Wet and wild. eh..

Jag har en enorm stor blöt fläck i min säng där min kudde ska ligga. Och den luktar cocos. Isa - du kommer att älska mitt nya te.

Dokumentärfilmspremiär

VisningssalenPremiär! Dokumentär A, ifall någon missat det. Min klass blev indelade i tre grupper (grupp två för min del) och alla fick varsin yrkesroll. Jag var produktionsledare och det är jag som ska presentera filmen innan den visas upp. Så jag var en aning nervös innan eftersom det kom massa folk som jag kände. Lite tvåor, lite treor, lite sävemänniskor, lite folk som varit med i de olika filmerna eller bara ville komma.

När jag kommer dit på morgonen så går jag och Bamse till redigeringsrummet för att lämna in den sista tekniken (och i mitt fall även min produktionsbibel) och då får vi beröm av Ville eftersom vi tydligen var den enda grupp som döpt den slutgiltiga versionen till "VISNINGSMASTER" och lagt den i binen "MASTER". Det var nära att vi inte heller gjorde det, men som tur var, tre sekunder innan André stängde ned programmet kom jag på den extremt viktiga detaljen. GLAD FÖR DET.

Så vi blir tillslut insläppta i visningssalen, vi sätter oss längst fram och publiken tar plats. Grupp 1 ut först. Deras film var väl ganska bra, men jag störde mig verkligen på ljudet och att de placerat intervjuoffrena och intervjuaren på helt cp ställen framför kameran. Man fick inte alltid kontakt med de som pratade. Sedan var det våran tur. Jag råkade vända lite på ordningen i min presentation så istället för att säga "Hej jag heter Emelie och har varit produktionsledare" blev det "Hej jag var produktionsledare och heter Emelie". Lite skumt men ingen större grej. Resten av mitt "tal" gick sådär enligt mig. Jag var nervös och kunde gjort bättre ifrån mig, när Staffan frågade vilka som var de svårigheter jag talat om mindes jag inte en enda (förutom bilden som Bamse nämnde innan). Jag förstår inte varför, inte ens nu minns jag någon.

Hur som helst rullade filmen igång. Någon frame hoppade, en bild som skulle varit raderad var kvar och det var ett onödigt jumpcut som måste berott på en missflyttad inklippsbild. Inga större fel faktiskt, jag är nöjd. Den är inte fantastisk och nyskapande precis, men den funkar finfint speciellt efter den vändning bilden vi skulle visa upp tog.

Grupp 3 blev inte klara med filmen, stackarna. Klockan elva går larmet i skolan och så länge var de kvar. Calle höll ett underhållande tal om att de "inte hittade den röda tråden, kanske skulle hitta den någon gång, men inte idag". Deras foto är däremot överlägset bäst, Andrea har verkligen gjort ett superjobb. Dock hade dom väldigt många frames som hoppade hit och dit men jag tycker deras var bra ändå, trots att man ville få fram lite mer.

När alla gått fick Staffan ett extremt underhållande raserianfall om att "vi" (gällde dock inte vår grupp visste jag på grund av det Ville sagt innan) inte hade lyckats fixa det där med visningsmaster. Det fick Ville/Arvid (minns inte vem) flinka in om att alla faktiskt inte hade misslyckats. "Och det kan ju inte vara så svårt, om inte den gruppen är så mycket intelligentare än er andra" eller vad Arvid nu sa 30 ggr. Sedan fick jag en eloge av Ville för min presentation som (om jag uppfattade det rätt) var den enda som blev godkänd. GLAD. Jag talade klart och tydligt så det hördes ändå bak och något mer. Fast jag märker att jag har svårt att veta hur jag ska ta emot beröm inför en grupp. Jag vet inte hur jag ska se ut, eller vart jag ska titta. Jag minns inte riktigt vad Ville sa, p g a att jag kände att jag blev röd i ansiktet. GRÄJT. Han snackade något om magi i alla fall. Äsch, nu ska jag sluta skryta. Men man blir faktiskt extra glad när man får beröm av våra filmlärare eftersom a) de arbetar med det jag vill arbeta med, b) om man får beröm menar de det verkligen och c) det blir automatiskt att man ser upp till dem på något vis. Alla som haft Thord förstår vad jag pratar om, fast jag ser inte upp till Thord något särskilt längre men tror de på Tunbo fortfarande gör det.

Världens längsta inlägg, men speciell dag så jag tycker att den förtjänar det! Att tillägga: Staffan försöker sno min Lust, Caution som han har lånat! Han påstår att jag har fått tillbaka den men JAG är helt övertygad om motsatsen, vet bara att han tittade på den. Han försökte skylla på Sally, men Sally har den inte. Arvid sa åt mig att inte lita på Staffan - och det gör jag inte heller! Ska leta igenom min lägenhet (och frågar väl någon här ifall de har filmen) innan jag attackerar Staffan på måndag! PUSS.

Har tyvärr inga bilder från premiären eller idag så ni får nöja er med en av visningssalen och Victoria från förra terminen.


Sovmorgon

Världens jobbigaste natt. Jag vaknade hela tiden och trodde att jag försovit mig, och sedan hade jag massa jobbiga drömmar. Känslan håller i sig vilket suger.

Premiär av dokumentären idag, ni får höra hur det gick sedan!


"Den som väntar på något gott, väntar alltid för länge" - Annika Strömberg, födelsedagsbarn

Jag vet att det är Annikas födelsedag, men även jag har fått paket! I brevlådan låg det en liten papperslapp där det stod att jag hade ett paket att hämta på Coop, för det var alldeles för stort för att lämna vid brevlådan. JAA. Imorgon är jag lycklig med andra ord, det tar för lång tid att gå dit nu + att jag inte ens har något leg. Jag hoppades på min Patrik 1,5-poster men visste att den skulle levereras till Åskebro vilket kopplades till mamma. Jag ringde mamma, och javisst hon hade skickat något. Jag skulle ringa upp och berätta vad jag "tyckte om det". Det är inte lika roligt som okänd person men det finns fortfarande utrymme för något fantastiskt.

Vad jag hoppas att det är:
- Min Patrik 1,5 filmaffish som mamma skickat vidare.
- En enorm box med 36 filmer i dubbel disc-specialutgåva från moviezine.se, plus ett brev där de erkänner att de väldigt gärna vill att jag bloggar för dem (vidaresänt av mamma såklart).
- En grön microvågsugn med inbyggd blå brödrost.
- Den kommande Harry Potter-filmen på blu ray.
- En hjälm med inbyggd radar som hittar till Skarsgårdare, var de än befinner sig.
- En gul helikopter som gör att jag kan åka hem oftare.

Vad det antagligen är:
- Ett par jeans +svensk damtidning.

Bla bla

Mitt hår är fult och det suger. För att rädda det borde jag tvätta det, men eftersom man teoretiskt ska tvätta det var tredje dag och jag redan failat där och tvättar det varannan så bör jag låta bli. Jag drar mig för att gå upp ur sängen och sminka mig också, blää. Mest för att jag efter det MÅSTE diska. Jag var ju så duktig på det i två veckor..

Jag och mina närmaste hemma har många gånger fått för oss att göra en ordentlig film men det har aldrig blivit av. Jag och Isa har bestämt att det blir en i sommar, en MUSIKAL. Jag har börjat fundera på handling och tänkte börja skriva på manuset i skolan igår, men jag kom på att jag har ingen aning om hur man gör när man skriver sång/action. Är sång dialog? Och jag ville inte fråga min lärare. Jag är en sån fegis. Och det står jag för.

Grattis Annika på din 17års dag!


Nu har jag verkligen FÖR tråkigt

En liten tillfredställande bekräftelse från en pojke. Du vet mycket väl vem det är. Du kanske till och med känner honom. En litet ord räcker, sedan är du fast. Igen. Låter det bekant? Förstår ni ens vad jag pratar om?

Det är så lätt att inbilla sig saker. Ibland känns det till och med som om jag VILL. Han säger något och vips så är han huvudpersonen i mina dagdrömmar. Dock känns det inte helt rätt och jag låter oss aldrig gå hela vägen. Till skillnad från med vissa andra. hrm. (de senaste meningarna kommer att för många misstolkas och jag får världens rykte i all evighet)

Hur som helst så krossar pojken mina tankar om hur perfekta vi skulle vara genom ett hyfsat vettigt samtal som INNEHÅLLER saker. Alltså vafan. HELT ärligt, varför ska jag fortsätta tro att jag vill något med den här människan? Jag är inte det. Trots att det är en av denna världs bästa människor. Jag vill det, men det känns inte. Jag kommer aldrig att bli det. Och tur är fan det. Han skulle aldrig bli det i mig.

Nu ger jag mig. Det är dags för How to steal a million.


Dagens blä nr 2

Det här är vad jag borde göra i stället för att sitta här (personlig favorit är militären!) och tänka att jag inte har något att göra. Jag har lust att gå och lägga mig och sova, men då missar jag Top model (ytlig).

Blä.

Jag har så äckligt grymt tråkigt. Jag borde se How to steal a million men jag får för mig.. jag vet inte vad jag får för mig. Jag trodde jag skulle komma hem sent idag p g a inhandling på coop och filmkväll men ICKE. Jag sket i det förstnämnda och det sista strök Carro, Vivvi och Jannica. Imorgon blir det i alla fall "Help!", om jag så ska se den själv.

Jag lovar att jogga imorgon.

Kanten till dagens lärdom

Igår redigerade vi, och jag satt för det mesta ensam nere i skrivsalen och skrev manus. Jag märkte dock att saker verkligen INTE ser likadant ut på papper som i huvudet. Bajs, som inte bara jag och resten av den omogna befolkningen säger utan även min lärare ARVID. Är inte det helt otroligt? Som Isa sa är inte ordet "bajs" godkänt i användning av vuxna, och Arvid har alltså visat att vuxna inte är lika stolta som de låtsas.

Idag blir det fortsatt klippning, skillnaden blir lite slaktning av lärarna i redigeringsrummen på morgonen. Ville varnade mig igår för att tro att de skulle smickra, som om jag inte förstod att vi skulle få det hett om öronen. Det är väl bara bra att vi lär oss göra det bra från början? Men för att göra dagen lite lättare har jag tagit med fem filmer (filmkväll ikväll med de vanliga), vykort och te. MYS. Vi hörs gott folk.

C'est la vie

God morgon! I natt fick jag en besök av en mystisk snygging som kysste mig djupt (inte riktigt á la bilden dock), men han försvann så fort väckarklockan ringde. Väldigt typiskt.
Lite morgonmagi
här som livar upp!

Ljuvligt

Jag dör, så vackert.


Nu blir jag väl offentligt utfryst av alla

Kan inte någon tala om för mig vad det är med Ewan McGregor? För mig har han bara varit en skådespelare med ett namn, han har tyckts varit med i varenda film jag läser baksidan på, men jag lyckades aldrig lista ut vem han var och hur han såg ut. Jag förstod att han skulle föreställa snygg, men jag glömde efter varje googlesökning bort hur han såg ut. TILLS jag såg Moulin rouge. Och han attraherar mig inte det minsta. Varför tycker alla att han är "such a cutie" - för att citera någon av alla tusen fans på youtube? "Could he be more good looking?" URSÄKTA.

