VALBORG

Underbara valborg. Jag har gått tillbaka till mina rötter och ska ha en stillsam kväll hemma. Mamma och pappa har som alltid fest, och jag ska umgås med småfolk när jag har lust, och vara ensam och se film och läsa när det lockar mer.
Internet har jag inte haft på Gotland, men förhoppningsvis ska det vara löst till nästa vecka!
Ha en trevlig kväll gott folk!

Tjuvlyssnat i Stockholm

Jag hörde ett samtal mellan två unga tjejer bakom mig på Konsum.
- ... alltså hon är ju oskuld.
- Va?
- Ja, det är sant! Hon var tillsammans med Nackas snyggaste kille i 8 månader, men de hade aldrig sex eftersom hon ville vänta på den "rätte".

Människor slutar aldrig förvåna mig. Först och främst tjejen som tydligen tycker att Nackas snyggaste kille garanterat måste vara den mest rätta personen som finns. För det andra den otroligt korkade killen och uppenbarligen samtalets huvudperson som inte gjorde slut med varandra - varför vara tillsammans med någon om man själv eller den andre inte känner att man är rätt för varandra? Komiskt!


Praktik på Kungliga Operan: Tredje dagen del 2

Efter balettens morgonskola så såg jag ännu ett rep av Bolero, Les Noces och Våroffer. Denna gång var det dock massa människor där, och jag satt på parkett. Först hade jag skymd sikt, men eftersom det var inget vidare så flyttat jag inåt efter Bolero. Jag tycker mest om att se balett på parkett har jag kommit fram till.

Läderlappen med Jan Malmsjö. Bilden tillhör Kungliga Operan.


Sedan var klockan två och jag satt en stund och fixade med min utrustning till morgondagen. När allt var fixat fick jag min biljett till Läderlappen kl 19.30: 2a raden, rad 1 plats 583.
Sedan var min praktikdag slut och jag gick iväg för att fika och äta med Andrea, för att sedan åter bege mig mot Operahuset. Min plats var ganska bra, men det blev mest att luta mig mot räckeskanten. Det var en rolig operett och Helge Skoog gjorde succé som fångvaktare. Efter andra akten så gick han längs första parkettraden och hade lite "stand-up" i sin roll eller vad man ska säga. Han tyckte att alla skulle vara upproriska fångar när han satte på sig hatten mot slutet, och det var en fröjd för ögat att se alla små gulliga skröppliga äldre människor resa sig och spela vilda. Underbart helt enkelt!

Dock så måste jag erkänna att jag blev en aning förvirrad, då jag inte hörde allt de sjöng. Det är helt naturligt visserligen, men jag försökte läsa på i programmet, men texten var så förvirrande att det inte hjälpte tillräckligt. Förståelse eller inte - roligt och bra var det!

Praktik på Kungliga Operan: Tredje dagen del 1

Den här dagen såg jag mest fram emot kan jag säga. Varför? Jo, jag skulle gå på balettens morgonskola klockan tio. Vilket alltså innebär att sitta några meter ifrån massa de mest fantastiska människorna jag vet, medan de utövar det vackraste som finns.

Balettens morgonskola är dansarnas uppvärmning med teknikövningar som de har en timme sex dagar i veckan. Eftersom Kungliga baletten har så många dansare är de uppdelade i två grupper som håller till i varsin sal. Jag började kvart i tio, och fem i tio gick jag och Sophie över till balettdelen på plan 8 (Unga på Operans avdelning ligger också där). Vi ställde oss utanför och jag tog av mig mina skor. En asiatisk gudomligt vacker balettdansös gick förbi. Jag kikade in i träningssalen och såg ett antal dansare ligga stretcha. De låg i split och spagat och bände benen upp mot himlen - där halva jag befann mig. Men tillräckligt mycket av mitt psyke var kvar på jorden för att jag skulle kunna trippa in i salen med en annan tjej efter mig (hon gick i åttan, praktiserade på kostymavdelningen). Mina ögon var förmodligen tefatsstora, men jag försökte behålla ett sofistikerat, svalt och trevligt leende på läpparna istället för ett öronbrett sådant. Jag slog mig ner bredvid pianot, instruören hälsade godmorgon och jag lät blicken falla på alla fantastiska människor. Både unga och lite äldre, men alla med vältränade och smidiga kroppar.

