Vår

Igår var det hysteriskt fint väder. Sådär att jag kunde gå utan jacka. I natt sov Caroline över, och nu lyssnar vi på sommarballader. Hur mysigt är inte det?
Imorgon åker jag hem till Åskebro igen. Det blir lite stressigt idag eftersom jag efter filminspelning måste skriva massa stödpapper åt min vikariescripta, maila praktik, packa och mer som jag glömt.

Jag håller på och läser fortsättningarna på min barndoms favoritbok: Skämmerskans dotter. Det känns konstigt, men mycket trevligt. Jag fattar inte varför jag aldrig läste uppföljarna då, utan bara läste om ettan en miljon gånger. Menmen. Nu ska jag borsta tänderna. Puss.


Prinsessan och Grodan

Äntligen
säger jag bara. Äntligen en Disneyfilm som går tillbaka i sina klassiska rötter!
Mycket beror förstås på regissörerna och manusförfattarna Ron Clements och John Musker. Är de några som skulle återuppliva den riktiga Disney klassiker-genren så är det väl ändå de - skaparna av Aladdin, Herkules och Den lilla Sjöjungfrun.

Jag insåg inte själv förrän under de första minuterna hur ovanligt välgjord tecknad film är nu för tiden. Men ja, Prinsessan och Grodan håller verkligen måttet. I alla avseenden. Det är en bra historia, kryddad med värme, humor och bra musik. Karaktärerna är också mycket välskrivna, de fyller sina syften mer än väl. Men den egenskap filmen har som förvånar mest är dens sätt att inte vara helt förutsägbar. Nu menar jag inte att den inte slutar helt olikt vad alla tror, nej, men den lyckas undvika de värsta fallgroparna.

Det här är en väldigt bra film, nästan så pass att den får en plats i min Disney klassiker-samling. Tyvärr blir så inte fallet eftersom det är ett alldeles för stort hopp mellan siffran 35 och 49.

Cashback

Malin hyrde en film som jag tyckte verkade jättedålig, men efter att ha läst baksidan som sa att huvudpersonen kunde pausa tiden tyckte jag ändå att det var värt en chans.
Först blev jag jätteförvånad för att han som spelar Oliver Wood i Harry Potter har huvudrollen. Sen blev jag förvånad över hur bra filmen är. Den växlar mellan att vara poetisk och helt sjukt rolig. Den finns tydligen som kortfilmsversion, och då var den oscarsnominerad i sin klass.

Den enda nackdelen är väl de poetiska delarna i första halvan av filmen, då han emoaktigt sörjer sin fd flickvän. Helt plötsligt slutar han med det, och då undrar man ju hur det gick till. När, varför? Wierd.
Hur som helst väldigt sevärd film.

Praktik på Kungliga Operan: Story of

Det finns säkert något eldsjäl där ute som är intresserad av min praktikplats på Kungliga Operan, så här kommer historien om den!

För en vecka sedan så satt jag och skickade ut ännu en hop praktikansökningar till olika film- och tvbolag. Plötsligt fick jag en knasig men underbar idé om att mejla Kungliga Operan. En snabb statusuppdatering åkte ut på facebook: "Kom just på den perfekta praktikplatsen för mig... åhhh ♥" och sen skickade jag ett mejl till sidans webmaster och någon annan. I mejlet erkände jag att jag inte kunde något om balett och varken kan dansa, sjunga opera eller spela något instrument - utan bara rätt och slätt älskade balett. Jag slängde in en idé jag fick om att ta med en kamera och filma lite, även om jag påpekade att det inte var min största förfrågan.
På grund av att tanken på att få praktikplats på Sveriges underbaraste ställe var helt otänkbar och skrattretande så förväntade jag mig inte ens ett svar, men redan dagen efter hade jag ett i min inkorg. (detta glädjeinlägg skrev jag på bloggen)

Det var en väldigt positiv webmaster tyckte mycket om tanken på att jag skulle ta med en kamera och göra en betraktelse om baletten, som sedan skulle läggas upp på Operans hemsida. Då han inte själv kunde ta emot mig skulle han vidarebefodra mitt mejl till några andra, vilket han också gjorde. Jag trodde inte alls att jag skulle få någon praktik, men i tisdags fick jag åter ett mejl från webmastern då han meddelade att jag hade en veckas praktik!