Jag fick för mig att jag hade hela världen emot mig när jag förklarade krig mot Zac Efron. Men det var "omogen smak"-världen. Nu när jag säger att HELA världen älskar Ewan McGregor menar jag det verkligen. Alla jag brukar få stöd av i dessa åsikter har vänt mig i ryggen! VAFAN, som Sally skulle sagt. Det här är inte roligt. Han är en mes. Kan inte folk förstå det? Och för att göra det ännu värre verkar det som om han är alldeles för bra på bild. Det är svårt att hitta någon där han ser ut som sitt sanna jag!

Visst att han har fått en del bra roller, och han är säkert bra i dem. Det vet jag inget om. Jag tycker inte ens att han är dålig i Moulin rouge. Jag tycker bara att hans karaktär är mes, han ser mes ut och han ser ännu mer mes ut när han sjunger. Det är inte gulligt att han älskar henne så mycket. Han är besatt av kärlek och är världens naivaste då han bedyrar något han inte vet något om. Jag stör mig faktiskt på sådant! Om jag varit Satine hade jag slängt ut bebispojken fortare än kvickt. Greven är SÅ mycket sexigare, om man bortser från hans röst som faktiskt är ännu jobbigare än McGregors.

Man kan väl drömma

När man ser filmer om kärlek börjar jag alltid tänka på hur det skulle vara att ha det sådär överdrivet romantiskt. Egentligen skulle jag inte vilja påstå mig vara den typen av drömmare, men sanningen är att jag inte skulle ha det minsta emot att bli räddad av en vacker prins. Men räddad och prinsgrejen känns ju lite för orealitisk. Det duger bra att få världens golden moment i caféterian med någon okänd blond pojke som man får förtrollande ögonkontakt med, som sedan tar kontakt med mig. En pojke lika sexig som Gary Oldman, lika vacker som Jérémie Rénier, lika oskuldsfull som James McAvoy, lika rolig som Dave den rolige och lika hemligt snäll som min käre vän Rasse. Han ska kyssa mig så att tiden står still och kameran sveper runt oss varv efter varv medan min hatperson står och förvånat ser på. Sedan ska drömpojken försvinna och hatpersonen fråga vad det där var för någon, och då ska jag säga åt honom att hålla käften för en gångs skull.

Jag tror inte att jag ska se kärleksfilm på ett tag.

Världens onödigaste

God morgon små barn. Det blev alldeles för mycket sömn i natt för en söndag, jag kommer ha jättesvårt att sova i kväll. Jag hittade ett nytt kärleksbarn åt Sally förresten: http://saos.spreadshirt.net/se/SE/Shop/Article/Index/article/Trainspotting-dam-8445345
Jag ansöker om tekväll i veckan!

En snäll skaldjurversion av Daniel Craig är nästan lika bra som orginalet

Snart ska mamma och jag kolla på filmen - hon ska bara borsta tänderna. Fast nu är hon osäker eftersom det blir datorn vi kollar på, eventuellt "En andra chans" med Nicolas Cage som går på fyran (har sett lite av den, tror inte att den är så bra). Hur som helst så var vi och åt på "Bakfickan", som är en skaldjursresturang - visade det sig. Inget fel i det, men min röksoppa var lite för enformig i smak och konsistens för att jag skulle kunna äta upp den. Den var god de första skedarna men till slut mådde jag lite illa av bara lukten. Dock vääldigt "trevlig" servitör som såg ut som en ung Daniel Craig. Jag blev lite kär. Speciellt när han erbjöd sig att låta mig få en annan maträtt istället. Tyvärr ingen efterätt i form av sig själv. Mamma berättade just att han inte tog betalt för min. Men gud. Överdrivet snällt.

The curious case of Benjamin Button / Benjamin Buttons otroliga liv


13
oscarsnomineringar, en femma av moviezine.se och älskad och omtalad världen över. Självklart ville jag otroligt gärna se den - egentligen redan på premiären. Dock blev det en vecka senare - inte en minut för tidigt.


Denna underliga historia handlar Benjamin (Brad Pitt, oscarsnominerad bästa manliga huvudroll) som lämnas nyfödd (men döende av ålder) på trappan vid ett ålderdomshem och blir omhändertagen av Queenie (Taraji P. Henson, oscarsnominerad bästa kvinnliga biroll) som inte själv kan få barn. Benjamin är inte som alla andra - han åldras baklänges. Det gör att han misstas för att vara en gammal man, och det är få som vet om hans hemlighet. En av dem är den vackra flickan Daisy (Cate Blanchett), som är hans livs kärlek. Vi får följa Benjamin från hans första andetag till hans sista, med allt vad detta liv nu kantas av - krig, kärlek, whisky, berättelser och balett.

Det första som slår mig är: "Vadå nominerad till bästa foto? Det här suger ju, vad är det för jävla ljussättning?!". Den inledande scenen utspelar sig i en sjukhussal, med en döende kvinna i en säng och hennes dotter sittandes bredvid henne. Stormen Katrina ligger är ett hot och fotot är kallt och hårt. Det är nutid. Jag börjar till och med fundera om det verkligen är rätt film. Men sedan tycker jag att jag känner igen en viss skådespelerskas röst och låter fotot endast vara en svag fråga i bakhuvudet. Kvinnan ber dottern att läsa ur en dagbok, som visar sig vara Benjamins, och vi får från det ögonblicket följa honom - med kortare återbesök i den kalla verkligheten. Oron om fotot är bortblåst, i Benjamins värld är allt frid och fröjd ljusmässigt.

Som ni ser har jag gett filmen en femma, men det betyder inte att den är felfri. Egentligen borde jag ge den fyra och en halv, men jag vill inte det. Varför tänker jag förklara, men först till det "dåliga": Det jag stör mig mest på i hela filmen är att Benjamin och Daisy i unga år har de vuxna skådespelarnas röster. Främst Daisy - flickan blir hur läskig som helst med en vuxen kvinnas röst som har med tappra försök ansträngts att låta yngre med en låg och själlös ton. Det hjälper inte. Tänk barnens röster i de svenska versionerna av Harry Potter-spelen. Läskigt, och det vill inte säga lite. Sedan gillar jag inte riktigt att Benjamins huvud är omänskligt stort genom hans "barndom". Det är visserligen skådespelare som har gestaltat honom så och de är väl antagligen dvärgar, men jag tycker ändå de kunde gjort något åt det. Klagomål nr 3, när de nu har lagt ut hur mycket pengar som helst på smink och special effekter för att få skådespelarna att åldras trovärdigt, varför måste (bland annat) ångbåten och kolibrin se ut att gästa från en Pixar-film? Och mitt sista negativa ord är undran om Benjamins ibland likgiltiga ansiktsuttryck under de hemskaste stunderna. Det kan vara så att David Fincher (regissören för er töntar som inte visste) ansåg att Benjamin genom att växa upp på ett ålderdomshem upplevt (insett) döden som det mest naturliga i hela världen - bland annat. Men jag vill inte överanalysera den delen.

Nu antar jag att ni börjar undra varför jag inte gett filmen en tvåa efter alla sura anmärkningar, vilket är helt förklarligt. Men felaktigt. Först måste jag ju spräcka hål på det "dåliga fotot". Det är är riktigt bra, men inte helt makalöst hela tiden. Stundvis tar det dock andan ur mig. Alla bilder vid bryggan och solnedgången får mig att glömma att lyssna på vad som sker. Bilden bara är, och det känns som om jag blir ett med den. Något som bidrar till en vacker film utöver fotot är att låta Daisy dansa balett - mycket. Jag är ju också ovanligt svag för denna konstform, men jag tror ändå att alla innerst inne njuter.

Jag kan ge många små exempel som bidrar till att göra denna film underbar. Mannen som tjatar om att han blivit träffad av blixten sju gånger, vackra och otroligt duktiga Cate Blanchett (inte oscarsnominerad, VARFÖR?), härliga biskådisar, lättälskade Queenie, kyrkan, klockan som går baklänges, med flera. Och.. jag måste faktiskt erkänna en sak. Jag har hatat honom i evigheter. Han har varit hedersmedlem i Isas och min "snuskigaste killarna-klubb". Jag har anklagat honom för att vara en överskattad skådis. Jag har svurit över att alla anser att han är jättesexig, och spottat att han inte alls är det. Och här står jag, snopen och tänker blotta mitt inre för er. En av mina mörkaste bekännelser någonsin, och jag tänker exklusivt låta er bli de första att veta: Brad Pitt är sjukt snygg i denna film när han är ung (då han blir tillsammans med Daisy-delen). Bilden då man får se honom segla tog andan ur mig. Vinden i håret och vit t-shirt. Jag dog. Och jag erkänner det. Han är inte alls dålig i denna film heller, även om han fortfarande ÄR lite överskattad p g a hans utseende. Och hans utseende ÄR en engångs grej. Han är inte alls jättejättejättesnygg annars. Bara i den här filmen. BARA endast i de scenerna och ögonblicken. Och nu förlänger jag denna recension till ett ännu oändligare inlägg som gör att allt färre kommer att läsa det. Dags att runda av.

Som jag tidigare ovan nämnde så vill jag inte överanalysera Benjamins ytliga känsloreaktioner. Och sanningen är att jag inte vill överanalysera handlingen och filmens betydelse heller. Den handlar om livet, och hur simpelt det är. Man ska inte göra något för stort och det slår mig att det inte spelar någon roll om kolibrin ser ut som kvicken. Det spelar ingen roll att Daisys unga röst skrämmer slag på mig. Filmen stressar inte med något, och vi borde inte heller göra det. Många filmer försöker hetsa oss till att gråta genom att låta karaktärerna skrika och bli vansinniga av sorg, men den här filmen använder inga knep. Jag gråter inte på de ställen andra filmer skulle fått mig till. Några ensamma tårar letar sig nedför min kind under de enklaste tillfällena, och det är inga filmiska trick. Ingen lurar mig till det. Och ingen kommer heller att lura er att se den här filmen, men jag förutser att ni kommer att göra det ändå.

På en aning bättre humör

Just nu försöker jag få ihop en bra recension till "Benjamin Button" som jag såg med mamma igår. Det blir nog en utmaning att förmedla känslorna runt den, men jag ska göra mitt bästa. Så med andra ord: håll ögonen öppna!

Mamma och jag har idag varit i Visbystad och hon har prackat på mig lite kläder. Linne, tjocktröja, tröja och klänning/tröja - så jag är nöjd. Jag har just nu två av ovanstående klädesplagg på mig och känner mig ursnygg. Sedan fick jag en ny mugg (grön!!) och världens finaste röda tekanna - den slår Isas med hästlängder. Ikväll ska vi äta på resturang "Bakfickan" och sedan se min Grace Kelly-film "Country girl". Jag har köpt en ny tidning som nu är utläst och jag har hittat manuspapprena som jag fick av Ville för ett halvår sedan. Sist men inte minst: Mamma har berättat att vi ska till Skottland i sommar! TJOHO. Jag är alltså en väldigt glad person!

Påminnelse till mina närmaste: Ni bör verkligen boka v. 6 NU innan priserna stiger allt för mycket och några backar ur. Då gråter jag.
Och Isa: Vi måste få någon förälder att boka Svansjön lördagen i maj innan biljetterna tar slut!

