Snövit och de sju dvärgarna på DVD och Blu-ray

Det är säkert någon stackare som missat att Snövit och de sju dvärgarna nysläpps imorgon. Jag har hemma i Åskebro den förgående specialutgåvan, då på VHS. Så därför är det självklart för mig att fylla ut min Disneyhylla med denna allra första Disneyklassiker!


Sociala situationer

Efter att jag hade skrivit min lista igår råkade jag snubbla in på en blogg med namnet Sociala situationer genom bloggen 365saker.se. Han gjorde också listor. Han rockar på listor. Han är ett humoristiskt geni!
http://socialasituationer.wordpress.com/ - Den enda bloggen jag verkligenverkligen gillar som inte är en god väns!

Den ultimata önskelistan

Mysfaktorn är hög i min lilla lägenhet. Jag har tänt ljus i köket och äter en god spenatbladssallad med en kopp te till. Snart ska jag prata med min lillasyster i telefon och sedan ska jag försöka avsluta dethemligaprojekt-manuset. Jag klurar lite på min önskelista (fyller 17 den 21a oktober för er som missat det!) och det går väl sådär... Jag är inget jättefan av födelsedagar helt ärligt. Av flera anledningar. Oavsett så önskar jag att jag var liten och kunde göra en rolig önskelista. Jag menar: Vad ska man önska sig när Barbie, Lego och Duplo är ur bilden? En äldre ultimat önskelista garanterar att man blir presentlös:

Ultimat önskelista hösten -09
- Rupert Grint inslagen i ett rött paket
- Ett brev från Hogwarts
- En tidsresa till 60talet, med garanti att träffa Beatles, radiopirater och alla andra coola snubbar.
- Ett presentkort på discshop med summan OBEGRÄNSAD
- En inbjudan att äta middag hos Richard Curtis tillsammans med Nick Frost, Bill Nighy, Alan Rickman, Emma Thompson, Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney och Philip Seymour Hoffman. Min dejt är Rhys Ifans.
- Ett brev från Gary Oldman
- Ett besök på ett rum, där någon väldigt oförväntat kysser mig pasionerat
- En tidsmaskin som ger mig en tillbakaspolning till min barndom, som jag sedan givetvis glömmer att jag gjort.
- Ett mail från Andreas Deja där han berättar att han vill arbeta med mig.

En kopp varm choklad för mycket

Jag hade skrivit godmorgon här. Och jag skulle skriva att jag hade fått ett infall och gjort en kopp varm choklad som jag satt och mös med. Dock så råkade jag välta ut koppen innan dess. Över bordet. Över väggen. Över golvet. Så de senaste tjugo minuterna har jag skurat. Vilken lycka. Allt luktar varm choklad men ändå inte. Hm.


Veckans lista: Det bästa med att det regnar

Jag har fått lite listmani efter att ha hört två Värsta språket-redovisningar igår som innehöll listor. SÅ jag tänker publicera en här. Jag vet inte om det blir någon varje vecka precis, men om det skulle bli det så heter den Veckans lista vilket är smart.

Igår så stötte jag på det värsta regnet jag varit med om. Uttrycket "himlen föll ner" grundar sig helt klart på sådana typer av regn. Så därför, de 5 bästa sakerna med att det regnar!

FEMMA. Det blir mörkare. Mörker är underbart. En solig eftermiddag på hösten kan vara hur mysig som helst, men en mörk höstmorgon är så mycket bättre. När det regnar försvinner solen och det blir en aning mörkare utomhus!
FYRA. Att mysa blir mysigare (eller hösta såhär års). Gosa ner dig under täcket med en kopp te som du avnjuter till en bok eller film. Eller varför inte bara lyssna på regnet som smattrar mot rutan.
TREA. Man kan bli blöt. KAN vara en nackdel om man ser det negativt. Men att bli blöt kan vara en av bästa upplevelserna. Ut i regnet med Singin' in the rain och Raindrops falling on my head i öronen - ta en promenad, hoppa i vattenpölar, gunga eller varför inte dansa?
TVÅA. Perfekt pysselväder. Det är mycket lättare att pyssla på julen, med det betyder inte att det inte går att göra det annars! Det gäller bara att hitta på saker att göra. Kort att skicka till släktingar, fota, fina saker att sätta upp på väggen, personliga fotoalbum, sticka, måla, skriv en historia, baka, designa glas/porslin eller varför inte göra din egen t-shirt?
ETTA. Du kan sitta inne utan att få dåligt samvete. Få sol på sig? Få frisk luft? Ut och röra på sig? Nej - det regnar ju!

Måla!


Trailer till nya A Nightmare on Elm Street

Det finns många åsikter huruvida man ska göra remakes eller inte. Jag är ofta ganska kluven. Jag tycker att det är oorginellt och ganska fantastilöst, samtidigt som jag i vissa fall kan förstå varför. Remakes bör i så fall ha något sin förgångare inte hade. Kan vara en intressantare vinkel eller mycket bättre effekter. I detta fall tror jag att effekterna väger tungt, så okej eller inte - den är nog jävligt snygg!


Morgonregn

- Du ser ut att behöva lite musik, sa den lilla snigeln och tog fram sin trumpet.

Det regnar! Underbart. Det är därför fortfarande mörkt ute också, härligt. Dripp dropp.


FRÄS

Jag hittade en fräsig bild på min dator som min lillasyster gjort utan min vetskap. Sådant är alltid kul.

jag


Inredning

Jag har två nya detaljer i mitt sköna hem. Förra veckan när jag var sjuk piggade jag upp mig själv genom att beställa den sista The boat that rocked-affishen från någon "exklusiv äkta filmaffishssida". Den trivs jag med att ha på väggen! Igår köpte mamma två nya kaffekoppar - dom andra hade alldeles för tjocka kanter. Jag vill ha vita som jag kan måla på, men dom här är faktiskt så snygga att dom kan jämföras med min special designade Eddie-kopp - vars utseende jag inte tänker avslöja förrän Eddie själv har skådat den.