Min praktikplats är hos en tjej som heter Sophie som är webredaktör för en avdelning kallad "Unga på operan". Under den här veckan kommer jag att skriva något för bloggen men också göra två filmer. Den ena filmen kommer att vara en dokumentation från Familjedagen/Kulturnatten på lördagen (egentligen efter min praktik, men det är klart man vill vara med ?!), då händer det tydligen MASSOR.
Den andra filmen håller jag och Sophie och diskuterar nu, men efter ett förslag jag hade om en inledning har vi kommit fram till att jag ska göra en mer "konstnärlig" film. Alltså, förmodligen inga intervjuer utan en film bestående av musik och bilder.
Just nu håller Sophie på att kolla upp vilka balettrepetioner vi kan vara med på, och hon kollar även med Hovkapellet om det finns någon musik de kan vara snälla att sponsra till filmen.

Men filmerna är ju då en slutprodukt, vad kommer jag att få vara med på? Just nu finns det ju ingen exakt planering, men det ser ut som följande i alla fall kommer att stå med: Jag kommer att vara med på minst en föreställning kvällstid. Jag kommer då att vara med en "inspicient" (teknisk ledare), eller (om det finns platser) få sitta och se föreställningen i salongen.
Sedan kommer jag nog att få vara med på dansarnas "morgonskola". Om jag har förstått det rätt är det deras uppvärmning innan de sätter igång med repetionerna, men helt säker är jag inte.
Eftersom jag ska ta en hel del bilder så lär jag ju få se ganska mycket av Operahuset.
Jag kommer att få äta i Operans personalmatsal! Okej. Jag vet att det egentligen inte är något speciellt, men ändå: Det är Operan. Och där kommer mina hjältar äta mat. Och det kanske kommer vara coolare att se dem repetera etc, men ändå.

Jag lär inte uppdatera "Praktik på Kungliga Operan" så himla mycket fram till praktiken faktiskt sätter igång v 16, men då lär det ju bli ganska mycket. Dvs: Om jag överlever. Det finns en stor risk att jag sprängs av glädje fem minuter efter att ha varit i Operahuset som annat än en vanlig besökare.


Mitt liv

Jag kom nyss på en sak. Jag har ibland en väldigt hektiskt planering. Min hjärna kan vara lite hektiskt, och schemat i mitt huvud otroligt hektiskt. Men mitt liv är så otroligt ohektiskt. Och ändå så får jag allt gjort, till och med välgjort. Hur fungerar det egentligen?
Nu ska jag sova, imorgon berättar jag om min fantastiska praktikplats! Godnatt.

Kungliga Operan

Jag har praktik på Kungliga Operan. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)


Var går gränserna inom humorn enligt Sverige?

Jag kollar aldrig på tv, men igår så kollade Malin och jag på både Parlamentet och Ballar av stål.
Parlamentets paneler bestod denna vecka av bl a Henrik Dorsin och Magnus Betnér. Betnér är ju som alla vet den ganska brutala komikern som är otroligt ironisk och har en bitter framtoning. Han är väldigt roligt och mycket älskad. Alla skämt jag hört honom dra har mötts av skratt, hur brutala de än är. Ibland har jag upplevt någon form av skratt och "ehh" från min egen sida, men det tycks aldrig vara fallet bland resten av Sveriges befolkning.
Men igår sa han något som folk buade åt. Jag tyckte personligen inte att det var hans värsta, och reagerade mycket på reaktionen.

Skämtet handlade nämligen om Astrid Lindgren. Han sa något i stil med "ta Astrid Lindgren ur graven och knulla henne i ögonhålorna". Jag fattar inte varför folk vägrade godta det. Det är ju knappast första gången han skämtar sådär om en omtyckt och "snäll" officiell person. Jag menar inte att man ska få säga massa elaka saker om alla, men när det ändå är hans grej och alla VET att han kör det där och inte menar det (för det är ett SKÄMT) och alla i vanliga fall tycker det är aaaskul: varför reagera? Förtjänar Astrid Lindgren mer respekt än andra människor? Jag tycker jättemycket om henne, men jag tycker knappast att hon bör läggas i en glaskista för 12 miljarder som sedan ska höjas till himmelen där vi sedan ska tillbe henne. Jag känner bara att det är otroligt löjligt att inte godta ett sådant skämt om henne. Betnérs svar på publikens svar var: Nähä, nu är det inte roligt va?
Varför skulle det inte vara roligt, Sverige? Om allt annat han säger som är brutalt är roligt, varför skulle det inte vara det helt plötsligt? Ska man stå upp för något, ska man ändå göra det rättvist.