The ruby collection

Mamma är här nu. Just nu är jag störd eftersom hon virvlar runt i rummet, ändrar på min ordning och använder saker hon inte får använda. Jag antar att hon lägger av ganska snart - annars kommer det nog resultera i att jag slänger ut henne. Men jag älskar henne ändå.

Jag hittade My blueberry nights i en fin kartong på Åhlens idag (Sally, du skulle bara våga sno den!), som jag inom hyfsad snar framtid tänkte köpa. Övrigt: dagen har varit ganska bra. Jag har börjat lite på mitt manus och jag hoppas få ihop en stor del av det tills premiären nästa vecka. Dock är jag lite oroad över filmen p g a inklippsbilder men främst vår redigering. André har blivit satt på posten och jag gillar verkligen honom och tror att han säkert är bra på att klippa - men mitt problem är att han lätt tappar fokus mm och jag vill verkligen få den här filmen snabbt gjort. Plus att han inte verkar förstå hur Carro (&övriga) har tänkt filmen. Jag hoppas att det löser sig.

Staffan har fått en ny hobby som går ut på att snappa åt sig filmerna jag ska låna ut till Sally. Inte för att han denna gång lånade den först, nu ska han låna den efter henne. Jag hade alltså med mig min Audrey Hepburn-box och genast blev det fart på Staffan (och Ville med för den delen, han var tätt i hälarna på Staffan och ville också se) som snodde åt sig boxen snabbt med kommentaren;
- Gud vad mycket film du har
Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara så det blev väl något "eeh, öh, ja kanske det, inte så". En annan oförklarig kommentar var:
- Men det är ju jättebra!
Förstår inte varför eller till vad han sa det. Men vem bryr sig innerst inne.

Dagens bästa replik:
Sally på gympan: - JAG RÖRDE BOLLEN!!

Ingen idé kom jag på, ni vet väl inte ens vad AVID är.

Idag hoppas jag det blir en bra dag. Jag tänker inte skriva om gårdagens produktion för ingen bryr sig ändå. Inget särskilt hände ändå. Mamma kommer i alla fall ikväll och innan jag går till skolan måste jag dammsuga och så. Vi får se om jag diskar. Ikväll eller imorgon ska vi se Benjamin Button vilket jag ser fram emot. Här har ni alltså en kort redogörelse.

Jag hoppas att jag får mycket tid till klippningsexperiment och manusskrivande idag, men vi får se hur det blir med det. Just ja, Isa har klagat: Om du fortfarande inte tycker att svar i din blogg dög, så kan jag tillägga ytterligare att den listan inte innehåller helt uppenbara saker för övrigt. Men jag kan väl säga här att jag tycker om dig, din toalett, ditt kök, våra mackor, filmer, bolimon, simsgubbar och nagelspel väldigt mycket.

Dags att dammsuga.

OSCARSNOMINERINGAR

Jag är nöjd! Bara jag som hoppas att Ledger vinner sin oscar?

http://www.oscar.com/nominees/?pn=nominees

25 saker jag tycker om mycket

Mer än en timme tills jag ska gå till skolan, så jag tänkte göra en lista över saker jag tycker om - bara för att jag vill.
Så, jag tycker om:


- Mina absoluta favoritlåtar American pie (Don McLean), My way (Elvis Presley) och Pas de deux (dansen med Clara och Nötknäpparen, av Tchaikovsky).
- Film.
- Mina vänner och familjemedlemmar.
- Balett.
- Prydliga och nästan orörda papperbuntar (helt sjukt, men jag älskar faktiskt att hålla i dem).
- Barbie.
- Riktigt bra skådespelare.
- Harry Potter.
- När människor man tycker om (men oftast inte känner så bra) får lyckostunder.
- Bilden på Isa och mig i 1an/2an på dagen innan vi skulle på Stefans kalas.
- Filmer i dubbel disc-specialutgåva i fina förpackningar med karrtong.
- Drömmar, båda andras och mina egna (när man minns dem ordentligt).
- Känslan efter att man städat, diskat och gjort alla kravsaker gjorda efter att ha skjutit upp dem riktigt länge.
- Dagar då man är riktigt snygg.
- Speciell ögonkontakt.
- Blonda män/pojkar.
- När det går dåligt för folk man verkligen INTEINTE tycker om (jag vet att det är hemskt att vara så skadeglad men det är sanningen, och innerst inne tror jag att alla har den känslan).
- Att få beröm av "högre personer", sådana som man kanske imponeras av, ser upp till eller på något annat sätt gör deras beröm mer värd.
- Bra musikaler (live).
- Människor med särskild utstrålning som man dras till.
- Esteterna på Säve.
- Att bada i stora men ofarliga vågor.
- MVGn.
- Att diskutera snygga killar med bi-/homosexuella pojkar.
- Långa män/pojkar.
BLAND ANNAT.


Ett år idag


Tvätta eller inte tvätta (och jag blir bara sämre och sämre på rubriker)

Jag är trött. Egentligen vill jag tvätta håret men jag orkar inte. Jag brukar göra det varannan dag, och jag gjorde det igår. Men även i förr går eftersom jag fick för mig att det såg cp ut. Det såg inte rent ut då. Jag tror inte att det gör det nu heller.

Idag ska jag vara jättepositiv och le hela tiden. Jag tror jag tvättar håret nu.

Lättar mitt hjärta

Dålig början på dagen. Jag är FRUKTANSVÄRT arg på mig själv för att jag inte fattade att man skulle LÄMNA in sin produktionsbibel. Jag kunde lämnat in den igår, 12 timmar före alla andra. Men nej, idag så säger Ville att SALLY har lämnat in sin först och min och Calles är FÖRSENADE. USCH BAJS BLÄ. Min var ju färdig 19 redan! ALLTSÅ GUD. Jag kan inte släppa det, för jag var så nöjd med min bibel. Jag tyckte att jag gjorde ett bra jobb, och så sabbas allt. Plus att Ville inte förstod att det inte var först jag ville vara, utan det jag störde mig på var just att jag kunde lämnat in den i tid. Jag hoppas verkligen att vi får göra en utvärdering så att jag kan förklara mig. Och här med ska jag försöka glömma det och göra ett super jobb resten av tiden.

Vi såg vår manus-/redigeringslärare Arvids personpoträtt som några elever gjorde förra året om jag minns rätt. Tråkigt nog var den inte bra. Den var väldigt annorlunda jämfört med de andra. Den var deprimerande och sorglig - och visst det kan funka om han är sorglig men det kändes som om.. jag vet inte riktigt, som om hela filmen var gömd i en låda. Om någon skulle säga att de behövde tänka "outside the box" skulle det vara lätt att förstå vad de menade. Eleverna missade nog mycket. Jag tror man behöver se filmen för att förstå vad jag menar, det är mer en känsla kanske.

Jag tjatar mycket om skola just nu, men det är bara för att vi är mitt i en produktion. Jag skärper mig snart. När jag har mer tid kan jag skriva om båda. PUSS, nu ska jag skriva färdigt

Inspelning dag 1

Igår skrev jag inget här. Ovanligt men anledningen är ganska simpel - jag gick upp fem, arbetade med produktionsbibeln för att få den klar till 8.30 och sedan jobbade jag med inspelningen fram till 21.20, men jag var inte hemma förän tio. Eftersom jag ansåg dagen givande ska ni få en mindre kortfattad beskrivning.

På morgonen innan skolan avslutade jag alltså produktionsbibeln. När jag kom dit la jag till en grej i dagsbeskedet och skrev sedan ut lite papper på datorn (som jag fick låna av Calle som när han trängde sig ut, med flit gick VÄLDIGT nära och sa "ojoj, vad nära det blev", endast de som känner Calle förstår). Sedan var det klassråd och samling i visningssalen, där vi också fick se en dokumentär om läraren Kjell Ekman från några år tillbaka. Staffan lovade mig kanske att vi skulle få se Arvids dokumentär idag (SPÄNNANDE måste jag erkänna). Efter dokumentären gick vi ut i produktionsmöte och jag gick igenom dagen. Sedan drog vi iväg till cafeterian på skolan där vi läser kärnämnen och skulle ragga lite folk (inte bara i avseendet att jag och Bamse dregglade över den mysige pojken). Vi ville ha några elevintervjuer, där de berättade vad de trodde om vår rektor. Tyvärr var folk mycket mer svårflirtade än man kan tro. Det blev många nej. Tillslut gick jag även med och hjälpte till i det avseendet och då fick vi NÄSTAN med två killar (Eddie; du skulle dött, en av dem var skitlång, snygg och rödhårig) - men de backade ur. Simon fick plötsligt för sig att han skulle "hjälpa till" - vilket i hans värld tydligen är att på opassande ställen dyka upp och säga till killarna vi pratar med att jag i gengäld erbjuder mina tjänster. De fick säkert bilden av att vi drev en seriös verksamhet.

Till slut lyckades jag och Carro få med en kille (dagens ängel, jag var SÅ nära att krama honom) som var så söt, snäll och gullig. Han var den enda som förstod frågan och svarade normalt. TACK MARCUS BENNEVALLD (eller vad han nu hette). Sedan åt vi lunch, intervjuade Ville, filmade ett av Bosses möten, tog en paus för att gå hem och äta etc och träffades sedan för att filma och intervjua hemma hos Bosse och i hans vinkällare. Jag vet inte hur bilderna blev, men det Bosse sa funkade bra. Idag ska jag få Carro att ringa de sista människor och boka/omboka tider och sedan blir det inspelning med bland annat Anders Gardelin. Jag hoppas kunna komma hem i tid. Puss små barn, jag tror att jag har plågat er tillräckligt.

PS. Min mobil lever igen.

En ovanligt intressant lumpenfjant

Just ja, jag var inne i grupp 3s redigeringsrum som var fullt av Villes alla fotoalbum. Och där fick mitt öga skåda information som jag funderat över sedan första dagen på skolan i höstas - då Ville sa till mig att han kände Alexander Skarsgård. Det jag har undrat över är: HUR? Svaret fanns i ett album: De gjorde lumpen ihop. Skarsgård var SÅÅÅ ung där! Han ser precis ut som hans käre far Stellan gjorde i den ålder Alexander är nu (30+ alltså). Det var verkligen fascinerande. Det känns lite skumt att ha sett "privata" bilder av en av mina absoluta favoritskådespelare, men på ett väldigt bra sätt. Avundas mig helt enkelt!
Generation kill
För ett otränat öga, eller en väldigt dum person, så skulle det här kunna vara Ville och herr Skarsgård.

Medan andra hoppas göra en bra film, hoppas Carro på mer rektorsex

I fredags började vi med vår dokumentär. Tre grupper, och alla har fått varsin lärare/skolperson att göra ett personpoträtt av. Min grupp fick rektorn Bosse, och övriga fick idrottsläraren Anna och vår filmlärare Ville (undervisar i filmhistoria och ljud, för er intresserade). Jag har bestämt mig för att göra en riktigt bra film, men jag tror inte att jag borde sagt det till Staffan (också filmlärare, foto och ljussättning) idag. Det känns som att han kommer skratta bakom min rygg om den blir dålig. Fast nu är det så att jag faktiskt inte är regissör, fotograf eller ljudansvarig. Jag är produktionsledare; Jag ser till att filmen och allt som har med den att göra blir gjort. Och det blir det ju såklart (?).