The boat that rocked
snyggingmugg


Sunday on my mind

Mamma och lillasyster har åkt tillbaka till Åskebro nu. Själv har jag nu på morgonen joggat, sett två Skärgårdsavsnitt och ägnat en timme åt att göra ingenting vid datorn. Jag har druckit kaffe och har tänkt ljus. Väldigt mysigt. Jag skulle kunna slappna av helt om jag inte hade skolarbete, men jag är inte orolig.

Igår var jag hos Robert och familj och tittade på deras nya hus. Flyttkaos i och för sig, men det är fint! Dom har ett helt fantastiskt badrum. Rymligt med fint badkar och steninrett. Sonen Frode hade fyllt år så en stor del av släkten var där, vilket var kul. Jag fick träffa Vonnas föräldrar, Fannys sambo och Vonnas son Linus som är jämngammal med mig. Mycket trevliga allihopa. Resten av de närvarande släktingarna har jag träffat förut.
Av mig fick Frode förresten en musiksaga; Nalle Puh och honungsträdet. Saga fick Skönheten och Odjuret, och sen fick dom dela på Pettsson och Findus målarbok. Jag önskar jag var liten och fick så roliga presenter...


Musiken i Skärgårdsdoktorn, så himla mysig


WOW. New moon, bättre trailer


Let the good times roll


Nu har jag under ca 12 timmar låtit en idé gro och har nu bestämt mig. 60talskväll! Ex antal personer iförda 60talets skönaste plagg som till den bästa musiken lagar mat och bara pratar. När, var och hur återstår att se.


All of the day and all of the night

Jag har haft en mycket trevlig dag. Uppe en timme innan tuppen, snabb iordninggöring och sedan på mörk morgonpromenad med lillasyster. Hem, frukost och halv åtta bar det iväg till skolan med mamma för utvecklingssamtal. Det gick bra, men jag fick inte tillbaka svenska- eller engelskaarbetet. Staffan förde vidare en mycket trevlig spontan kommentar från en annan person, som jag dock gärna behåller för mig själv. Delad glädje påstås vara bäst, men jag vill då välja vilka jag ska dela den med!

Efter utvecklingssamtalet har tiden gått åt till att se Skärgårdsdoktorn, gå runt på stan, lite mer Skärgårdsdoktorn, handla mat och godis och sedan ville Malin se The boat that rocked (hon lyckades somna när vi såg den senast). Så det blev The boat that rocked. När det var ca 40 minuter kvar ställde jag mig i mitt kök och gjorde god mat till de andra. Jag lyssnade till det grymma ljudet från filmen. Alltså stekte jag twistandes bacon till bland annat End of the world och Dancing in the streets.
Jag har en sextiotals-kväll på gång säger jag bara.
Nu ska jag ägna mig åt annat. Som jag sa till den festande Eddie, inspirerat av gissavad; Rock all of the day and all of the night!

Statist: Calle Persson och att gå. Eva Röse och andra trevliga skådespelare

Nu är jag tillbaka efter dagens äventyr. En rolig erfarenhet rikare.
Jag och sex andra från programmet träffades vid Österport och väntade in skjutsen. Några minuter senare kom en rödskäggad ung kille som jag kände igen från förra statistjobbet och hämtade oss.
Vi var mycket färre statister än förra gången och det var väl ganska skönt. Scenen kommer med i "Alla de stillsamma döda" eller "Stum sitter guden" (ingen verkade veta haha), men oavsett så blir det ju en hel serie i fyra delar. Scenen utspelade sig på flygplatsen eftersom en kvinna skulle försöka fly landet (eller ön, vem vet). Dock så skulle hon inte lyckas utan bli gripen av två poliser utklädda till civila, och två andra skulle stå och iaktta det hela.

Så, teamet som varit på lunch i stan kom tillslut till flygplatsen. Regissören Erik Leijonborg, läskiga gaptjejen och fotografen (har fortfarande inte luskat ut om han är fotograf eller något form av b-foto) Calle Persson. Nu när jag verkligen har stenkoll på Callekillen så var han mycket intressantare än förra gången (läs här). Ja man är väl en dålig människa. Appropå kändisar så spanade jag efter Allan Svensson eftersom jag tycker att han är mysig, men jag såg varken honom eller någon annan och antog att det var en kändisfri scen.
Precis som förra gången så blev vi utplacerade och skulle gå en viss sträcka. Jag blev ensam placerad i ankomsthallens entré för att vänta på att Johan och Theo (klasskamrater) skulle gå förbi - då skulle jag gå ut, vara nyfiken på allt tumult och .. gå. Med min resväska som jag så vänligt tagit med mig.
Jag tror att nästan alla fick börja utomhus förutom jag, hehe. Fast det var svinkallt ändå kan jag säga. Vi fick inte ha jackor eftersom det skulle föreställa sommar (good luck) och ingången där jag stod vid hade dörren på vid gavel.

Så jag väntade och väntade. Jag var för långt bort för att höra instruktioner och det fanns ingen sikt så att jag kunde se vad som hände. Jag visste inte var kamerorna var utplacerade eller ens var dramat skulle utspela sig! Så det var bara att vänta på att pojkarna skulle komma. Men det hände inget. Ibland sprang lite folk förbi mig men typ bara fikatanten (mycket trevlig för den delen, hon hade jobbat på någon van Veeteren-produktion avslöjade hennes jacka).
Efter tusen års tristess hände det faktiskt två saker. Jag står på samma fläck som jag gjort i en kvart när jag hör någon snett bakom mig som kommit ut från toaletterna. Jag vänder mig om - och ser Eva Röse le mot mig! Jag blev förvånad för jag trodde inte att hon skulle vara där eftersom jag inte sett henne någonstans. Hon hade tydligen varit inne på toaletterna och fixat håret med någon tjej. Hon gick bort mot sin trailer (eller vad det nu var där borta), och några minuter senare kommer regissören in genom min lilla entré. Han log vänligt mot mig.
En stund efter det kom statistansvarige Elinor och berättade att vi SNART skulle börja. PEPP. Sedan började det regna. Och alla kom in och väntade.