Till Lillan

Min lillasyster och jag brukar hålla varandra i handen. Särskilt mysigt är det att göra det när vi ska sova och ligger bredvid varandra. Dock så vill hon aldrig det, då hon tycker att det är obekvämt. Men ibland händer det i alla fall att jag får hålla i den där gosiga varma lilla handen. Som igår till exempel. Och ja, det kan vara obekvämt. Under sömnlöshet så vrider och vänder jag på mig konstant, men jag vägrar släppa hennes lilla hand. Trots att kroppen ligger vänd åt andra hållet och min arm får ligga i en mycket konstig och obekväm vinkel så håller jag henne kvar.
Och jag vet att det alldeles för snart kommer finnas en tid då vi kommer vara för uppfyllda av våra egna liv. Kanske kommer vi bo i olika länder, vi kommer hålla efter hushåll, hämta barn på dagis och lägga mycket tid på våra arbeten. Och trots att vi alltid kommer att älska varandra, alltid stå varandra nära och höras så gott det går så kommer det inte finnas tid eller rum att dela säng och gosa tillsammans. Men egentligen spelar det i slutändan ingen roll. För jag kommer alltid stå vid hennes sida. Vad som än händer, hur illa saker än skulle te sig, så kommer jag alltid finnas där och krama hennes gosiga små fingrar. Nej, jag kommer aldrig någonsin släppa den där lilla handen.

Michael Nyqvist

Jag tyckte att Joanna skulle se den här.
Förövrigt så visas Män som hatar kvinnor kl 21.00 på ettan ikväll. Jag har blivit lite förvirrad, så jag är inte säker på om det är seriestarten med visning av filmen först, eller något annat. Serien ska ju i alla fall ha premiär idag. Vi får se!

Förlängt lyckorus

Jag vaknade halv åtta imorse - av mig själv! Klockan var inställd på åtta, och jag var inte helt utvilad, men upp skuttade jag ur sängen för att ta en dusch. Idag har jag (nästan) bara roligt att se fram emot. Jag ska städa, diska, skriva ett brev till min mormor, eventuellt ge mig av till filminspelningen, äta på Creperiet med Caroline och sedan ska vi hem till mig för myskväll. Imorgon bitti ska vi köpa frukost och se på Sound of music. Världens bästa morgon har jag alltså att se fram emot.
Jag är fortfarande lycklig över mejlet, och den glädjen bör hålla i sig ett tag tid. Jag lyssnar nämligen på världens bästa glädjemusik - ABBA! ABBA är ganska oslagbara faktiskt. Min lyckost till bror brukar sälja telefongrejer till Benny Andersson. Hur orättvist är inte det? MEN vad bryr jag mig om orättvisa nu. Tralalalala.

Världens bästa mejl

Jag är så otroligt lycklig just nu. Inget är spikat, förmodligen blir det inget av det hela... MEN jag är lycklig ändå. Helt underbart glad. Tjohej vad jag tycker om mitt liv. Världens bästa mejl är allt som behövs, med citat som "en filmad betraktelse om vår balett vore ju härligt att få på hemsidan till exempel!", "vidarebefordra ditt trevliga mail", "och att jag som webmaster i slutänden får en film att visa ;-)" och "Jag håller tummarna för dig!".
Åhhh... Jag bara läser det om och om igen.

Även innan jag fick detta fantastiska mejl så var dagen mycket bra. Efter endast en dubbellektion i svenska gick jag och Joanna hem till mig och kollade på Stolthet och fördom (serien). Det var jätteroligt att äntligen få se den, speciellt då den var jättebra! Joanna blev dödligt ha-galen i Colin Firth, och vi har två avsnitt kvar!
Ha en lika bra fortsatt fredag som min varit hittills! PUSS

James Dean och prinsesspasta

Idag har jag inga lektioner! Helt underbart. Vi skulle givetvis ha det men efter en blandning av frånvarande lärare och förflyttade timmar så blev det lektionsfritt. Gud så härligt. Jag har lite lösa saker inplanerade bara. Mys.
Helgen är också inplanerad med roliga grejer. Stolthet och fördom med Joanna imorgon, och tennis, mysmorgon och resturang med Caroline lördag och söndag. Lite inspelning blir det också på lördag men det går fint. Bäst av allt är att lillasyster kommer på söndag och stannar i en HEL VECKA. Hon praktiserar hos mig. Ååååh vad mysigt vi ska ha.