Vi hade en läskig genomgång av vår ofärdiga produktionsbibel med först Staffan och Arvid (undervisar i manus och redigering), och mot slutet även Ville. Inte för att jag tycker att den var så läskig egentligen, men nu i efterhand med tanke på att alla lärare var närvarande! Jag var lite orolig innan men det slutade med att det blev dagens trevligaste stund genom att de är som de är. De retas med varandra, och oss. Staffan och Arvid ville VERKLIGENVERKLIGEN att vi skulle fråga Bosse om hans skilsmässa som han strängt sa innan att han INTE ville bli påmind om. De är nog bara nyfikna för att han är deras chef.

Jag glömde förresten min mobilladdare hemma i Västerås, så att ni som skickat milslånga sms (Annika) förstår varför de inte får svar. Men imorgon runt fem ska jag vara tillbaka på banan igen. Isa: Svansjön-biljetterna är bajsdyra, men jag tycker vi kör på det ändå!


Två faktum, inte tre

Rupert Grint har sex i en film som kommer ut i år och jag får för mig för mycket. Precis som Isa antar jag. Det är ganska svårt att låta bli. 

Help! med mera

Jag hoppas att jag inte
kommer att stressa ihjäl mig idag. Allt pappersarbete till dokumentären måste bli klart, vi ska förintervjua vårt objekt rektor Bosse, jag har tusen frågor att ställa till Staffan och min mjölk måste drickas ur för den går nämligen ut idag. Planen var att se Benjamin Button ikväll, men eftersom den börjar klockan åtta alla dagar och slutar tre timmar senare - så känns det inte särskilt lockande. Jag sov inte mycket inatt på grund av båtresan och sedan måste jag ju gå hem från bion vilket tar ungefär en halvtimme. SÅÅ med andra ord; Jag planerar att se den på fredag, med mamma som är på besök då.

Jag måste understryka att jag har haft en väldigt trevlig helg. Jag firade Eddie i lördags tillsammans med Annika, Isa och Jonte (vilket alla bör veta vid det här laget). Det blev pastasallad, rabarberpaj, kladdkaka (som Annika lyckats skriva 19, istället för 16 på), tårta, polly och chips. Vi mådde rätt bra ändå. Jonte sov inte kvar eftersom han saknar pyjamasbyxor (han ska få några i födelsedagspresent nästa månad!). Jag fick en försenad julklapp/födelsedagspresent av honom förresten! Hela Bert-serien, TJOHO. Igår tillfredställdes mitt materiellabehov ännu mer genom försenad julklapp av moster: Beatles-filmen "Help!"!!! Det betyder att jag klarar mig med film tills på fredag.

Vecka 6 är det samernas nationaldag och då kommer mina vänner antagligen hälsa på mig!

Framåt marsch

Snart kommer Isa, då ska jag hitta en ryggsäck för att senare tillsammans med henne bege mig mot Kolbäck och senare Eddie. Och vi ska GÅ, för vi är friskisar - inget annat! Vi sörjer saknaden av Annas närvaro, och ska be för henne en stund. Imorgon kanske jag bloggar, måndag helt garanterat!

Fredagsmorgon

Jag har packat, diskat och gjort mig i ordning VÄLDIGT effektivt denna morgon och är därför mycket nöjd. Främst för att jag diskade och att det är en timme tills jag ska gå till skolan. Livet är fyllt av små oväntade lustkänslor.

Idag drar vi igång med produktionen av dokumentären och jag hoppas jag får fortsätta vara produktionsledare. Jag har varit inställd på det hela tiden och alla mina illusioner kommer rasa om det inte blir så. Håll tummarna, gott folk. Trots att gårdagens lektioner har gjort mig till en expert inom ljudtekniken så vill jag inte visa min kunskaper riktigt än. Oavsett hur det går i skolan så ska jag i alla fall åka hem över helgen. Idag blir det familj och imorgon firar vi Eddie. Tydligen hade Anna uppfattat allt fel och kan inte komma, vilket suger. Men jag får äntligen träffa Jonte igen och det tröstar!

Nej nu ska jag fortsätta skriva av tabbar till munspel, så att jag ska kunna plåga/imponera på mamma på vägen hem från båten med mina nya kunskaper. Puss små barn, på återseende!

Detta munspel blir mitt på lördag.

Vårens mest efterlängtade filmer (ur nyfiken synvinkel)

Benjamin Buttons otroliga liv, 16 januari. Vem längtar inte? Jag vet inte varför den verkar så JÄVLA bra egentligen, förutom Cate Blanchett då. Se trailern och bli lika trollbunden som jag.

The unborn, 26 januari. (egentligen har "Lars and the real girl" premiär samma dag, men jag vägrar nämna den eftersom den i övriga världen hade premiär 2007 vilket är pinsamt och inte räknas som en premiär) Den person som jag minst på hela planeten skulle ställa upp att se en skräckfilm på bio, ska se denna med mig. Jag offrar mig för denna sidan av universums gud, Gary Oldman.

I taket lyser stjärnorna, 30 januari. Helt ärligt verkar inte filmen någon särskilt, men jag har läst boken och tyckte att den var bra (för länge sedan visserligen men i alla fall) så varför inte.

Bolt, 6 februari. Disney och Pixar i åter ett samarbete, nu om en tvhund som tror att han har superkrafter. Kan bli underhållande.

Boy A, 12 februari. Rent historiemässigt verkar den väldigt bra, vilket kan vara värt att ta en närmare titt på. "När Jack vid 24 års ålder äntligen släpps ut ur fängelset har han tillbringat merparten av sitt liv inlåst. Tillsammans med en annan pojke mördade han ett barn när han var 10 år. Filmen följer Jacks försök att ta upp ett liv i frihet som aldrig fick någon riktig start. Hans mentor och fadersgestalt blir övervakaren Terry, som hjälper honom genom en mognadsprocess som borde startat för många år sedan. Men det förflutna släpper inte greppet och i takt med att vi får veta mer om vad som ledde fram till det fruktansvärda dåd som ödelagt så många liv, ökar känslan av spänning, komplexitet och slutligen undergång eftersom vare sig tabloidpressen eller Terrys riktige son tänker tala tyst om vad som hänt." Nu blev jag förresten sur för den hade också premiär 2007. ALLTSÅ VAFAN. Vad har hänt med svensk filmimport? Har det alltid varit såhär?

Bedtimes stories, 20 februari. Det verkar vara en underhållande och lättsam komedi, en man märker att godnattsagorna han hittar på åt sin son blir verklighet i hans eget liv. Han försöker lägga in sina egna önskningar, men sonens tillägg vänder hans liv upp och ner.

Milk, 27 februari. Jag är inte helt säker på handlingen egentligen, men det handlar om en bög i alla fall! Jag får för mig att den är väldigt bra.

Män som hatar kvinnor, 27 februari. Alla vet väl vad den handlar om oavsett om man läst den bästsäljande boken eller ej.

The reader, 20 mars. Drama med Ralph Fiennes (TJOHO) och Kate Winslet som jag verkar djupt på den nivå jag älskar.

Kenny begins, 25 mars. Jag tjatade hela hösten, och sedan sköt dom upp premiären på grund av specialeffekter. Det är VERKLIGEN bäst för dem att effekterna äger - inte för att jag vill påstå att den här filmen inte är värd att vänta på!

17 again, 17 april. Jag VET att Sally blir lite upprörd nu, men ja - jag ser fram emot en film med Zac Efron. Och inte för att jag tycker att filmen verkar bra eller för att jag gillar honom, kan Sally få in det i sitt huvud? Det är för att jag tillsammans med Annika vill sitta och asgarva åt hans extremt roliga sätt att se ut, agera och vara.

The Soloist, 17 april. JAAA. Joe Wrights tredje film!!!! Lycka i tredje graden, då också Dario Marianelli är kompositör och Seamus McGarvey fotograf.


NY KATEGORI

Det kan nog nästan ses som onödigt, eftersom mina tidigare inlägg som berör skolan har varit nästintill obefintliga. Jag har fem stycken vilket är KLENT. Men eftersom jag faktiskt har minst en läsare som hittat bloggen genom att googla på Filmgymnasiet och funderar på att gå där, så kanske det kommer fler! Och de kan söka sig till kategorin "Filmgymnasiet" för att få lite exempel på vad som händer där. De tidigare inläggen kan nog vara lite avskräckande, men ta allt jag skriver med en nypa salt. Plus att jag i och med denna kategori kanske ökar antalet inlägg inom den. Men vi får se.

The sound of music

Nu ligger jag i min säng efter en väldigt jobbig dröm i natt. Jag tänker inte skriva den här för jag SKÄMS verkligen - ingen ide att ni ens frågar. Hur som helst så har jag ätit frukost och ska snart sminka mig, men jag måste först skriva det här inlägget.

Jag har kommit på att jag faktiskt älskar Julie Andrews- trots att hon var lite av en fackskådis, vilket jag inte brukar tycka om. Men det är inte det som jag gillar så mycket, utan det är hennes magiska röst och vackra utseende. Trots att hon nu fyller 74 i år ser hon fantastisk ut! I mitt stilla sinne tänker jag att hon aldrig utfört någon form av skönhetsoperation. Mer än det skrivna får ni nog inte ut av det här inlägget, jag ville bara lätta mitt hjärta lite.

"Making of Bitterscriptan" del 2 - premiären

Som sagt så var det ju premiär av vår dokumentärövning idag. Tre minuter längd, absolut inget annat. Först ut var grupp 1 som fått yrkesrollen produktionsledare - de krossades konstant i ca 15 min av juryn (lärarna) med "bra grundtanke" som det enda bra (om jag minns rätt). Egentligen var det vi efter dom, men det blir mer "spännande" om jag sparar våran grupp till sist. Grupp 3 fick godkänt med sin "Extrema jobb, regissör (!)" och hade faktiskt en riktigt bra intervju med Nicklas (en scenlärare som är regissör på fritiden). De fick en del bra kritik och en del dålig - helt klart bäst ljud. Jag var nog den enda som tyckte att Jespers visuella gestaltning av en regissör i arbete var rolig, men så kan det vara ibland.

Sista gruppen blev inte godkända med sin "Jonatan och fotokonsten". Mycket underhållande dock med Jonatan som en passionerad fotograf som hade snott sin kamera från Staffan för några år sedan - "undrar vad den gubben tänker nu".

