok 2
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 10, Don Rosa. Bok 3
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 16, Don Rosa. Bok 4
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 20, Don Rosa. Bok 5
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 22, Don Rosa. Bok 6
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 24, Don Rosa. Bok 7
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 25, Don Rosa. Bok 8
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 26, Don Rosa. Bok 9
Walt Disney's Hall of fame: de stora serieskaparna. 27, Don Rosa. Bok 10


Synd att man glömmer roliga saker ibland

Jag håller på och hjälper min lillasyster med lite grejer till Tunboskolans forum (tunboplanket.wordpress.com) och jag sökte inspiration på min blogg. Och då hittade jag något som jag helt glömt bort. Nämligen att min före detta historielärare när jag inte ville ha ett mintgröntpapper sagt:
-          Låtsas att det är en mustasch.
Hahah alltså. Ja. Gud. Jag minns att jag förundrades över att han antingen visste om min förkärlek till mustascher, eller om det bara var en mycket underlig parallel.


Jag behöver en utskällning

Alltså jag blir irriterad på mig själv. Ibland får jag framgångsångest. Och jag hör ju själv hur jävla löjligt det låter. FRAMGÅNGSÅNGEST?! Vet ni hur gammal jag är?! Jag är sjutton! Snart arton, men ingen skillnad. Jag fattar inte vad jag håller på med. Eller snarare min hjärna. Men så är det. Jag längtar liksom dit, och det utlöses ofta när jag sett för mycket bra tv eller film eller nåt. Jag har bråttom, och det känns som om jag inte anstränger mig tillräckligt eller något. Va fan. Sjutton är jag. Jag har hela livet på mig. Ha sex med Henrik Schyffert, skratta tillsammans med Magnus Betnér och titta på film med Soran Ismail kan vänta (ja, det var en överdos av Roast på Berns som utlöst dagens ångestattack). Jag blir så trött. JAG ÄR LITEN. Oerfaren. Jag skulle inte ens ha kunnat förverkliga mig själv om jag var allsmäktig. Tiden har inte funnits. Så i stället för att gnälla ska jag nu ge mig ut och jogga. Sen ska jag hem, ringa min mamma och prata om praktiken, sedan ska jag fan skriva på de där manusen som jag ångestar mig över. Bara för att jag inte har kommit halvvägs i mitt slutprojekt som ska lämnas in i slutet av MAJ nästa år betyder det inte att jag är så lat att jag förstört min framtid. Skärpning människa. Du vet var du har dig själv. Du vet vart du är på väg. Over and out.


Sanna ord om SD

Efter en otroligt bra diskussion med älskade Anna om SD känner jag att jag måste dela med mig av ett citat jag gav henne till er också.
     Detta sa Soran Ismail i en videoblogg för något år sedan, då Aftonbladet kritiserades efter att ha publicerat en debattartikel av Jimmie Åkesson.

”Utan sunt förnuft, det är det som säger ”du är dum i huvudet”. Dessvärre så är det många som har tappat det här sunda förnuftet därför tycker jag det är så himla bra att de får komma till tals. Man ska inte kritisera Aftonbladet för det, utan det är bra så vi kan visa vad de verkligen tycker. För just nu är det som om de har gömt en enorm bajskorv i ett mörkt rum och vissa har tappat luktsinnet och vissa som har luktsinnet kvar kan känna den enorma stanken som kommer från den här bajskorven. Och det är bra om vi kan tända en lampa eller strålkastare och peka på den här bajskorven och säga ”kolla det är en bajskorv, ser ni!” så att alla som har tappat luktsinnet fortfarande, kan visa - så om man väljer att konsumera det fortfarande så kan man inte neka till att det är en bajskorv man har konsumerat.”

Detta citat är tidlöst och gäller kanske fler sammanhang där SD är inblandande. Nu är problemen tyvärr verkligen här, och det är på hög tid att vi tänder den där strålkastaren.


Twitterkompis sökes!

Finns det någon som jag faktiskt känner som har twitter? För nu följer jag bara komiker och visst är de roliga men mindre roligt är att det står "socialt mobbad" tvärs över min profil. Så, berätta tack.
     Fast nu så är ju mina läsare väldans dåliga på att kommentera mina inlägg här. Oavsett fråga till er eller inte. Ni kanske inte vet hur man gör? Längst ner i varje inlägg finns en rad där det står datum och tid det publicerades, och sedan permalink, kategorin, kommentarer och trackbacks. Och kära läsare, man kan faktiskt klicka på alla de där. Och om man klickar på "kommentarer" så kommer man in till inläggets egna sida. Längst ner finns det en ruta där man kan fylla i namn, epostadress, hemsida och en liten kommentar. Fyll i vad ni vill, och sedan skriv något i kommentarrutan. Tryck på "Skicka kommentar" så kommer det du skrivit hamna där i inlägget. Svårare än så är det inte!