Här är fina bilder jag tänkte lägga upp igår, men inte hann:


Jag har haft min James Deanaffisch hemma i Åskebro en evighet och för några månader sedan tog jag hit den till ön, men inte förrän igår åkte den upp! En James Deandokumentär på det hela och lyckan för fullkomlig.

Jag köper och äter aldrig pasta här i Visby, men förra veckan hittade jag den här i affären... Prinsesspasta! Vem vill liksom inte äta makaroner i form av skor, blommor, två prinsessor, slott och Askungens pumpavagn? Igår blev min premiär av dem. Mums.


Carolines födelsedag

Jag och Caroline firade hennes födelsedag hemma hos mig efter skolan. Av mig fick hon en biljett till Kungliga Operan när hon vill. Hon har nämligen alltid velat se balett.
Dagen till ära började hon fundera en hel del över livet. Vilket var väldigt roligt, ärligt talat. I matsalen så pratade vi om mor- och farföräldrar och då sa hon eftertänksamt:
- Alltså tänk: ALLA här inne har fötts.
I den stilen fortsatte hon. Men när ska man tänka på livets mysterium, om inte på sin artonårsdag?!

En 18års dag utan tårta går ju inte heller, så vi gjorde en - som för övrigt blev en av de godaste hemgjorda jag någonsin ätit! Sen så åt vi kvällsmat och kollade på Elvisfilmen King Creole. Alla frågor om Elvis som ploppar upp är bara att fråga Caroline, hon är nämligen expert inom det ämnet.
Sammanfattningsvis mycket mysigt firande. Inget konstigt, då hon är världens bästa Caroline!

Tårtan!


Grattis Caroline

Idag fyller fina Caroline 18 år!


Food, glorious food

Nu har jag städat! Dock inte "plockat undan". Eller jag har det på golvet (svårt att dammsuga och tvätta det annars) men på borden och strykbrädan trängs fortfarande en hel del. Men det tar jag itu med senare i veckan.

Jag köpte hur mycket roliga ingredienser som helst idag. Dyra också. Men det var det värt, för hur ska man annars kunna göra världens godaste sallad? Det blev kallrökt lax, philadelphiaost, sesamfrön, vit balsamvinäger etc. Och så hittade jag en fin ny vaniljyoughurt: Äpple och kardemumma. Jag är inte så mycket för kardemumma, så trots att den var god så var ju den ändå där. Men om man gillar det så är den nog super.


(upptäckte nu när jag lyssnade på låten igen att den faktiskt är en helt fantastasisk musikallåt!)


Lillasyster 15 år

Gårdagen innehöll världens största överraskning. Och sånt är ju alltid kul.
Idag kom jag hem vid halv ett och har hittills firat lillayster, kollat på Totally spies, hälsat på farmor och farfar och spelat Sims med Isa. Nu vill jag inget annat än spela Sims själv: Skapa världens vinkällare i Destination världen. Och så funkar det ju inte. Snyft.

Vibrationer

Jag träffade en kille nyligen. Eller "träffade" är inte rätt ord. Men varken "såg", "lärde känna" eller "pratade med" stämmer in. Inga ord yttrades, men vi fick någon form av kontakt ändå. Saken är i alla fall den att jag har tänkt på denna person i en veckas tid lite till och från. Varför lämnar han inte mina tankar? Jag lär inte se honom på ett bra tag, om ens det, och det var ingen stor grej. Det var en pyttegrej. Så nä, jag vet inte vad det är med mig. Förmodligen så lämnar han snart skallen. Inte för att det är säkert störande alls, men jag förstår bara inte varför han är där.