Eftersom det är folk från hela världen så instruerade kvinnan på engelska. Hon talade väldigt lågt så det är ett stort mysterium hur de kunde höra henne och sedan göra rörelserna utan felsteg. En pianist spelade, precis som på alla balettprogram man såg när man var liten. En ung kille som var väldigt söt var helt plötsligt utan byxor. Eller, alltså, han hade byxor - han var inte naken - det var bara det att de var någon form av shorts. Short som var en perfekt imitation av boxerkalsonger. Och jag tycker det inte är något fel att träna i det, men det var väääääldigt svårt att inte ha blicken på benen när de är såååå perfekta. Grekiska staty ben - på riktigt. Han tittade glatt på mig medan han dansade (hur fan gör man det?) och jag försökte undvika att se på hans välskapta lår. Gick bättre efter ett tag.
En man hade skägg. En fläck på hackan och lite mustasch. Han såg bra ut och det var bra, men jag blev så förvånad. Alla andra dansare är slätrakade.

Tiden går fort när man har det roligt sägs det, och jag antar att om man har det gudomligt så går tiden extra fort. Så tiden gick extra, alldeles för fort och jag tog på mig skorna och traskade tillbaka till Unga på Operan. Alldeles salig, förstås.


Praktik på Kungliga Operan: Andra dagen

Jahapp, då var det torsdag. Jag har knappt varit hemma. I tisdagsnatt sov jag på hotell med min moster och igår kom jag hem sent efter Läderlappen. Fullt pådrag med andra ord.
I tisdags så började jag halv elva och vi började med att gå runt och filma lite här och var i huset. Salongen, guldfoajén, stora trappan etc. Sophie (min handledare) var väldigt påläst om Operahuset så hon berättade om ditt och datt. Mycket intressant! Efter det så lämnade vi kameran på Unga på Operans kontor/avdelning och begav oss ner till "videokillen". Videokillen satt i ett litet rum precis bredvid salongen, och han filmar alla föreställningar och rep. Mest för att dom på baletten tydligen är "galna i film". De vill se allt de gör och sedan rätta till alla fel. Videokillen hette också Jörgen och var världens skönaste människa från "Skelleftehamn". Eddie hade älskat honom. JAG älskade honom. Vi satt där under andra repet av Bolero, Les Noces och Våroffer och jag trodde vi bara skulle vara där i en kvart eller så men han pratade glatt på om film, "HooDe" och dans på sin sköna dialekt. För att ge ett exempel på hur han var: Han var tydligen gymnasielärare på ett mediaprogram i Nacka ett år. Det var jätteroligt och han var tydligen bra på det, men sen så skulle han ju sätta betyg. Det kunde han inte.
- Antingen skulle jah juh sätta IG på allehoppa, män dä kunde jah juh int göra. Så alla fick ÄMVÄGEE."

Efter det trevliga besöket hos Jörgen så åt vi lunch. Jag glömde att berätta om personalresturangen senast - dom har världens godaste mackor. Eller, ja, extremt goda i alla fall. Mozarella, brie, salami, lufttorkad skinka, ost och vanlig skinka. Mums.
Sedan blev det ut på stan för att filma fasad och trafik i allmänt. Och efter det så tror jag faktiskt vi inte gjorde mer. Jag skulle ta mig från plan 8 ut alldeles själv för första gången.
- Inga problem, sa jag och gick tre minuter senare vilse.
Eller vilse är kanske en överdrift. Jag visste hela tiden på ett ungefär vart jag var, men jag gick fel och var på fel sida av Operahuset och kunde verkligen inte minnas om det var en dörr jag skulle igenom. "Det kan ju inte vara den med kodlådan, för jag behöver ingen kod". Så jag gick nedför trappor och hamnade fel. Byggnaden är helt otroligt gigantisk, om jag inte redan sagt det. Den ser ju stor ut om man är utanför, men inuti är det helt galet. Vem som helst skulle kunna gå förlorad där inne. Men jag klarade mig. Jag trodde jag var smart när jag tog mig ner till Stora entrén för att smita ut där och sedan lämna mitt fina kort i receptionen. Icke - det var låst. Så jag fick tappert gå tillbaka för alla många trappor och försöka hitta rätt. Och det gjorde jag. Det var dörren med kodlådan, men kodlådan behövde man inte använda. Dagens stora prestation.