Efter kanske tio minuters spöregn så avtog det och teamet bestämde sig för att köra oavsett. Alla tog plats, men den här gången slapp jag stå ensam och vänta. Jag fick sällskap av två skådespelare som jag kände till väl till utseendet men inte kunde placera. Väldigt snart fick jag klart för mig att den yngre av dem hette Peter Perski - namnet sa mig inget men efter att ha kollat upp på internet vet jag varför jag känner igen honom. Han har varit med i Wallander Hämnden, Rederiet och Livet är en schlager. Han var med i Främmande fågel också, fast det har jag ju inte sett. Den andra kan jag inte hitta någonstans men jag vet att jag sett honom i något. Det blir till att se Främmande fågel som han förmodligen är med i.
Hur som helst så var de båda väldigt trevliga. De var de som skulle gripa kvinnan i scenen. Jag pratade väl inte jättemycket med dem, men ändå lite. Efter några tagningar la den äldre handen på min axel och frågade:
- Går det bra?
Honom gillade jag. Peter Perski var ganska rolig. Han påpekade att han inte alls såg ut som en polis, att den andre var mycket mer polisaktig.
Jag stod och gnuggade mina kalla händer vid näst sista tagningen vid bild 1.
- Fryser du? flinade den äldre.
Jag nickade och skrattade fram ett "ja".
- Men varför går du inte in då? frågade Peter. Ställ dig här!
Han gick in och ställde sig bakom dörren.
- Men jag vill vara beredd! påpekade jag.
- Men du ser ju när vi går. Då kan du gå fram och göra dig redo.
- Jaja, om du envisas så, skrattade jag.
- Ja men du får inte frysa - då får du fel på hjärtat!
Orginell kommentar tycker jag, haha.

OCH JUST JA. Jag vill inte vara så nöjd med det följande, men ja.. det är jag.
Jag stod som vanligt i ingången och väntade, inte ensam utan med Peter Perski och den okände. Plötsligt kom Eva Röse med sin barnvagn (hon har en jättesöt bebis!) in genom ingången. Hon pratade lite med killarna och log stort mot mig. När hon gick förbi så stannade hon och la handen på min axel.
- Bra jobbat! log hon.
Stolt.

En sista grej som var lite kul var att en nyfiken plastikopererad tant sprang runt på flygplatsen. Under tagning så kom hon fram till mig:
- Väntar du på en taxi?
- Ehh, öhh, nää... Jag är med i en film.
Coolingkommentar. Verkligen. Och sen så gick hon ut för att se vad som stod på och blockerade utgången för mig.

Klockan fyra var vi klara och jag åkte hem. Det var roligare att vara statist den här gången. Jag såg nästan inget av kameraarbetet, men regissören kom fram till killarna vid mig och gav dem lite snabba instruktioner vilket var mer än jag såg av regin förra gången. Men mest så var det roligt att få se teamet och skådespelarna lite på nära håll. För det mesta så kände jag mig mer delaktig.
Bajs nu blev det här inlägget jättelångt i alla fall. Och ingen kommer orka läsa det. Men aja.
Bilder från GT och början av inspelningen (ej detta tillfälle).

The very best of Alan Menken

Jag har samlat ihop några vackra pärlor ur Alan Menkens samling mästerverk. De instrumentala alltså - inte låtarna.

"Battle on the tower" från Skönheten och Odjuret. Fantastisk rakt igenom, men det är främst under 04.05 och framåt som gåshuden kommer. Gåshudensgåshud är förstås under "Transformation" som kommer direkt efter - dock så hittade jag inte den instrumental på youtube. Men den finns att se med fullt ljud där.

Prologen. Otroligt vacker och mystisk. Jag har aldrig stött på någon som inte sagt att de fått rysningar av denna.


Den lilla sjöjungfrun, Main title.

Den lilla sjöjungfrun, Happy ending. Ganska växlande, men genialt förstås.

"Farewell" ur Pocahontas. Allra bäst i slutet!

Into the sunlight - Ringaren i Notre Dame.


Statistjobb igen!

Jag fick nyss ett trevligt sms från scenläraren Wolfgang! Jag ska vara med som statist igen i Maria Wern-filmen/serien!
Idag på klassrådet så sa han att de hade hört av sig igen och ville ha sex stycken statister till en inspelning på flygplatsen imorgon. Sceneleverna hade förtur, men de mycket få som var där var inte så intresserade. Han frågade om några av oss på film var det, och jag och Theo anmälde oss. Han skulle först höra av sig till de andra sceneleverna, och tog mitt nummer medan han viskade hur skamligt det var att ingen var intresserad. Så med inga större förhoppningar har jag väntat på ett sms och fick det nyss! I reskläder ska jag med reskläder stå utanför Österport klockan 12.40 imorgon. Det ska verkligen bli spännande. Eftersom vi är lite färre statister den här gången kanskekanske jag kommer kunna iaktta filmandet på närmare håll. HOPPAS. Ahjustja, jag får 350 kronor för det lilla äventyret också! Jag skulle gärna göra det gratis, men lite pengar sitter inte fel just nu.

Så det blir alltså upp tidigt imorgon, jogga, sedan duscha, frukost, diska och sedan städa min lägenhet till perfektion. Ge mig av och komma hem och möta syster och mamma. Med skräckblandad förtjusning ser jag fram emot morgondagen. Ha det bra små höstmonster.