Gällande vår film då. För det första måste jag ju säga att jag var nervös för om det ens skulle bli rätt film som skulle visas på duken (lyckligt nog var det de), men jag var även smånervös över kritiken med tanke på hur totalmosade grupp 1 blivit. På grund av min nervositet blev jag väldigt fnittrig och skrattade åt alla filmer hela tiden - irriterande. Men vi överlevde faktiskt kritiken. Inte bara levande, utan också lite stolta. Jag har faktiskt svårt att minnas vad de sa som var dåligt, fast jag vet att vi fick sådan kritik också. Hmm, någon sa (vet ej om det var lärare eller elev) att scriptan (jag) var "lite fnittrig" men det försvarade Staffan med att det inte var lätt att vara skådespelare. Just det, vi kunde ha klippt bort min "hmm", "njaa, eller" mf och lagt in inklippsbilder där istället. Och sedan att ljudet var lite tyst i intervjun (men vi hade ju inte gått igenom utrustningen så). Vi fick cred för att vi ställde frågeställningen snabbt och tydligt i början (vad gör yrkesrollen så viktig och vad gör hon egentligen), att intervjun var bra och att vi var den grupp som tagit mest tid på oss för research och förberedelser - vilket var bra (BÄSTA, min förtjänst eftersom jag var produktionsledare!!!!! Stooooolt). Sedan sa Staffan helt icke ironiskt att han tyckte att mitt sluttal var mycket trovärdigt:

(Carro frågar hur det kom sig att jag var scripta):  på ett ungefär: "Tjaa (hahaha), bra fråga. Jag jobbade på kontor i flera år och var van vid pappersarbete och sedan var är jag ju ganska stresstålig. Så jag ville byta miljö och blev scripta, och jag trivs jättebra."
Jag tycker att jag ljuger och skryter. Med meningen är precis som baken delad.

Nu kan inte en människa ha orkat ta sig igenom det här. Det var inte meningen att det skulle bli så långt, men det spelar inte någon roll för någon.

Om vi tar bort "Sjung min näktergal"-delen ur Askungen skulle det vara exakt

Nu har jag städat, städat och städat och ÄNTLIGEN fått det skinande rent. Mina oroväckande höga staplar med tidningar, filmer mm hotar att tippa ner från hyllan och mörda mig när jag sover i natt - men trots det är jag glad. Eller jag trodde det i alla fall tills jag pratade med Malin&mamma då jag lät väldigt uttråkad hörde jag. Äsch, den känslan blåser vi bort med lite munspel om en stund. Sedan ska jag göra mat och kolla på tv. Jesper - du visste det säkert redan, men Lars Winnerbäck är på någon SVT-kanal ikväll. Och om du inte visste det så är jag jävligt generös med tanke på hur elak du var mot mig idag!

Bitterfittan - eller snarare Bitterscriptan: En dokumentär om och med klaff-fel.

Jag ska sluta förvirra er och ge er lite konkret fakta: Premiär av våran dokumentärövning nu på morgonen. Den heter "Scriptan" och ska vara en tydlig och informativ film om yrkesrollen. Vad den är: En film om mig som sitter och blåljuger kameran rakt upp i ansiktet. Självklart måste jag blåljuga eftersom jag inte är en scripta men jag kunde ju gjort det bättre. Mina försök att inte låta inövad och lägga in lite naturliga delar resulterade i att jag klagar på att scriptor inte får priser, att jag verkar tveka på all min fakta, uttalar "kontinutet" och namnet Katinka Faragó helt onaturligt och flinar som en idiot när jag säger att det kan bli klaff-fel (vilket resulterar i att det ser ut som jag tycker att det är något spännande och förbjudet). Med andra ord: Våran dokumentär suger. På ett ganska underhållande vis visserligen. Man skulle med detta kunna tro att min karriär inom dokumentärfilmen är kort eftersom första filmen (om man inte räknar med "Draco Malfoy - The dokumentär", "En dokumentär om Populära killar" och "Operation okänd") är en katastrof, men icke. Nästa vecka börjar den stora produktionen då vi ska göra ett personpoträtt.

Offentligt premiär: Aldrig.

Mio min Mio

Annika skrev på sin blogg att hon skulle vilja resa bort någonstans, helt spontant. Sanningen är att jag också vill det, just nu i alla fall. Jag tänker inte på något land eller en stad (som Annika antagligen gör) utan jag vill... Jag vet nog inte vart jag vill någonstans. Anledningen till all denna mystik är nog att jag lyssnar på "Mio min Mio", vilket är ganska patetiskt. Men den sången är väldigt utomjordisk och vacker. Jag vill nog resa som Mio - eller Berra som han från början heter. Jag vill träffa en ande i en flaska, ta tag i hans skägg, resa ihållandes det genom rymden (stor risk för kramp, men jag tror inte att det går så många olika reseturer) och slutligen hamna i ett land fullt av rosor. Och där träffar jag min pappa som envisas att jag heter något annat än vad jag gör, sedan lär jag mig rida och jag får snart sällskap av Christian Bale och vi rider fria genom det nya landet. Jag ska aldrig smaka "brödet som mättar all hunger", eftersom jag tycker mycket om mackor och ifall jag blev mätt på dom direkt skulle jag inte kunna äta fler.

Dokumentär jagorkarintejustnu

Jag har kämpat med en dokumentär idag ändå in på övertid, och känner att jag förtjänar att inte skriva idag. Men jag gör det kort ändå, mest för att meddela Eddie att hennes brev nog blir försenat p g a min bristande förmåga att skriva färdigt saker i tid. Puss kram små barn, nu ska jag spela mer munspel.

Inför guldbaggegalan 2009

Ikväll klockan åtta på ettan drar guldbaggegalan i gång - årets största filmfest. Den leds i år av Johan Glans, och det sägs att Björn Gustafsson även ska komma in på sitt hörn (i form av ett dansnummer). Dessa filmer är nominerade: Glöm inte att rösta fram årets film i biopublikens pris. Samtalet kostar 3.95 kr, och telefonnumrerna är placerade vid respektive film längst ner.

Bästa film

De ofrivilliga

Producent: Erik Hemmendorff

Låt den rätte komma in
Producent: John Nordling och Carl Molinder

Maria Larsson eviga ögonblick
Producent: Thomas Stenderup


Bästa regi

Tomas Alfredson
för Låt den rätte komma in

Jan Troell
för Maria Larssons eviga ögonblick

Ruben Östlund

för De ofrivilliga

Bästa kvinnliga huvudroll

Lena Endre
för rollen som Susanna i Himlens hjärta

Maria Heiskanen
för rollen som Maria Larsson i Maria Larssons eviga ögonblick

Cecilia Milocco
för rollen som lärarinnan i De ofrivilliga


Bästa manliga huvudroll

Mikael Persbrandt
för rollen som Sigfrid Larsson i Maria Larssons eviga ögonblick

Gustaf Skarsgård (min favorit!)

för rollen som Göran Skoogh i Patrik 1,5

Peter Stormare
för rollen som Klemens i Varg


Bästa kvinnliga biroll

Maria Lundqvist
för rollen som Ann i Himlens hjärta

Amanda Ooms
för rollen som Mathilda i Maria Larssons eviga ögonblick

Marie Robertson
för rollen som Birgitta i Rallybrudar


Bästa manliga biroll

Jesper Christensen
för rollen som Sebastian Pedersen i Maria Larssons eviga ögonblick

Torkel Petersson
för rollen som Sven Skoogh i Patrik 1,5

Per Ragnar
för rollen som Håkan i Låt den rätte komma in


Bästa manuskript

John Ajvide Lindqvist
för manuskriptet till Låt den rätte komma in

Niklas Rådström, Agneta Ulfsäter-Troell och Jan Troell

för manuskriptet till Maria Larssons eviga ögonblick

Ruben Östlund

för manuskriptet till De ofrivilliga


Bästa foto

Marius Dybwad Brandrud
för fotot i De ofrivilliga

Hoyte van Hoytema (väldigt intressant foto i denna, men vet inget om de andra så vi får se)
för fotot i Låt den rätte komma in

Jan Troell och Mischa Gavrjusjov
för fotot i Maria Larssons eviga ögonblick


Bästa utländska film

Lust, Caution (enda jag sett så hoppas starkt på den, men jag misstänker att den inte vinner)
Regi: Ang Lee

No Country for Old Men
Regi: Joel Coen

There Will Be Blood

Regi: Paul Thomas Anderson

Bästa kortfilm

Dockpojken
Regi: Johannes Nyholm

Istället för abrakadabra
Regi: Patrik Eklund

Lögner

Regi: Jonas Odell


Bästa dokumentärfilm

H:r Landshövding
Regi: Måns Månsson

En enastående studie i mänsklig förnedring
Regi: Patrik Eriksson

Maggie vaknar på balkongen
Regi: Mark Hammarberg, Ester Martin Bergsmark, Beatrice Maggie Andersson

Biopublikens pris

Låt den rätte komma in 099-239 01
Patrik 1,5 (MIN RÖST) 099-239 02
Arn 2 - Riket vid vägens slut 099-239 03

Golden globe 2009

Årets Golden globe-gala hölls i natt, tyvärr har jag inte kunnat se den p g a brist på kanal 9 - men här är i alla fall vinnarna och de nominerade:

http://www.goldenglobes.org/nominations/index.html

Maria Larssons eviga ögonblick var nominerad till bästa utländska film (som ni kan se), vilket var kul - men den vann dessvärre inte.

PS. För er som tydligen inte kan läsa: Det finns en text som beskriver min "Årets filmer 2008"-lista, så att alla kan FÖRSTÅ att jag inte gillar alla filmer personligen. De flesta är de som blivit populärast. Så ett tips är att läsa texten och ha den i åtanke innan ni börjar klaga.

Årets filmer 2008

FörsoningFilmerna är enligt svensk premiär. Filmerna är sådana som blivit populära (som jag kanske inte ens sett) eller som jag personligen anser är en av de bästa. De filmer som jag gjort recension på länkar jag rubriken till.


Försoning

Jag såg den på bio med Anna och Isa. Och herregud vilken film. Joe Wrights andra efter Stolthet och fördom (som jag då ännu inte hade sett) och vi får återse Keira Knightley och Brenda Bethlyn. Vilket mästerverk. Det är en av mina favoritfilmer, och GUD. Fotot, musiken (av Dario Marianelli, även kompositör i Stolthet och fördom), scenografin, ljuset och skådespeleriet är i bästa klass. Favoriterna är fotot, musiken och skådespelarna. Den här filmen får man inte missa för allt i världen. Om ni har sett den och inte förstår varför jag avgudar den så ska jag hjälpa er att förstå, så - hör av er.


Juno

Publikfavorit som är riktigt skön. Härlig och kvick dialog och med ett soundtrack som älskas världen över. Trots en ganska fin poäng som inte är klyschig så placerar jag den inte i dramafacket, det är en härlig och skön komedi som ska avnjutas lättsamt.


Lust, caution

Jag såg den aldrig på bio utan köpte den faktiskt direkt på DVD. Ang Lee gör det igen efter filmer som Brokeback mountain och The ice storm. En erotisk och spännande thriller som är riktigt bra. Det är synd att den uppmärksammades för det ocensurerade sexet istället för dess genialitet. Musiken och fotot är favoriter.


I'm not there

Jag gillar verkligen den här filmen, trots att jag inte förstår den. Jag köpte den samma dag den kom ut på DVD i somras, men såg den inte förrän någon vecka sedan. Den handlar om Bob Dylan, och en hög av skådespelare gestalta honom oavsett kön eller hudfärg. Cate Blanchett är makalöst bra och blev Oscarsnominerad för bästa kvinnliga skådespelare.