Praktik på Kungliga Operan: Nintendo 64

Unga på Operan har gjort en Nötknäpparparodi av "Nintendo sixty-FOUUUR". Jag fick se den igår, rolig idé!


Praktik på Kungliga Operan: Första dagen

Jag kom dit tjugo minuter för tidigt så jag tog en promenad en bit ifrån och lärde mig lite om Gustaf III på en skylt. Eller om det var Oscar II? Minns ej. Sen när klockan var tio i gick jag tillbaka och några meter ifrån sceningången ser jag en hop av balettdansare påväg till jobbet. En blond kille som jag kände igen log snällt mot mig, och jag typ smälte. Sen så när jag slutligen placerade mig vid sceningången för att vänta kom ja på migsjälv med att stå och glatt nynna något ur Nötknäpparen. Det gör jag säkert ofta, men just det med att jag stod just DÄR och nynnade och skulle in just DIT kändes ganska otroligt.

Sen så kom då min handledare som var jättesnäll och dagen började på allvar. Jag ska försöka att sammanfatta det hela, istället för att skriva två A4. Sååå. Vad jag gjorde: Jag var på scenen två gånger, där byggarbetare STÄNDIGT jobbar med ljus, kulisser och gud vet vad. Första gången var jag där i ca 5 sekunder, och sen så log jag jättestort i fem minuter.
Jag var med på ett studiebesök en skolklass hade, för att själv få en rundtur i huset. Vi var lite här och var, men bl a Kungliga foajén (som är Hovets, där det finns stolar med tyg för 20000 halvmetern typ som bara Kungen får sitta i). Vi träffade på tre orkestermedlemmar som spelade cello (från 1800-talet, gulp), klarinett och valthorn. Dom var såååå duktiga.
Jag var med på slutet av ett möte med en brittisk Operaregissör, som ska sätta upp Zémire och Azor (Skönheten och Odjuret) nästa år. Jag såg balettrepetitionen av Bolero, Våroffer och Les Noces. Ganska otroligt att sitta alldeles ensam på en balkong med endast orkester, dansare, koregrafer och några få tekniker nedanför sig. Efter det så var jag och min handledare på möte med presschefen om att filma och så. Och nu har jag ska jag sitta i den vaderade avskilda chefslogen på torsdag och filma genrepet av Bolero, Våroffer och Les Noces.
Vad mer...? JO: Imorgon ska jag se operetten Läderlappen och på torsdag operan Figaros bröllop. Jag har varken sett en opera eller operett förr, så det blir att bli av med båda oskulderna denna vecka. Jag är glad.
Idag blir det att filma lite olika grejer, och även se repetitionerna av Bolero, Våroffer och Les Noces igen antar jag. Det blir nog bra. PUSS.


Praktik på Kungliga Operan: Start

Om 50 min ska jag gå ut genom dörren för att sedan färdas mot Kunliga Operan för min första praktikdag. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös, men faktiskt så är det inte så farligt som det skulle kunna vara.
Idag så kommer jag att följa med en skolklass på ett studiebesök (så att jag får se huset), att se repetitioner av en balett på Stora scenen och sedan planera lite inför veckan och hälsa på ljudavdelningen. Det blir nog en bra dag. Tjohej.