Vårflod

Skärgårdsdoktorn och en tupplur har eftermiddagen innehållit efter skolan. I skolan så var det engelska (vi får tillbaka novellen på utvecklingssamtalet på fredag), svenska och historia. På svenskan var det inga Värsta språket-redovisningar så jag fick tid att göra klart Mig äger ingen-bokuppgiften på skoltid och slapp komma tillbaka klockan två! Min lärare sa att jag skrev som en "vårflod". Ett uttryck jag aldrig hört förut (vackert ord!), men tydligen betydde att jag skrev mycket och med mycket innehåll.

På fredag klockan åtta är det utvecklingssamtal med Staffan och Jacqueline. Skoj! Det ser jag fram emot. Det blir inga lektioner den dagen, vilket passar bra eftersom mamma och Malin kommer imorgon och då kan jag spendera dagen med dem.
Nu blir det manusarbete. Puss!

In dreams we enter a world that's entirely our own

Rhys Ifans + baguette + Eddie + festival + Kicks
= BRA DRÖM


Höstmonster

Jag älskar hösten och vintern, och de kommer båda smygande. Jag såg på Skärgårdsdoktorn igår och passande nog var det riktig höst i de avsnitten. Vackra röda färger och svampplockning. Med min kopp te var det fantastiskt mysigt - plus att jag fick inviga min mugg som jag designat åt Eddie. Fast det dröjer ett tag tills hon får prova den för hon ska ju inte hälsa på mig längre. Men den väntar.
När jag skulle sova sedan hörde jag vinden och regnet utanför. Mysigare kan det inte bli! Jag längtar ihjäl mig till mitten av november då man får småbörja med julen. Det ska bli julkalendermaraton med Sunes jul, När karusellerna sover, Mysteriet på Greveholm och Pelle Svanslös. Ren och sann lycka.
Nu ska jag göra mig helt klar till skolan. PUSS

Höstfärger
Isas hus bakom alla höstiga färger.


Sjöjungfrun inom mig

Den lilla sjöjungfrunJag minns så väl när jag fick frågan om jag hade en förälder från medelhavet, min hy var ju olivfärgad. Jag kommer aldrig glömma när Andrea i min klass sa att jag var lik Kiara i Lejonkungen.
De bästa komplimangerna behöver inte ens vara menade som komplimanger - de är bara enkla påståenden. För mig är de ovanliga saker som jag aldrig hört förut, och förmodligen aldrig kommer att höra igen.
Idag fick jag en ny favoritkommentar om mig själv som faktiskt var menad som komplimang. På det pedagogiska ledarskapet så skulle vi säga något om personen som satt till höger om oss. Jag satt till höger om en kille som heter Gustav. Han började med att leende säga att han inte kände mig så bra (varpå jag höll med) men han sa att han tyckte att mitt sätt att prata på var väldigt behagligt att lyssna till. Jag aldrig hört det förr men blev jätteglad.

Ju mer kommentaren sjönk in desto mer gillar jag den. Först blev jag bara glad över att få en annorlunda komplimang. Sedan för att jag skulle ha historiaredovisning och den egenskapen passade bra. Senare på dagen har jag kommit på att jag alltid har haft svårt för min röst (nu var det inte rösten jag fick komplimang för men det hänger ihop tycker jag). Jag lever med den och gör ingen grej av det alls - men jag gillar inte att lyssna på den. Nästan mörk och ansträngd. Konstig och jobbig. Den är som den är, men jag har aldrig föreställt mig att någon skulle kunna tycka att den var behaglig. När jag tänker på komplimangen tänker jag på det svenska klippet av Del av din värld på youtube - kommentaren om att det låter som svenskar sjunger när vi pratar. Att Ariel låter så. Komplimangen får mig att tänka mig som när Ariel sjunger i reprisen. Eller hur vacker och mogen Marians röst i Robin Hood är.
Men man är förstås tillbaka till verkligheten ganska snabbt. Oavsett så är dock en ny trevlig dagdröm alltid att föredra. Och man får faktiskt dagdrömma - speciellt när man aldrig har älskat sin röst och sitt sätt att prata på.

Svansjön

Svansjön operan
Den Kungliga operan är en majestätisk plats. Högt tak med klassiska målningar och gyllene utsmyckningar. Och att få vara där under en föreställning... det är en av de bästa upplevelserna i mitt liv.
Fyra unika akter. På scenen finns enastående kulisser och dekorer, och bland dem rör sig människor till ett av Tchaikovskys mästervärk live. Fantastiska kostymer. Rothbart rör sig majestätiskt i järngrå fågelskrud och domenerar över de (som mest 24) vackra svanarna som rör sig lätt över golvet. Svandrottningen Odette står i centrum och dansar med prins Siegfried.
Att så många personer kan röra sig i perfektion är ofattbart. De är så talangfulla och smidiga. De har muskler på ställen jag inte visste att man kunde ha muskler. De vrider på leder jag inte visste man kunde vrida.
Jag vill vara bland dem. Akt fyra: kulissen går upp och avslöjar tjugofem svanar liggande i den tjocka dimman. Snart rör de sig åter i perfektion.
Mina händer är ömma efter allt applåderande.
En grekisk staty har omänskliga propotioner. Ingen ser ut så. Ändå har jag aldrig tänkt på hur orealistisk den ser ut. Men alla manliga dansörer ser ut som grekiska statyer. Deras osannolikt tajta kostymer avslöjar deras tjocka vältränade ben. Tyget smiter åt överallt.

Det finns inget adjektiv som är tillräckligt för att beskriva baletten och Svansjön.


gladgubbe

Idag har bara varit mys. Med tékoppen ständigt vid min sida har jag skrivit ett svar till min lillasyster och tittat på mitt favoritavsnitt av Skärgårdsdoktorn. Jag skulle faktiskt kunna se det bara för pojken i slutet. Han gör mig lycklig på ett sorgset vis.