Sweeney Todd

Blodig musikal där det gamla paret Tim Burton och Johnny Depp åter igen återser varandra. Johnny Depp är som vanligt outstanding, tillsammans med Helena Bonham Carter. Dock så faller den på något, fast jag vet ännu inte vad...


There will be blood

Jag har skamligt nog inte den. Den har hyllats något fruktansvärt, och Oscarsnominerades i åtta kategorier (Daniel Day-Lewis vann bästa skådespelare och Robert Elswit vann bästa foto). Tja, det är väl dags att se den antar jag.


No country for old men

Denna fick Oscar för bästa film, och den har jag inte HELLER sett. Det är svårt att skriva om de jag inte sett, så tja... Jag väljer att inte göra det så mycket.


3:10 to Yuma

Dösnygge Christian Bale strålar ikapp med Russell Crowe - med andra ord gör de grymt bra ifrån sig i detta cowboydrama. Bra film, men som av någon anledning passerade mig lite för oberörd.                                                            


Indiana Jones och kristalldöskallens rike

Harrison Ford axlar åter rollen som den modige äventyraren, denna gång vid 66 års ålder. Steven Spielberg är tillbaka i regissörsstolen och alla Indiana Jones fans är nöjda och glada, antar jag. Jag är inget fan och har inte sett denna film.


Sex and the city: The movie

Jag har aldrig sett serien, så det är svårt att vara något stort fan då. Dock så har jag sett halva och jag tycker att den var lite platt på något vis. Alldeles för lång utan större poäng. Men eftersom alla andra kvinnor verkar avguda den så ska jag väl hålla tyst.


Berättelsen om Narnia: Prins Caspian

Uppföljaren på första Narnia-filmen, och nej jag har inte sett denna eller ens första. Men den påstås ju vara mycket bättre.


Mamma mia! The movie

Årets stora glädjefilm. En helt underbar musikal som fick de blinda puckon att få upp ögonen för ABBAs geniala musik (igen). Hela världen dansar och ler. Min kärlek till Stellan Skarsgård, Meryl Streep och Colin Firth växte ytterligare i och med detta. Jag hatar inte ens Pierce Brosnan längre. Jag såg den på bio, och jag kände mig lite besviken när jag såg den på DVD. Jag vet inte vad den tappade genom det, ljudeffekterna eller biodukskvaliten? Något i alla fall. Men trots det så har den slagit rekord världen över.


The dark knight

INGEN har lyckats undgå denna film. Så makalöst bra (speciellt på bio där effekterna upplevs bäst). Regissören Christopher Nolan får åter visa upp sina talanger inom filmen och gör uppföljaren på Batman Begins. Vi återser Christian Bale i toppform (ursnygg och duktig skådespelarmässigt med andra ord) och en av mina stora kärlekar Gary Oldman (en av världens sexigaste män och även en av de bästa skådespelarna någonsin, om inte allra allra bäst). Och självklart grymme Heath Ledger som Jokern - stjärnan i filmen som lyser starkast. Vi kommer aldrig sluta sörja hans bortgång, och om han inte får en oscar så kommer jag, bara så att ni vet, inte sörja hela Oscarskomitteens mystiska död. Musiken, fotot och effekterna är också något alldeles extra att tala om.


Arn: Riket vid vägens slut

Den filmen längtade jag verkligen efter! Och den var riktigt bra, betydligt bättre än ettan. Jag har väl egentligen inte så mycket att säga. Stellan Skarsgård äger filmen - måste tilläggas.


Wall-e

Årets sötaste film? Jättegullig robotkärlek och den visar att stumfilmsmatiné verkligen INTE är något att skratta åt - och den är skapad för barn!


Patrik 1,5

Åh, en av de bästa svenska filmerna någonsin. Gustaf Skarsgård är nominerad till guldbagge för bästa manliga huvudroll, tillsammans med Peter Stormare (för sin insats i Varg) och Mikael Persbrandt (Maria Larssons eviga ögonblick). Min personliga favorit är såklart Skarsgård. Håll tummarna med mig gott folk. Hans insats i Patrik är GRYM. Första gången jag såg den blev jag lite sorgsen. Den är sorglig samtidigt som den är en riktig glädjespridare. Jag kan verkligen inte riktigt förklara, jag måste se filmen och samtidigt högt kommentera. När den kommer på DVD ska jag ansöka om att få lägga in mitt eget kommentarspår - och det ser ni fram emot, eller hur?

Maria Larssons eviga ögonblick

Sveriges Oscarsbidrag som jag inte sett (nej, inte denna heller). Den är nominerad till mycket i guldbaggegalan, som hålls imorgon! Och jag är ganska säker på att den vinner en hel del.


High school musical 3

Jag är arg, för den var inte alls rolig. Eller jo början med en svettig närbild på Zac Efron med slowmotion effekt, och hans flickvän sjungande och resandes ur publiken. Men utan mina perversa kommentarer hade den här filmen inte gett mig det minsta. För få kyssar, dåliga låtar, irriterande allting. Mycket större budget dock - vilket märks. Ibland är rekvisitan och effekterna faktiskt riktigt roliga.


Låt den rätte komma in

Årets mest hyllade film, båda här i Sverige och internationellt. Jag har faktiskt sett en del på bio, men ska inte ha någon åsikt eftersom jag såg alldeles för lite för att bedöma den. En sak kan jag säga: Den var läskig. Tomas Alfredson står för regin och John Ajvide Lindqvist står för manuset, efter hans egen succéroman.


QuaQuantum of solacentum of Solace

Daniel Craig axlar för andra gången rollen som Bond, och denna gång står Marc Forster för regin. Ganska intressant eftersom vi är vana med filmer som Flyga drake och Finding Neverland från hans sida. Jag har inte sett denna uppföljare, men ska göra det nästa helg - vilket jag ser fram emot. Mr Craig är ju trots allt den sexigaste, coolaste och manligaste James Bond någonsin.


Twilight

En av årets största tonårsfilmer (?), baserad på succéboken med samma namn av Stephanie Meyer. Den har blivit en publikssuccé världen över, men som jag har förstått det har den inte fått världsbra kritik. Min uppfattning är att de som älskar filmen inte vet något om film, utan älskar filmen för att de gillar den kåta stämningen och äcklige Robert Pattinson (som aldrig tvättar håret, har han själv erkänt).


Happy-go-lucky

Ett av årets lyckopiller som jag inte HELLER sett. Jag som tyckte jag sett mycket av årets filmer, men nu när jag gör denna lista tar jag tillbaka det. Jag vet faktiskt inte så mycket om filmen, men den ska vara väldigt bra i alla fall?


Australia

Storslagen film med Hugh Jackman och Nicole Kidman (jag har sett den, TJOHO). Väldigt hyllad, och ni ska få en recension senare i dag.


Här är en hög med filmer som inte blivit riktigt lika populära som de ovan, men av någon anledning (mer rättvis för vissa) förtjänar att vara med:

Les grandes personnes

Vi hade i alla fall tur med vädret - igen

Wanted

The duchess

Yes man

Once

My blueberry nights

Fjärilen I glaskupan

Flyga drake

Iron man


Jag är nöjd med allt som livet ger

Varför jag är så glad just nu:
1. Jag har hyrt två filmer på bibblan, Amelie från Montmatre (som jag sett förut, grymt bra!) och JFK som jag skulle köpa men tyvärr inte finns till salu längre. Massa film ikväll, TJOHO.
2. Jag ska se Australia kl 18.00 ikväll!
3. Jag frågade tanten i biljettkassan och hon berättade att Benjamin Button filmen kommer att börja visas där nästa fredag! Vilket betyder Sverigepremiär OCH att jag inte behöver sura över att jag måste åka hem till Västerås och se den. Dock är jag hemma i V-ås nästa helg och kan inte se premiären och ge er en recension på en gång. Så det blir ca måndag nästnästa vecka, den helgen är redan fullbokad.

PUSS.

En dag som jag förtjänar

Gud vad dåliga ni är på att fråga saker, det är ju rent ut sagt deprimerande! Hur som helst så är jag smått trött just nu. Jag ville gå upp tidigare men jag bestämde mig för att dagens tidsschema inte behövde det. Jag fick sms av Jesper imorse, och jag anar att något lurt är på gång för att a) det var klockan halv åtta på morgon, b) vilket är onormalt eftersom fallet var att han hade gått upp - inte att han aldrig gick och la sig och c) han svarar inte nu. Jag misstänker att han skulle se om jag sov eller inte, så att han kunde angripa min blogg! Fortsättning följer.

Dagen till ära ska jag FAKTISKT dejta. Med mig själv. Alla som läst perfekta relationer i den roliga "Kaxiga tjejer"-serien förstår vad jag pratar om. Jag ska bara slappa lite först, sedan blir det göra mig i ordning för shopping i Visbystad, ett besök på biblioteket och kanske en film på bio. På kvällen blir det god lax och mys framför teven. Jag är så romantisk av mig! Tar mig bara till ställen jag verkligen vill gå.

Men jag måste säga att jag inte kan låta bli att vara lite otrogen - jag är just nu smått förälskad i Tomas Michaelsson. Och ni vet inte vem det är, eller varför! Hihi! Puss små barn, nu ska jag äta frukost.

Grattis till världens bästa Eddie

Idag fyller en av mina närmaste och bästa vänner Eddie (Edvina för er som envisas tro att hon är en kille) fyller 16 år idag. Igår fick jag världens mest uppskattade kuvert av henne, innehållande bilder på Disneys prinsessor, en lapp vad det var och sedan (min favorit) någon form av tavla där det stod:
"Du är apselut min älsklings fårdaherde. No doubt. I love you SUGAR"

Det är nog svårt att förstå exakt hur glad jag är över den lilla uppskattningen. Jag försökte nå henne via telefon minst sju gånger idag, men hon svarade inte! Tillslut ringde jag Isa eftersom jag visste att de två med flera umgicks hos Emma Tahlen! Då fick jag överlämna min (p g a att hon aldrig svarade mycket eftertänkta) grattishälsning, som löd ungefär såhär orginellt: "HURRA, HURRA FÖR EDDIE IDAG. HURRA HURRA."

Hur som helst, videon och låten nedan är tillägnad dig, pussunge. Älskar dig jättemycket och ska skriva brevet till dig väldigt omsorgsfullt och jag lovar att det senast ska ligga i din brevlåda på tisdag!


I ovanligt brittisk anda

Brukar ni få sådant där cp som gör att man tänker hälften på engelska? Igår natt så låg jag och tänkte på när vi åker till Visby i sommar och föreställde mig att jag skulle träffa någon mysig kille, och automatiskt så spelade jag halvt upp någon scen i huvudet när vi sitter på stranden. Irritirande NOG så säger vi allt på engelska. Tro mig - jag älskar engelska. Men det som stör mig är att jag själv inte har världens största ordförråd, och eftersom det är mitt huvud leder det till att mina små drömsamtal blir väldigt hackiga och gör att allt i skeendet plötsligt stannar upp (eftersom huvudpersonerna inte kan prata), vilket i sin tur leder till att jag kommer på att JUSTJA jag tänker på engelska!