Toy Story 3 - KEN DREAM TOUR

JAG ÄLSKAR KEN


Äventyr med Steven van Zandt

Jag drömde att Bruce Springsteens gitarrist Steven van Zandt var hemma hos oss i natt. Jag vet verkligen inte vad han gjorde där, men när vet man egentligen något i drömmar? Han var väldigt charmig och sympatisk på det där "bad ass-viset" och han flirtade med mamma. Till min stora irritation så godtog hon det och var väldigt smickrad. Pappa var också mindre glad. Men besöket knallade på och till slut skulle han gå. Han och jag var tillfälligt ensamma i vårt grovkök och helt plötsligt slog han om personlighetsmässigt. Från sympatisk blev han otroligt flirtig. Det gick på en millisekund, han bara ändrade ansiktsuttryck och sen så satte han igång och sa något i stil med:
- Please, tell me that you are that kind of girl.
Hans röst var låg och mörk. Jag skrattade och gav honom en frågande blick.
- What kind of girl?
Och han bara mumlade något, tryckte mig intill sig och backade in mig mot väggen där han kysste mig. Det var en fantastisk trevlig kyss. Jag tittade sen över axeln på honom för att se att ingen kommit, sedan tryckte jag honom skrattande och smickrat ifrån mig och svarade på hans fråga. Jo, jag kanske var en sån (?) ibland, men inte när min familj var i närheten.

Senare träffade jag på Anna och Annika tror jag. Jag var väldigt stolt över mitt kyssande med någon form av rockstjärna och försökte komma på ett smidigt sätt att säga det. Lite komiskt var att jag inte kom ihåg vad han hette, så jag öste ur mig att jag träffat på Bruce Springsteens gitarrist. Anna jublade, jag sa hans förnamn (felaktigt) och Anna fyllde entuastiskt i med efternamnet.
- Och... vi hånglade.
Dom jublade igen.
Sen så gick jag från dem till hans hotell. Jag var tydligen med på deras turné. Men då var han inte alls lika rolig längre utan direkt sur och otrevlig. Så jag stack därifrån och träffade i stället på en ung kille som nu i efterhand tror är Grispojkskopian som jag träffade på Hans Klingas föreläsning som hette Manuelle. Hur som helst så tittade vi på varandra och var typ "menade för varandra". Jättefånigt. Speciellt då jag inte alls hyste några direkt förälskade känslor. Men efter att ha bara tittat på varandra så gick vi hand i hand och skulle gå och fika. Men det var inget fik vi kom fram till, utan mitt gamla engelskaklassrum. Hans syster hade en kurs i konst, och hon ville att vi skulle vara nakenmodeller då hennes riktiga inte kunde. Min grispojke tyckte att det var en underbar idé. Jag skrattade först bara, men sa sen att jag nog inte ville. När han verkligen blev förnärmad p g a detta förklarade jag att jag inte kände mig tillräckligt självsäker för att vara naken inför en hel klass som skulle studera mig, speciellt då de förmodligen efteråt skulle tänka på hur jag såg ut naken senare - och kanske till och med sprida det vidare. Min grispojke blev sur och gick iväg för att modellera själv. Jag lämnades ensam. Och där någonstans måste jag vaknat för att sedan inte drömma mer.

Snäcksamlarna

Jag har snart läst klart det sista kapitlet till "Snäcksamlarna" av Rosamunde Pilcher. Stora tårar har gjort min syn suddig och droppat ner på sidorna, men även om jag är sorgsen är hjärtat varmt. Det är lite som att dricka varm choklad, först så kanske man bränner sig på tungan, men snart värmer det gott.
Snäcksamlarna handlar om så mycket, men den kärlekshistoria som utspelar sig är nog den vackraste jag någonsin läst. Så fin, äkta och jordnära att man skulle kunna ge upp kärleken för att förmodligen inget man själv kommer uppleva kommer vara i närheten av den. Men i slutändan vill man inte uppleva den, för det vackraste är alltid smärtsamt.

London i maj med blommande syrener. Skratt och kärlek. Och dig. Du finns alltid i mina tankar. Du finns alltid i mitt hjärta.