Imorgon åker jag hem och ska se The boat that rocked med familjen vilket jag verkligen ser fram emot. Jag är en sådan att om jag ser en rolig film kan jag se den igen hur många gånger som helst om det är olika människor i sällskapet. Att veta att de kommer skratta och sedan gör det gör filmen ännu bättre.
Sen på lördag ska jag och Isa till Stockholm. Anledningen till att jag åker hem. Jag har väntat så länge på att se Svansjön. Egentligen hela mitt liv - jag har hela mitt liv velat gå på balett. Och snart är det dags! Lördag kommer inte snart nog.


Un, deux, trois

God morgon. Det är torsdag och jag har som vanligt inga lektioner. Bra, för jag är inte frisk. Jag tror inte att jag har feber, utan är bara snorig, hostig, halstjock och lite hängig. Jag brukar inte sova ut på denna lediga dag utan gå upp senast klockan åtta för att jogga. Men eftersom jag inte kan jogga och jag behöver sova ut så fick jag vakna av mig själv. Klockan nio hann klockan bli, och jag vaknade med flera drömmar i minnet. Bland annat en där Rhys Ifans var min nya historielärare, men sedan byttes ut av Micke. Sedan fick jag skjuts av honom och en estet till skolan, men de stannade vid estetens hus för att äta frukost. Skum dröm, men ändå trevlig.
Pappa vill att jag ska sjukanmäla mig imorgon och ta en tidigare båt hem men det vill jag ICKE. Onödigt med massa frånvaro, plus att jag fortfarande vill träffa Rasse och dom på kvällen.

No comment

Förlåt att jag lägger upp hundra inlägg idag, men det är för att jag är sjuk. Och detta har en alldeles speciell gyllene anledning också.


Ooh, yes

Just for you, Eddie


SNART ÄR DET JUL IGEN!!

REKLAM FÖR SISSELS JULKONSERT!
Jag blir så glad, snart är det jul!
Och åh vad jag längtar till London.

SNÖRVELBORED

Det går inte att se klart Notting hill. Vilken lycka inte.
Vad ska jag göra nu? Jag kan ta den planerade joggingturen eftersom jag är förkyld. RB-kvällen vill jag inte gå på (redan 45 minuter försenad oavsett) eftersom det antagligen inte kommer vara filmquiz som förra året. Jag skrev färdigt novellen så pass tidigt på engelskalektionen att jag fick göra vad jag ville och då gjorde jag klart pedagogiskt ledarskap-grejen som jag skulle gjort nu.
Alltså är jag måste-fri. Eller jag har ju Mig äger ingen att läsa ut tills på måndag men det vill jag inte göra nu. Och manusgrejen är uppskjuten till nästa fredag och mitt huvud är för tungt för att göra något jag inte måste (hur kul det verkligen är så klarar jag inte av att tänka utan att det ömmar). Det enda jag verkar klara av är att gnälla. Snörvel. Jag vill se en film men har ingen att se. Lämna gärna en film anonymt i brevlådan.


Brev på posten...

Jag fick idag två brev som varmt lyste upp mina lilla reklamhög innanför dörren.
Det första var från min lillasyster som fick mig skratta. Hon hade skrivit fel många gånger och strykit över orden, men det gick fortfarande att se dem. "Vinidruvor" istället för "Vinigummskulor" (fast ord nr 2 var ju i för sig också fel). Jag gillar starkt ordet "genom-frössna".
Brev nummer två var från Gotlands musikalkompani som talade om att jag inte kom med bland de sju som fick en plats (OJ VILKEN ÖVERRASKNING VERKLIGEN). Men däremot så är jag garanterad en plats nästa år! Jag är inte riktigt säker om jag vill ha den dock, men jag har ju ett helt år att bestämma mig om jag vill dit och skämma ut mig igen.

Nu är jag lite höstsjuk vilket både är jobbigt och mysigt. Jobbigt (speciellt i skolan) att näsan rinner och huvudet är tungt, men samtidigt kan man med gott samvete krypa ner och göra exakt vad jag vill. Hösta helt enkelt! (hösta = mysa på hösten) Jag vägrar dock blankt att snora på lördag.
Nu ska jag se Notting hill och få en Rhys Ifans-orgasm. PUSS PÅ ER.

Prinsessa

PrinsessaJag såg i lördags Prinsessa på bio tillsammans med Eddie. Det är en film jag verkligen längtat efter, även om jag försökte vara så neutral som möjligt med tanke på de blandade recensionerna jag läst.

Prinsessa handlar om artonåriga Maja. Hon har skådespelardrömmar och har tydligt talang, men hon är överviktig och inte precis världens populäraste. Hon stöter på Erika som kämpar sig fram i filmbranschen, och de bestämmer sig för att göra en dokumentär om Maja. Och nu ska ju alla få reda på vem hon är innerst inne.

Det är mer än en gång filmen rör mig till tårar. På vissa punkter känner jag verkligen igen mig, vilket gör det extra känslosamt. Och också att jag har svårt att skriva en recension. Oavsett om filmen inte är perfekt, på vissa ställen skulle jag vilja ha lite ändringar och fotot skulle må bra av någon närbild hit och dit till, så spelar det ingen roll. För den berör mig verkligen. Efteråt har jag en klump i bröstet, och där resten fylls ut av en förälskelse som verkligen känns äkta. Jag kan ta och förklara det för det är ganska roligt.
Jag är säker på att de flesta (åtminstone tjejer) har gått och sett en film (oftast romantiskt komedi) där det är en så otroligt mysig och söt kille som de efteråt känt sig kär i. Ibland kan bara själva filmen göra dig kär, eller ge dig ett enormt sug att bli det. Notting hill och Love actually är filmer som för min del lyckas nästan varje gång jag ser dem - även om det råkar vara 10e. Prinsessa är ju ingen romantiskt komedi, men Maja är kär i Alex och han är helt underbar vilket får mig att bli lite förälskad. Men den stora i det hela är att Alex spelas av Anastasios Soulis. Och honom har jag varit kär i sedan jag såg Alla älskar Alice för cirkus fem år sedan. Och sedan är det Den bästa sommaren, Det brinner och Les grandes personnes. Och det är fruktansvärt löjligt men bara för att han är en barndomskärlek värmer det lite extra i hjärtat även efter filmen. Men det spolades snabbt bort av Rhys Ifans och The boat that rocked.