Låter det krångligt? Ni anar inte. Idag har jag haft så hela eftermiddagen vilket går ut över vad jag skriver. Mitt förra inlägg ville jag använda massa vackra och välbeskrivande ord (de behövdes för att förklara hur grym filmen var) men tyvärr dök det bara upp saker som "absolutely stunning" och "with such a beauty" med brittisk accent. Nu orkar jag inte mer, och jag som ska skriva mina egna tankar om en dokumentär-triologi. Wish me luck. Eller som VANLIGA svenska människor säger: ÖNSKA MIG LYCKA TILL.

Årets film 2008

Observera att det här INTE är min lista över årets filmer (som inte kommer att göras i kronologisk ordning eller ur mitt eget perspektiv).


Försoning är, enligt mig, 2008s absolut bästa film. Faktum är att det är en av mina absoluta favoritfilmer, och antagligen den vackraste jag någonsin sett. Jag ser den just nu för ungefär sjätte gången, med regissören Joe Wrights kommentarer. Jag har gjort det de senaste gångerna - även om jag hört han säga allt det här massa gånger så tröttnar jag aldrig. Man glömmer också så lätt bort vad han har sagt. Det är så fantastiskt för han har bara gjort två stycken spelfilmer. Detta är hans andra, och den första (Stolthet och fördom) är också fruktansvärt bra! Inte exakt lika bra som denna dock, men jag tror det beror på att den här har en bättre historia.

Den är baserad på Ian McEwans bästsäljare med samma namn, och filmen ligger nära boken. Jag såg filmen först och är faktiskt glad att jag gjorde det. Jag tror inte att jag fått samma känslomässiga effekt om jag vetat hur det slutat. Jag gråter av att bara se trailern. Musiken förstärker och är verkligen makalös. Dario Marianelli (som kompositören heter) gjorde även musiken till Stolthet och Fördom (lika bra soundtrack där) och gör även den till Wrights tredje film "The soloist" - som kommer senare i vår! Jag kan knappt vänta!

För att spinna vidare på filmens makalösthet; Scenografin. OUTSTANDING. Allting ligger så perfekt i bild, rekvisitan och kostymerna är grymma. Ljuset, fotot, skådespelarna... Keira Knightley är som vanligt spektakulär, och James McAvoy också. Jag älskar verkligen hans ansikte.

Filmen är nominerad till flera oscar (bland annat bästa film, kostym och foto) men vann konstigt nog bara en (bästa orginalmusik). Oavsett oscar eller ej: KÖP DEN. SE DEN. Och om ni är tråkmånsar som inte gillar bra film, så kan ni se den bara för att Keira Knightley och James McAvoy går runt och är äckligt snygga. Sedan kanske er tråkmånshet botas.

Måste förresten tillägga såhär i efterhand vilka som är mina favoritscener, bara för att jag vill;
- Scenen när Lola pratar med Paul Marshall för första gången. Jag tycker att båda skådespelarna är otroliga där (Benedict Cumberbatch och Juno Temple), med särskild betoning på Cumberbatch. Han ser på henne på ett så obehagligt men äkta sätt och han uttalar alla repliker så att man ryser. Och då speciellt "You have to bite it", som tack vare honom är en av mina favoritrepliker i hela filmen.
- Sexscenen. Jag bara älskar den. Inte för att de har sex utan för att det är så äkta. Sakerna de säger till varandra.. jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. När jag tycker något är riktigt bra (som ungefär allt i denna film) så har jag jättesvårt att beskriva det. Upplevelsen består mest av en känsla. Och känslor är svåra att beskriva - om det ens går.
- Då Robbie och Cecilia möts på cafeet. Mycket intensiv och sorglig, vilket skådespelarna tar fram med deras briljans. Även denna fylld med underbara repliker.
- "Tillbaka spolningen" i Robbies huvud. Gosh, I love it. Speciellt delen då man får deras version av när Robbie förs iväg i bilen.
- Mötet mellan Luc Cornet och Briony. Jag kan inte sluta gråta. Jérémie Renier visar vilken makalös skådis han är, speciellt med tanke på att han kunde väldigt lite engelska och Joe Wright fick lov att mima instruktionerna till honom. Han gör det så perfekt, sättet han gråter, blinkar, vänder på huvudet.. Romola Någonting (Briony vid 17 års ålder) är jag ovanligt nöjd med här. Hon är nog det enda i filmen jag inte tycker är perfekt, jag kan inte riktigt peka ut det.. men hmm. Hur som helst gillar jag henne skarpt här, speciellt hennes sätt att få handen att skaka när hon torkar sig i ansiktet.

Sött och franskt

Ännu mer ytligt då, om Top model denna gång. Men jag måste bara säga att jag ÄLSKAR Marjorie! Jättesöt, snäll blyg och nervös. När jag börjar rannsaka ut vilka jag gillar och inte går jag först på vilka som är schyssta och inte snackar skit. Det blir så automatiskt. Jag hoppas på Marjorie men hon kommer inte vinna eftersom hon är väldigt osäker, men jag hoppas det förbättras! PUSS

Kvällssnygg

Myspys med Harry Potter och Fenixorden idag, och nu blir det Topmodel. Efter det ska jag faktiskt se färdigt filmen istället för att sova (vilket jag borde). Men anledningen är att jag inte sett slutet på länge och.. ja ni förstår nog.

Jag märker att jag alltid uppfattar mig själv mycket snyggare på kvällen - och inte när man ska ut. Utan när man varit i skolan hela dagen, kommit hem och suttit och slöat hela dagen. Man har satt upp håret i en slarvig tofs för att det inte ska vara i vägen, och sedan ska jag tvätta bort sminket.. och då VILL man ju inte. Jag vill konservera mitt kvällsutseende tills morgondagnarna. Ytligt inlägg, men eftersom jag vanligtvis är en sådan ödmjuk och oytlig person (?) så får ni leva med det!

Puss så länge.

Lugn, det ordnar sig

Jag såg Harry Potter medan jag åt frukost, vilket alltid är mysigt. Dock så skedde det inte helt olycksfritt för när jag skulle skaka min transbärsdryck så LOSSNAR locket och massor av innehållet sprutar ut över vägg, golv och säng. Mest på golvet. GAH - ni förstår min frustration. Tur att jag fick disktrasor av Johan i julklapp. Jag hämtade en och slappnade av lite när jag tittade på den, eftersom det stod:
"Lugn.
Det ordnar sig."

Första skoldagen idag, jag hoppas på en vääääldigt kort dag. Sedan blir det lite Singstar med Carro mf och efter det måste jag handla schampoo/balsam och sen ska jag hem för att utföra dagens slutgiltiga plikter: Säga till mina inneboendemänniskor att jag är hemma och titta på film.
Ha det så bra små barn!
Eller som Baloo hade sagt:
Var nöjd med allt som livet ger.


Gäsp

Jag kunde verkligen inte sova igår, jag låg och vred mig i evigheter. Så nu är jag alltså väldigt trött. Men jag kom och tänka på mycket saker, till exempel att mitt gosedjur Lufsen fyller åtta år idag. Alltid något. Grattis till honom.

Ingen ovanlig situation

Jag bestämde mig för att gå och lägga mig nio. Är klockan innan nio? NEJ, den är över halv tio. Jag kommer att dö imorgonbitti. GRÄJT. Och jag har inte slipat något alls på min åretsfilmerlista heller. Men den kommer! Det är inte så att jag inte vill göra den precis! Stör mig lite på att jag inte har sett alla "årets filmer" bara, men jag löser det på något vis.
Aja (måste hitta på ett nytt "runda av ord"), nu ska jag sova och förhoppningsvis kommer Gary Oldman joina mig i mina drömmars värld. Helst naken. Vi får se hur det blir med den saken.
Godnatt, eller som Lotta på Bråkmakargatan hade sagt:
"Det är konstigt med mig. Jag kan så mycket. Ja, jag kan allting faktiskt."

Filmräd på G

Just nu håller jag på att planera en filmräd hos min favoritfilmköpinternetsida discshop.se. På listan står hittills:
Breaking the waves (med Emily Watson och Stellan Skarsgård, velat se länge)
Chocolat (favorit som jag länge velat äga)
True romance (största älsklingen Gary Oldman i biroll)
Indiskret (med Cary Grant och Ingrid Bergman)
Edge of love (import, med Keira Knightley)


Än är jag inte färdig, man glömmer alltid något man vill köpa. Kan ni ge lite tips om bra filmer? (antagligen inte eftersom ni är alldeles för fega för att kommentera!)

Discshop verkar ha något cp just nu - allt är tillfälligt slut. HM. Aja, jag är inte färdig med listan än så jag bör inte klaga. Tredje gången jag gör en filmräd via internet för den delen, var ett tag sedan nu. Första gången var det bland annat Harry Potter-boxen, Sid and Nancy och andra körde jag på Fight club, American history X (Edward Norton-filmer i det stora hela).


Viktigt meddelande till en läsare!

"Filippa", kan inte du höra av dig till mig via min mail? (: Jag tyckte det du skrev senast lät spännande och blev lite nyfiken, sån är jag! Om du vill: [email protected]


Back in the town

Tillbaka i Visby. Jag sparade lite trevlig mystid eftersom Robert (världens snällaste människa tror jag) skjutsade mig till coop och väntade på mig medan jag handlade, vilket gjorde att jag slapp gå till affären och släpa hem alla kassar! Så nu installerar jag mig. Det verkar just nu spindelfritt, enda krypet var något skumt i toaletten. Ett självmordsbeläget silverfiskliknande kryp som låg dött vid vattnet. SLURP, and he is no more synlig. Nu njuter jag bara av mina vindruvor och myser med Harry Potter och fången från Azkaban (filmen). Ikväll blir det ytligt med Top model också! Och lite mer finslipning på min filmlista hoppas jag. Så nöjd med livet just nu! Pussochkram små barn, och ha det lika trevligt som jag.

Svar på frågan om Gotland och Filmgymnasiet

Isa (tråkmånsen) ligger just nu i min soffa efter att vi kollat på "13 snart 30", och hon sover. Irriterande, men "hon vill sova". Så jag tänkte svara på en läsares fråga eftersom jag inte tänker gå och lägga mig själv, eftersom jag klockan nio imorgonbitti ska iväg till Visby igen.

En anonym person undrade om det var värt att flytta till Gotland för Filmgymnasiet. Egentligen borde jag inte svara på frågan just nu eftersom jag är smått deprimerad och mycket hellre vill vara kvar här, men jag ska försöka utgå för min vanliga åsikt.

För de som inte vet så går jag på filmgymnasiet för att jag vill jobba som regissör/manusförfattare senare i livet. Jag är väldigt intresserad av film och om man vill jobba inom branschen och vill ha den bästa gymnasieutbildningen så är det Gotland som gäller (gå in på skolans hemsida här för mer information). Jag står väldigt nära min familj och har några stycken riktigt riktigt nära och bästa vänner, så det att flytta fem timmar ifrån dem var inget jag ville. Det är något jag fortfarande inte vill. När jag väl är på Gotland är det inte illa (jag har flera riktigt bra kompisar och trivs bra i klassen/skolan), men jag vet att det är bättre hemma där allt är tryggt och som vanligt. Det händer att jag bara vill åka hem och stanna där förevigt, men saken är den att när jag tänker nogrannare på saken (aldrig något alternativ oavsett, tanken har bara slagit mig) så har jag verkligen ingen skola att gå på. Och även om jag skulle ångra mig senare och inte vill arbeta inom film längre så känner jag nu att jag inte kommer ångra det här. Det är inte så att allt är kört precis, lärarna har berättat om elever som blivit lärare och vetrinärer.