Ord som ingen lär förstå eller känna med om man inte läst denna underbara roman. Så tyck jag är fånig med mina tårade ögon, eller bara läs.

SKOR

Jag har inhandlat två nya par skor idag, till mammas fånigt stora glädje. Jag försökte hitta ett par orginalvariants-Converse i lila, men misslyckades så till slut blev det ett par vita - snart smutsgrå - tygskor bara.
Dessa små darlings var det mamma som kollade på, och sen upptäckte jag faktiskt att de var ljuvliga TROTS att dom inte är sådana jag brukar gilla. Men nu är dom mina i alla fall och dom är SÅÅ fina. Däremot så fattar jag inte att folk kan ha skomani. Såklart det finns fina skor och så, men varför är så många fixerade vid det? Egentligen?


Lite mörkare är de i verkligheten!


Kalle Anka efterlyses

Det är inte någon som råkar ha en samling Kalle Anka-tidningar som de vill skänka bort eller sälja till billigt pris? JAG VILL HA FLER. Helt enkelt. Och flera har sagt: "Jag har en miljon hemma, du kan få mina GRATIS för jag läser dom ändå inte" men sen så upptäcker dom att dom har slängt dom. Snyft. Så: Är det någon som har några? Jag vill inte ha några från i år.

Hans Klinga

Igår var jag på lektion med Hans Klinga. Klassen han hade höll på och lära sig lite dialoger och sådär, så det var inte så mycket nytt jag fick lära mig - men lika glad är jag för det. Det var roligt och jag är en erfarenhet rikare, som man brukar säga. Och sen så kan jag ju avslöja att Hans Klinga inte ALLS är som man kan tro. Eller som jag trodde rättare sagt. Jag räknade med en ståtlig imponerande man som var en aning butter och lite översittaraktig. Om han är ståtlig och imponerande, men butter och översittare? Knappast. Han är mycket respektingivande, lång och stilig, men dessutom otroligt sympatisk och trevlig. Lättsam och rolig och intresserad. Vältalig både till den tekniska och fysiska biten. En av de mest fascinerande människor jag träffat. Nej, om jag var 40+ skulle jag slå till direkt - om jag ska vara helt ärligt.

Anne Taintor

...är bäst.


Trädgårdsmässa

Jag var på Trädgårdsmässan i Älvsjö idag. Hur mycket skojigt som helst, men som jag tyvärr inte kommer ha användning för om ca 10 år eller något. När jag skaffar villa och gård och allt det där!
Däremot så köpte mamma världens finaste affish åt mig som jag ska rama in. Ann-Louise Bäckström måste vara en av världens bästa konstnärer. För att se hennes bilder kan ni gå in här: http://www.teamart.ebutik.se/
Se "Äppelblom" - det är vad som kommer pryda min vägg i Visby!

Tommy Körberg i mitt hjärta

Att inte hitta någon bra film i tidningen och sedan slå på tvn och upptäcka Tommy Körberg - bättre blir inte en fredagskväll. Jag hade inte sett Så ska de låta på vet inte hur länge. Jag visste att Peter Settman tagit över, men lite saknade jag ändå Peter Harrysson och de gamla notbladen. Men världens bästa sångare vägde upp detta ganska rejält. Och sedan så kanske man gärna bytt ut Petra Mede till Helen Sjöholm eller någon annan supersångerska - men Petra hade sitt underhållningsvärde! Fast roligast var ändå Peter Magnusson, då han saknar helt musikalisk talang.
Härligt härligt. Jag vill gifta mig med Tommy Körberg. Vad jag kommer gråta den dag han dör.
Avsnittet kan ni se här: http://svtplay.se/t/102966/sa_ska_det_lata

Mitt te doftar kärlek

Hon mindes historien om den älskade Maurice Chevalier. "Hur känns det att bli sjuttio?" hade man frågat honom. "Inte så dumt", hade han svarat. "När man tänker på alternativet."
(det ska jag leva efter om jag någonsin får en ålderkris)