Ja som sagt så kan jag inte riktigt göra en recension. Men helt klart sevärd film. Och såklart: Zandra Andersson gör sin debutroll som Maja och är fantastisk. Hon känns äkta rakt igenom.


A Christmas carol

Nya trailern har kommit, tjoho!


Give me a ticket for an aeroplane

Sämsta dagen i veckan måste vara tisdagen. Foto (som oftast är kul men alltid gör mig så grymt nervös), matte (prov idag) och idrott (friidrott uschuschusch). Det ska bli skönt att komma hem, trots att det bara blir en joggingtur och skolarbete bläg. Och låna en bok på bibblan. Wow. Till skolarbetet förstås.
Vilken tur att jag har bra musik och trevliga tankar i mitt huvud. Hej svej leverpastej!


THE BOAT THAT ROCKED

The boat that rockedJag är för extatisk för att skriva en vettig recension.
I torsdags köpte jag The boat that rocked, vilket dokumenterades här. Genom mycket god kunskap att lägga band på mig själv så lyckades jag hålla mig till lördag kväll, då jag och Eddie skulle sätta oss i hennes soffa och sätta skivan i DVDspelaren.

Den geniale regissören och manusförfattaren Richard Curtis har släppt lös sextiotalet i en ny och minst lika bra version. Till hjälp har han fantastisk orginalrekvisita, den bästa musiken från 60-talet och den bästa skådespelarensemble mina ögon på länge skådat. De nya skotten och de gamla veteranerna bjuder rätt och slätt på perfektion.
Ike Hamilton är Harold - den snällaste mannen på jorden, Tom Sturridge sätter sin tonårige Young Carl som en smäck och Tom Wisdoms Midnight-Mark får vem som helst att skratta, imponeras och en aning förföras - och vem är Tom Brooke? Kan man vara så mycket Thick Kevin utan att vara dum på riktigt? Dessa får givetvis sällskap av ett par bra men inte lika nämnvärda. Några som däremot råkar vara mer än bara nämnbara...

Bill Nighy lyckas vara supercool utan att vara en DJ, Kenneth Branaghs dödligt seriösa karaktär är klockren, Emma Thompson briljerar oigenkännlig i sin pyttebiroll, Philip Seymour Hoffman slänger retliga "fuck" i alla som ifrågasätter att han fick en oscar och Nick Frost är Dr. Dave - är min andrahandsfavorit med ett hårstrå från nummer ett. Så rolig, underbar och genialt improviserad.
Så vem är då nummer ett? Han fick imorse ett eget inlägg... och fick naturligtvis också pryda min header. Han är anledningen till att jag sett filmen igen. Han fick mig att prata mig till sömns om honom och den lördag natt, oavbrutet tänka till hela söndagen vilket gjorde att jag inte kunde plugga, på natten hade jag en trevlig fantasti i mitt huvud som jag sedan somnade till och  denna morgon vakna med det i huvudet. Och min dag har han inte varit ostörd. Jag har ständigt och regelbundet haft besök av Rhys Ifans.

Rhys Ifans spelar Gavin Kavanagh. DJkungen som återvänder till Radio Rock i den snyggaste lila kostym världen skådat och sedan sätter sig ned med micen tätt intill sin mun och viskar:
- Are you doing something dirty?

Jag funderar helt ärligt att låta Rhys Ifans peta ner Gary Oldman på sin förstaplats som världens sexigaste man. Om han inte personligen gör det så gör hans karaktär det. Men oavsett så ska jag ta mig en rejäl titt på hans filmer. Om jag räknat rätt har jag bara sett tre, vilket är skamligt med tanke på hur enastående han är.

Men innan jag gör det och avlägger en rapport här så ska ni mina vänner se denna film. Låt er dras med i denna totala lycka. För det är en musikalisk, filmisk och sexuell orgasm mina vänner. Just open your knees and feel the breeze!


This is Gavin, tweaking the nation's nipples

Are you doing something dirty?

Are you doing something your parents don't know about?

Are you breaking the law?

Are you breaking the rules?

Open your knees and feel the breeze, because Gavin's back to stay!

Now it's just you and me, and I'm looking right up your skirt.


Think of me when you come

Rhys Ifans The boat that rocked


WHITE LIES

Som ni säkert minns så var jag på Coldplay för några veckor sedan. Förbandet till dom var White lies som jag la märke till var bra. Men jag koncentrerade mig inte helt på dom (liksom de flesta andra som var där) p g a den logiska anledningen att jag inte kom dit för att lyssna på dem. Dock så tänkte jag att jag kanske borde ta mig en närmare titt på dem. Vilket jag igår gjorde. Så, betyget? Fantastiskt jävligt bra! VERKLIGEN ett musikfynd. Musikalisk uppenbarelse. Jag har redan skaffat mig några favoritlåtar som ni kan lyssna på nedan. (länkar till officiella musikvideos som såklart inte går att bädda in: Death, Unfinished business och To lose my life - To lose my life är verkligen skitbra så om ni ska kolla in någon så är det den)


Solsken

Nu är jag hemma i mitt Åskebro över helgen. Ikväll blir det Prinsessa på bio med Eddie och sen ska vi hem till henne och kolla The boat that rocked. Det blir super, det känns som om jag inte träffat henne på evigheter. Fast jag har lite läxor som tynger mitt samvete. Engelsktalande historieredovisning på måndag. Jag har hela texten klar men måste ju lära mig den också. Blög, känns sådär att egentligen borde plugga när man är hemma för helgen.
Men oavsett så har jag något trevligt att tänka på. Ett litet hemligt underbart förtjusande lyckorus som är oskyldigt och värmer mig inombords.