GA

Jag som hade tänkt gräva ner mig totalt med min debattartikel (och allt som följer med då jag försöker undvika den), men nu måste jag snygga till mig lite. Jag ska nämligen möta killen på Gotlands Allehanda om någon timme. Jag ska få mitt pris, och förhoppningsvis få lite mer info om den här Stockholmsresan. Nervööööst. Men kul. Förstås. Jag är ruggigt nyfiken på det där priset.

Nu ska det bli ordning på språket

Jag ska nu göra ett experiment. Med mig själv, för mig själv. Ett förhoppningsvis något komiskt, men främst ett uttryckningsexperiment. Jag är vedervärdigt dålig på att skriva korta texter. Vilket säkert många här har märkt. Ibland ordbajsar jag lite väl mycket. Detta är något jag behöver träna på, så: Granskandes Henrik Schyfferts twitter insåg jag att twitter är ett utmärkt träningsställe. Jag har en halvår gammal sådan som bara legat och möglat med totalt 11 twittrar, för jag fann helt enkelt ingen poäng. Men nu är det dags att damma av den: Jag kan bara använda 120 tecken och nu ska jag lära mig själv att uttrycka mig kort. Inte bara det förstås, utan de ska forma något varje gång. Antingen ska det ha något komiskt, känslomässigt, viktigt eller någotannatadjektivt värde. Nu får vi se hur detta går. Nu är det verkligen dags att sova!

Uppdatering: Lite sällskap

HAN RÖSTADE UT HENNE! Yes. Det trodde jag inte. Vad duktig och insiktsfull han är.

Mellan Lite sällskap och reklamen

Jag tittar på ”Lite sällskap” och just nu är det reklam. Jag har för mig själv konstaterat två saker: För det första så är den där Natalie helt störd. En riktig jävla skata är hon och jag tycker seriöst synd om Stellan om han väljer henne i slutändan: Då har han blint fallit för hennes falska fasad och kommer att få leva som hennes toffel till han inser bättre.
     Det andra är att det är VÄLDIGT roligt när Filip eller Fredrik visar lite onykterhet i rutan. Som Filip gjorde i det här fallet. Mer sånt tack. Jag vill ha dom i pocketformat. Men inte nödvändigtvis onyktra.


Varför året får ett bra avslut

9 okt: Svansjön på Kungliga Operan i Stockholm med mamma, moster och lillasyster
18 okt: Vunnen resa till Drottningholm
20 okt: Skönheten och Odjuret kommer ut på DVD
21 okt: Jag fyller arton, vilket troligen följs åt av en rad firanden
22 okt: Höstlovet börjar, jag åker hem
27 okt: Jag och Caroline åker till London
28 okt: Jag och Caroline ser Mamma mia i London

1 nov: Första dagarna på två praktikveckor, kan bli kul. Beror på praktikplats
6 nov: Isa fyller 17 år
12 nov: Filmen Cornelis har biopremiär
13 nov: Big Bang Show med mamma i Göteborg: TOMMY KÖRBERG
19 nov: Sjunde Harry Potter-filmen har premiär
              Mitt eget utsatta ”tidigast fira jul”-datum

11 dec: Nötknäpparen på Kungliga Operan med Caroline
Dec: JUL
Nyår: Högfjällshotellet


Publicerad, "with benefits"

Min svenskalärare mejlade mig igår på Facebook och sa att jag skulle ringa en kille på Gotlands Allehanda (den skrivtävling jag var med i).Ahapp, tänkte jag, vad spännande!
     Idag vid tolvtiden ringde jag honom och han var en väldigt glad prick. Han berättade att de försökt få tag i mig innan publiceringen (varför de inte mejlade kan man då undra) och det hade lett till att jag nu missat en prisutdelning. Jag visste inte ens om att man kunde vinna något! Och han sa att jag hade ett pris att hämta ut hos honom och även vunnit en resa till bl a Drottningholm med de andra vinnarna. ”Det kanske låter lite tråkigt, men det brukar vara väldigt mysigt” sa han och jag tänkte att alla resor är väl roliga så länge man vunnit dem. Även om temat är världsarv. Mer än så vet jag inte om resan, det får jag veta mer om i veckan antar jag!


Pulicerad

Jag fann mig själv publicerad i Gotlands Allehanda idag - trevligt! Alltså är det min novell som min svenskalärare tyckte att jag skulle skicka in. Hittade en webversion för er som är intresserade men inte har tillgång till tidningen:

http://www.helagotland.se/ga/artikel.aspx?articleid=6326710
http://www.helagotland.se/ga/artikel.aspx?articleid=6326661 (novellen)

RSS 2.0