Idag åkte jag in till Västerås ensam vid halv tio-tiden för att få mitt tillfälliga passerkort på Mälardalens högskola till nästa vecka. Det är något alldeles särskilt med att göra saker på egen hand. Men ensam är fortfarande stark. Jag klarade allting galant, men fick lov att vänta en timme och tjugo minuter utan iPod, sällskap, bok, dator, pengar eller annat som jag önskade skulle underhålla mig den tiden. Men jag lyckades hitta på helt underbara sätt att fördriva tiden. Med en hög mynt i fickan travade jag in på Théboden för att köpa teet Sommarlycka, men upptäckte då deras stora sortiment av röda téer. Dagens bästa stund blev mina knappa tio minuter där inne. Jag var ensam därinne och jag och damen i kassan pratade om Gotland och teer. Jag åkte därifrån utan Sommarlycka, eftersom teblandningen "Österlen" luktade så otroligt gott att jag inte kunde motstå att köpa ett hekto.
Utan pengar till fika travade jag in på Akademibokhandeln (doftandes ljuvligt av mitt te) och kom plötsligt lyckligtvis på att jag hade ett tillgodokvitto på 51 kr. Så efter tjugo minuter där inne så valde jag mellan Den röda nejlikan (från 1934, ingen nyproducerad skit) och Vem är rädd för Virginia Woolf?. Till slut föll det på Den röda nejlikan och min käre Leslie Howard, och det kostade bara 18 mynt ur min ficka.

Nu är jag glad åt mitt schema nästa vecka som snart blir ännu bättre. Glad, gladare, glader är jag! Ha en superfredag ni också. PUSS.

Jack


Herregud säger jag bara.


Telefonfobi

Okej jag har en lätt telefonfobi och har nu fått i uppdrag att ringa hem till någon från Dramaten (vars namn jag inte nämner). Jag skulle inte googlat honom för nu visar det ju sig att han faktiskt inte var helt okänd. JOBBIGT.
Nervöst anfall, hej.

Ordbajsande om Sims och bra böcker

Ja ni har ju inte hört så mycket från mig som ni brukar göra den senaste veckan. Jag är hemma över påsk och jag har liksom inga internetvanor här. Det blir Sims i så fall. Mycket Sims faktiskt. Jag har en stor glad familj för tillfället, lite för stor då jag tvingades skicka ut tre av familjens sex barn för att min äldste son Sezuan skulle kunna ha en chans att bli gift någon gång.

Den halvan av min tid som inte går till Sims har jag ägnat åt att läsa. Jag har fått en riktig läsperiod, och en sådan har jag inte haft på flera år. Hur kan man tycka om något så mycket men ALDRIG göra det? Det är så knasigt. Jag har i alla fall nu läst ut alla uppföljare till min barndoms favoritbok, Skämmerskans dotter. Gud vad bra dom är. Tredje boken höll jag på att dö tusen gånger över hur hemskt allt var, och sedan så tårades ögonen rejält när jag trodde att en av mina favoritkaraktärer hade dött. Fast glädjen över att det inte var så varade inte länge - i stället så dog en annan favorit. Ingen barmhärtig bok. Sista boken (Skämmarkriget) fick mig att snyfta över allt möjligt. En av huvudpersonerna vägrade bestämt att bli ordentligt kär i min favoritkaraktär, men jag fick en ganska bra tröstpris. Hur som helst: MYCKET bra böcker.

Just nu håller jag på och läser "En gnista av hopp, en hemlig dröm" av Geraldine O'Neill. Jättebra bok, även om det inte händer något speciellt. Fast just nu håller jag på att bli galen på en karaktär för att hon blir tillsammans med världens tråkmåns i stället för århundrandets snygging. Inte logiskt. Och ni förstår ingenting av mitt ordbajsande. Kul för er.
Nu måste jag göra mig i ordning - jag och Eddie ska se Jack hemma hos henne ikväll! PUSS


RSS 2.0