Gissa vad jag har köpt?


I've got you under my skin


Brittish turns me on

- I haven't been honest with you. I don't go to Georgetown, or Princeton, or any school for that matter. My name is actually Marcus Beaton, (ändrar accent) and I'm brittish and a lord.
OH MY GOD. Jag skulle göra vad som helst för honom säger jag bara.

En dag utan dåligt samvete!

http://www.365saker.se/2009/09/09/252-rensa-ditt-samvete
En mycket bra länk till ett mycket bra inlägg. VÄL TALAT. God idé också, speciellt för en jag känner. Som säkert vet att det gäller henne!


Ny header

Säg hejdå till Audrey Tautou och Amelie från Montmatre och säg hej till Brad Pitt och Inglourious basterds.
Bra filmer sätter logiskt nog sina spår.
exheader


Inglourious basterds

Inglourious basterds - Brad Pitt, Christopher WaltzJag har aldrig förstått WOW-faktorn med Quentin Tarantino. Kill bill vol. 1 (har inte sett tvåan än) är väl okej; Men bara det. Nyskapande iblandibland, men ofta fjantig och tradig. Pulp ficiton är ju den som överrösts av fjäsk mest - och ja visst är den en bra film. Till och med nästan jättebra (om den inte vore seg bitvis), men Ö-V-E-R-S-K-A-T-T-A-D. Den är rätt poänglös bitvis och ändå så har man hyllat den som den vore en film av Gud.
Begreppet överskattad: Anse något bättre än det är. Jag gillar inte överskattade saker. Det får mig att tycka mindre om i ren trots. Jag har alltid tyckt att Quentin Tarantino är överskattad, trots den lilla vetskapen jag har. Jag har aldrig gillat Tarantino.
Jag tycker inte att Inglourios basterds är överskattad. Jag älskar Inglourious basterds. Inlourious basterds är ett genialiskt mästerverk.

Inglourious basterds är för fin för att kunna beskriva dess handling (eller bara svårfångad där), men jag ska göra ett försök.
Historien börjar 1941 i ett naziockuperat Frankrike, hos familjen LaPadite. Med en lång men perfekt inledningsscen. Långsam och med den sällsynta obehaglighet du inte riktigt kan ta på. Monsieur Pierre LaPadite (vackert poträtterad av Denis Menochet) får besök av överste Hans "Judejägaren" Landa (galet bra av Christoph Waltz). Varav Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) lyckas undkomma ifrån.
År senare i en fortfarande krigshärjad värld får vi träffa på löjtnant Aldo Reine (en genialisk Brad Pitt) och hans män. The Inglourious basterds - "We're gonna do one thing, and one thing only - killing nazis."
Filmen är alltså ett hopkok av den ideén (bästa någonsin) att döda Hitler och nazisterna.

Oavsett hur rolig, bra eller cool en grundidé till en film är så kan den bli katastrof. För att göra en bra film så måste man vara duktig på det man gör, eller tursam. Man skulle kunna kalla Quentin Tarantino tursam, men det skulle nog då vara felaktigt. Den herren är duktig på vad han gör. Även om jag vill kalla honom överskattad. Och det kan vara så att de överskattade lyckas få de flesta att tro att de är fantastiska (mycket bra talang, förmodligen lika bra som att kunna göra bra film), men att Tarantino skulle besitta den talangen tror jag inte. Inglourios basterds tyder om något på motsatsen. Självklart står han inte för det fantastiska fotot, scenografin etc. Utan (om allt gått rätt till) endast regin och manuset.

Så för att försöka sammanfatta allt som är helt fantastiskt på mindre än två decimeter: Numbero ono, fotot. Speciellt i kombination med klippningen. Och givetvis ljussättningen. Smidigt, effektfullt anpassat och mycket uppmärksamt. Oavsett scen, miljö och objekt (bortsett från den gången bilden mitt i en scen plötsligt blev en nyans blåare - men jag misstänker dock biografen för det brottet).
Sedan måste jag påpeka den väldigt anmärkningsvärda dialogen. Det är sällan filmer är klockrena dialogmässigt, ännu mer sällan jag uppmärksammar det. Replikerna är ständigt klockrena. Kvicka och roliga utan att löjliggöra filmen. Men givetvis vore inte dialogerna något utan sina skådespelare. Och Inglourious basterds råkar ha en ensemble utan dess like. Brad Pitt och Christopher Waltz går i täten, tätt följda av bland annat Til Schweiger och Daniel Brühl. Jag har tagit tillbaka allt ont jag sagt om Brad Pitt tidigare, men gör det nu igen. Inte för att det behövs, utan bara för att jag vill. Jag lyfter på hatten för Brad Pitt, och skalpen för hans poträtt av Aldo Reine. Skoningslös och rolig och på alla vis klockren.
Största förvåningen är Christopher Waltz. En tidigare för mig okänd skådespelare men briljerar ändå. Han gör till Hans Landas fördel en sjuk karaktär av honom, som lockar till skratt och lyckas samtidigt vara skrämmande artig.
Den enda i skådespelarensemblen som jag faktiskt inte imponeras alls är Diane Kruger. Inte för att hon är dålig, men hon gör ett stelt och blekt imiterat poträtt av sin Bridget von Hammersmark. Hur man nu lyckas med det, med så fantastiska prestationer omkring sig som inspiration omkring sig är för mig ett mysterium. Men för all del, man kan ju inte vara bra på allt. Bara hon inte nomineras till en oscar så blir jag inte arg.
Utöver henne är det enda fel som finns ett löjligt tydligt klaff-fel med Mélanie Laurent

Det finns mer att tillägga måste jag erkänna, men jag har faktiskt bråttom nu så ni får se filmen och själva reflektera över de många orginella punkter i Tarantinos mästerverk.
Och appropå det: Slutrepliken i filmen kan inte vara annat än vad Tarantino lät skådespelaren säga åt honom;
- You know somethin', Utivich? I think this might just be my masterpiece.