Jag vet att många tycker att det verkar skönt att slippa tjat från föräldrar och kunna göra vad man vill utan deras uppsyn, men saken är den att det inte är något speciellt. Det är sällan jag faktiskt kommit på något jag vill göra som jag inte skulle kunna gjort hemma med föräldrarna. Nu måste jag göra maten själv, se till att det diskas och städas - vilket är hemskt. Jag är jättedålig på de sist nämnda. Vissa i min klass har inte flyttat till Gotland för att de vill lära sig om film, utan för att de vill slippa föräldrar osv. De lär inte sakna någon hemma. Dom kanske är gladare än mig eftersom de inte sitter och sörjer nära och kära, men jag har i alla fall folk att sakna. Och folk som saknar mig. Och jag föredrar faktiskt det, även om det gör ont.

Nu blev det ett väldigt långt inlägg, men så för att svara klart och tydligt på frågan: Ja, jag tycker att skolan är värt det här. Om jag inte gör det här nu, kommer jag antagligen ångra mig sedan och hata mig själv för resten av mitt liv. Jag tipsar ingen om att flytta långt hemifrån, då ska man ha en väldigt bra anledning att inte gå hemma.
Puss och kram små barn, nu ska jag slipa lite på mitt inlägg om förra årets filmer (som jag förövrigt hoppas att ni ser fram emot).

Året 2008

Okej nu hoppas jag VERKLIGEN att ni uppskattar detta, för har jag gjort en årsresumé på en läsares begäran. Det har tagit mig flera dagar att anteckna, gå igenom bloggen och bilddagböcker och bilder så tja.. Här har ni det! Visa datum har jag länkat till andra sidor, så utnyttja gärna det lilla tillägget. Favoriterna har fet stil. Och genom att visa er uppskattning får ni gärna kommentera och tala om ERA favoriter.

JANUARI
9 - Eddie fyllde 15.
11 - Första gången jag körde dansmatta!
26 - Jag såg Försoning med Anna och Isa på bio.
28 - Annika fyllde 16 år.

FEBRUARI
1 - Jag såg Juno.
15 - Jag fick min vackra gröna akustiska gitarr, av bror min.
24 - Åkte till Kläppen med Isa och familj. Oscarsgalan ägde rum: Försoning/Dario Marianelli vann bästa orginalmusik vilket bevisar att det faktiskt finns någon rättvisa här i världen.
28 - Anna färgade håret blont, och det gick inte så bra.

MARS
10 - Taxidansen uppdaterades.
14 - Jag, Eddie, Anna Säteri, Anna och Isa hade världens underbaraste men sorgligaste tjejkväll. Sorglig för att vi mot slutet satt och grinade för allt och inget.
21 - Gary Oldman fyllde 50 år
24 - Såg Sweeney Todd med Anna.
26 - Min personliga premiär på en crossmoppe. En imponerande upplevelse, eftersom jag stod på bakhjulet.
31 - Intagningsprovet på Filmgymnasiet ägde rum.

APRIL
18 - Extremt stolt: fick MVG på min Beatlesuppgift på musiken. Stolt för att väldigt många fick ig.

MAJ
1 - Jag skjutsade Isa nedför en backe och det gick inte så bra. Vi har båda men för livet (Isa i form av ärr).
2 - Anna fyllde 15, och jag skrev låttexten "Annas födelsedagsblues".
3 - Jag överträffade mig själv i låttextsväg och skrev "Sagan om Anna och Erik".
8 - Jag hade min muntliga filmanalys (Leon) på svenskan och fick MVG. Mitt bästa tal någonsin. Jag var (om jag får säga det själv) grym trots den sorgliga missen videomässigt (fick blackout och glömde var jag skulle trycka på stopp i scenen, vilket resulterade i att jag inte lyckades visa min favoritbit).
12 - Vi filmade gayscenen i klassfilmen på bilden. Jag fick Nille att ta ena rollen som bög!
14 - Påväg mot Paris (franskaresa) tillsammans med mamma, Linnea, Johanna (de två är min franskaklass), Johannas mamma Anna och Linneas mamma och våran lärare Annsofie. För bilder, klicka här och sedan framåt (ni märker själva). Vi åkte hem 17, fantastiskt upplevelse. Fick under resan upp ögonen för parfymen Coco mademoiselle, eftersom världens snyggaste reklam med Keira knightley nördades i staden. Har varit kär i den sedan dess och ägen den nu!
21 - Hade min idrottslektion och fick reda på att jag fick MVG på den OCH kanskekanske skulle få det i betyg.
26 - Tunboshowens förberedelser drog igång på allvar.


JUNI
3 - Tunboshowen hade premiär. SÅ BRA.
Bilder här.
9 - Improviserad kanottur med Isa och Annika genom Kolbäck.
11 - Världens sorgligaste skolavslutningen. (bilder) Mycket nöjd med betygen, 10 mvg, resten vg. MVG i idrott för övrigt.
17 - Vi hittade världens minsta och sötaste kisseungar på höskullen.
30 - Kanotresa i år igen! Denna gång följde även Anna med.

JULI
3 - Jag gav officiellt ut min bloggadress
5 - Åkte till Ystad med Isa, Anna, Annika och Eddie. Helt underbart med "vilken rolig stjärna"-kvällar, Ystads fejkade snobbar, nakenbad, mooningar i rondeller och massor av annat oförglömligt.
24 - Såg The dark knight med Annika på bio (smygpremiären). SÅ bra.
30 - Återvände till Isa och Ystad igen, ensam denna gång. Väldigt roligt, bland annat klockrena spioneringar från fönster och att vi råkade bli utelåsta från Isas hus och lyckades därifrån ta oss in igen (genom en väldigt lång procedur innehållande klättra över murar, sitta på tak, försöka nå byggpinnar, stegar, list mm.)! HURRA. Jag såg The dark knight för tredje gången på bio där också, sedan såg jag den en gång till i augusti men minns inte riktigt när.

AUGUSTI
8 - Jag klippte mig kort
- Någon gång mellan dessa datum var jag i Göteborg tillsammans med pappa, Malin, Isa, Leffe och David (efter tradition).
22 - Jag började på Kopparlundsgymnasiet
31 - Jag såg Mamma mia med mamma, pappa, Malin och moster.

SEPTEMBER
7 - Jag åkte till filmgymnasiet för att testa där en vecka. Började gå där.
12 - Pappa, Malin och Isa hälsade på och jag såg tillsammans med mamma Patrik 1,5 innan de anlände.
20 - Mamma och jag åkte till Stockholm, åt middag med Johan och såg sedan My fair lady. Mycket bra musikal och det var stort att få se Tommy Körberg på riktigt. Mer detaljer ger jag er här.
27 - Moster besökte mig den helgen och bland annat så såg vi Wall-e på bio.

OKTOBER
10 - Stumfilmspremiär, läs mer om den här.
18 - Var på Sunes musikal med moster, mamma och Malin. Läs mer om det här.
21 - Jag fyllde 16 år.
22 - Såg Gustaf Skarsgård agera live i Den allvarsamma leken. Helt magiskt, intresserade av en mer detaljerad version? Klicka här.
24 - Jag, Anna, Annika, Isa, Eddie och Jonte hade ett amerikanskt halloweenparty hemma hos mig. Kombinerat födelsedagsfirande av oss båda (endast jag som fick presenter dock). Isa och jag var utklädda till Batman, Annika skottskadad snickare, Eddie någon form av prinsessälva/alv, Jonte jokern och den oförglömliga Anna "The hulkman" till HULKEN. SÅ bra, härligt att hon äntligen tar åt sig av sitt smeknamn!

NOVEMBER
6 - Isa fyllde cykelhjälmsfri
14 - Isa, Anna, Annika och Eddie hälsade på mig. Bilder här.

DECEMBER
13 - Åkte hem till Västerås igen för att tidigt påbörjat jullov.
17 - Farfar fyllde 80 år.
24 - Helt underbar julafton.
27 - Åkte till Högsfjällshotellet/Sälen för att fira in det nya året med mamma, pappa, syster Malin, morbror Sören, kusin Mange, kusin Karin, Calle, Rebecca och Lovisa. Se inlägget nedan för detaljer.

Vad som hände på nyår.. stannar inte i Sälen

Mycket trevligt nyårsfirande uppe på Högfjällshotellet med familj, släkt och vänner. Vi var där en vecka och här får ni en kortare version av allt som hände, vilket var följande:

- Jag har sett ett av Sveriges påstådda bästa coverband. De sög, men trots det ett drag utan dess like.
- Malin hoppade från en fyrstolslift, eftersom hon inte kom av i tid.
- På nyårsafton ringde det på dörren där två fulla killar stod och frågade om vi hade fest. Svar negativt.
- Jag har sett världens tuffaste, snyggaste, charmigaste och bästa blockflöjtsspelande pojke (eh, man). En ny förälskelse med andra ord.
- Rebecca hade helt fel skor på sig, vilket fick henne att ramla var femte meter på grund av att det var halt.
- Jag har påmint extremt mycket om Bridget Jones när jag susat på längdskidor nedför NEDFÖRSBACKAR. Om ni skrattar åt mig nu, testa själva och se hur lätt det är!
- Mina älsklingar (mina skidor) kunde inte användas första dagen eftersom de behövde lagas i bindningen
- Jag har på nyårsafton med champagne i handen blivit tillfrågad var "alla är" av en norsk pojke (eller med bara ytterst irriterande dialekt). Jag ser tydligen ut att veta sådant, och det är ju intressant.
- Mina första timmar på året rockade eftersom jag slog Malin i varenda singstar låt vi körde, vilket aldrig händer. Hon vinner JÄMT med 100-10 poäng.

Lite bilder från nyårsafton:
Rydell and Quick
Rydell and Quick, after ski.

Lovia, Karin och Magnus.

Jag och Rebecca kör Singstar på nyårsafton. Kanske nyårsdagen, vem vet.

Jag och Rebecca vid tolvslaget. Kallt, men trevligt.

Hett tips!

Ifall ni tycker att det är något så roligt med film som jag så borde ni gå in på moviezine.se för att rösta fram årets filmer, skådespelare, regissör mf. Alltid lika roligt varje år! Klicka här för att snabbt ta er dit. (dom borde tacka mig för all gratis reklam jag ger dem hela tiden!)

The unborn

Jag ska faktiskt (tro det eller ej) se en skräckfilm, och jag funderar på att göra det på bio. Anledningen? "The unborn", där Gary Oldman medverkar. Men vad gör man inte för att få se en så grym skådis som han på vita duken.

Vi drar till fjällen, fest hela kvällen... (?)

Jag är i Sälen (Högfjällshotellet) och det är därför jag inte skrivit. Jag kommer hem på söndag, men ni lär inte höra av mig förrän på tisdag. Jag fick förslag på årsresumé och jag tycker det lät kul, så vi får se vad som dyker upp! Pussochkram.


RSS 2.0