Something to read

Jag älskar att vakna och höra ljudet av regn mot fönsterrutan. Visserligen ställde dagens droppande in min morgonjoggingtur, men jag har ändå en del att göra. Skolarbete upp till öronen. Historian på engelska, analoga foton (lite problematiskt p g a regnet dock) och så svenskan. Men jag fixar det, tralala.

But I can't help it, I'm in love with you

Snyft. Soldater i Grey's anatomy som är kära i varandra, buhubuhu.
PLUS att cancerkillen ser ut som en jag känner och tycker mycket om.


FELON

Jag var hos Robert med familj igår. Som vanligt var det leka med barnen, äta och sitta och prata vid bordet. Men det sista vi gjorde innan jag åkte hem var att se en film som de hyrt: Felon. Och jag kan faktiskt tipsa om dem. Val Kilmer och Stephen Dorff i ett fängelsedrama som inte bara berör den sjuka miljön och fångarnas känslor, utan också fängelsevakternas (allt från de psykade och de som fortfarande har ett hjärta) och fångarnas familjemedlemmar. Mycket slagsmål och blod, men jag som kan tycka det blir överdrivet accepterade det i denna. Jag tror att det är för att det alltid fanns en anledning till det, och ingen producents idé om vad publiken gillar. Så ja, sevärd.


FLEET FOXES

Jag sitter inne och ser på den härligt molniga himlen. Jag har joggat och njuter nu av mitt senaste musikfynd Fleet foxes (min historielärare har helt galet bra musiksmak!). Jag vill lyssna på en holländare också men jag minns verkligen inte vad han heter - surt. Det blir till att ta reda på det på måndag.
Idag ska jag bara mysa. Kanske tar en tur på stan för att inhandla hörlurar. Oavsett så ska jag träffa Robert och familj ikväll, vilket var länge sedan.
Igår kollade jag på Brokeback mountain på ettan. Jag har sett den en och en halv gång förut men det var under den tiden den precis kommit på DVD - så det var ett kärt återseende. Ang Lee är verkligen ett geni. Underbar film där Jake Gyllenhaal och Heath Ledger gör några av sina bästa prestationer någonsin. Snyft.

Och jag ska berätta hur det gick på musikalaudition. Snart, sen.
Usch nu vet jag inte var jag ska sätta det här inlägget - musik eller film? Äsch har minst i musikkategorin.


Rak i ryggen

Tänk att det inte finns något i världen som kan döda de fladdrande fjärilarna i magen. Åh vad jag vill skjuta dem en efter en. Men då skulle jag förstås göra mig själv maglös. Och utan mage kan jag inte leva. Och utan den kan jag definitivt inte sjunga på audition ikväll.
Så jag ska klara det trots fladdrandet. Låta fjärilarna vara små varelser som ger mig styrka. Typ. För visst är det konstigt att tankarna framförda i detta inlägg förde mig enda hit? Nej fan vad jag är stolt över mig själv! Jag ska vara som Emma Thompsons karaktär Karen i Love Actually - stark som fan. Vilket jag är för annars skulle jag inte ha det jag har framför mig.
Nej nu ska jag sjunga byxorna av mig, dansa så aulan skallrar och spela teater som självaste Gary Oldman. - SÅLT till den unga damen på första raden.
Broke a leg.
Och det har var ta mig det bästa inlägget jag skrivit på evigheter!

Livet väntar inte på någon

Jag vaknade alldeles av mig själv kvart över sex imorse. Hur underbart är inte det? En ipren mot mensvärk och sedan ut på en omvägsjoggingtur runt ringmuren. Med öronen fyllda av Tchaikovsky, ögonen vilande på den vackra dimmiga omgivningen och näsan fylld av frisk morgonluft fick jag härlig inspiration till de analoga bilderna jag ska ha tagit till måndag (foto A). Åh vad jag älskar att leva ibland. Jag har fått lön (= skuldfri) och känner en skräckblandad förtjusning till kvällens utmaning jag inte officiellt tänker delge riktigt än.
Nu blir det en välförtjänt dusch sedan lite ekonomiplanering, matte och repetitionrepetition. Jag är ju ledig på torsdagar, och för att få ut det bästa och mesta av livet måste man gå upp i tid. För det väntar inte på någon!

En brun landning i drömmarnas värld

Ni vet ibland när man var som helst, när som helst får en 5 sekundrig flashback från nattens dröm? Helt slumpat, utan handling eller poäng bara kommer till en och man fryser i sin rörelse och tänker på det - och ofta brukar följden bli att man skrattar i sitt stilla sinne.
Som ni säkert har gissat er till så hade jag en sådan upplevelse nyligen. Jag satt på matten igår och plötsligt ryckte jag till av minnet av mig själv spy i mitt handfat. Jag vet bara att jag hade en speciell känsla, gick in på toaletten i min lägenhet, hukade mig över handfatet och ofrivilligt (och högst förvånat) spydde ut en brun sörja. Snabbt och smärtfritt. Sedan så försökte jag få bort det så att mamma inte skulle se och då var det som stelnat smält choklad. Vad kan det betyda? Att jag inte bör äta brun mat den närmaste tiden?


RSS 2.0