Misfortune

Jag fick faktiskt ett riktigt sörjeanfall idag. Jag brukar ju vara väldigt glad och positiv, men det faktum att komma fram till färjeterminalen, vara sjukt hemlängtande och upptäcka att båten åkte för 1 timme sedan fick faktiskt tårarna att tränga i ögonen. Men jag väntade tills jag kommit hem innan jag släppte ut dem.
En hel vecka av beslutsångest hit och dit, och sen var allt bestämt och så står jag där med tung väska, ser att båten inte är där, kollar och japp: Pappa har råkat boka fel biljett. I stället för båten till Nynäshamn klockan fyra blev det Oskarshamn klockan fem! Ingen höjdare. Snarare en djupdykning ner i sorgbrunnen.

Jag ringde regissören till filmproduktionen (jag hade tagit ledigt från dagens inspelning) och tänkte gå dit, men sen så fick jag bara beslutsångest över allt och ville bara snyfta en stund för mig själv. Så jag avbokade igen.
Men nu är jag glad! Eller. Normal. Fortfarande väldigt konstig känsla och jag vet inte om jag ska till fest hos Andrea eller ha ensammys med Disneyfilmer. När jag skriver det låter det sista mest lockande, men jag skulle vilja testa en sak jag läste på en sida...

Nej. Nu ska jag sminka mig och städa, sen får vi se hur det blir.

Fotokompendiet

Klockan är halv ett och jag är äntligen klar med mitt fotokompendie som ska lämnas in imorgon (Fotografisk bild A). Jag önskar att vi fått mer information om kompendiet redan i ettan för då hade jag kunnat haft ett roligt tema på bilderna. Men jag är nöjd trots detta! Mest tycker jag om min framsida. Den är mest... jag.

Fotokompendiets framsida


Blubb

Idag efter skolan ska jag och Caroline gå och simma. Det känns en aning skrattretande faktiskt. Det får mig att tänka på "tjejer"-bokserien som jag läste förut, i en av de böckerna ("Stressade tjejer") så simmar huvudpersonen jättemycket. Jag skulle vilja gå till simhallen på helgmorgnar vid sex eller så, MEN morgontider badhuset har är BARA på tisdagar och onsdagar. Tisdagar kl 06 och onsdagar kl 07. Och tisdagar är endast för vuxna. Surt. Alltså får jag glatt nöja mig med simtider efter skolan.

Vad vore livet utan Disney?

Helt ärligt: Jag kan inte komma på någon tid under mitt liv som inte kantas av Disney på något vis. Som liten var det godis för veckopengen, fredagsmys och sedan kvällens stora höjdpunkt: Disneydags. Under hela mitt liv har filmen jag kollat på när jag varit sjuk varit Askungen. När jag var hos farmor och farfar kollade jag alltid på min kusins Disneyfilmer, som Bambi. I åttan upptäckte jag genom Disney animationens ädla konst, och det ledde sedan till mitt stora filmintresse - som ledde mig hit till Visby. Disney är min största passion, och just nu är jag inne i en kortfilmsperiod, med Kalle Anka i spetsen.
Disney är helt enkelt fantastiskt, fast jag räknar INTE Disney som all äcklig kommersiell propaganda som Disney channel  bajsar ur sig. Riktiga Disney (ca fram till 1997) är otroligt. Underbar konst som är oberoende. Ja, det känns väl fånigt att försöka beskriva det.

Disney är, och har alltid varit, bäst.

Oscarsgalan 2010: Och så var det hela över!

Jeff BrigesOch så var årets gala över. Storslam för The hurt locker som tog hem hela 6 priser, inklusive för bästa film. Kathryn Bigelow är den första kvinnan att vinna för bästa regi, tjohej!
Som jag förutspådde vann både Mo'Nique, Jeff Bridges, Christoph Waltz och Sandra Bullock inom sina kategorier. Innan de manliga och kvinnliga huvudrollsinnehavarnas nomineringar blev upplästa så stod varsin vän/kollega på scen och berättade varför just de var så bra. Stanley Tucci var Meryl Streeps och satte den verkligen genom att säga "You're simply the best". Dock så tycker jag att de manliga skådespelarnas hyllningar var mycket bättre i överlag. Jeff Bridges hade Michelle Pfeiffer som sin, och det var både ett roligt och rörande tal. Mest rörande då Jeff Bridges ögon tårades.
Colin Farrell var Jeremy Renners store talare, vilket både var fint, men mest roligt. Helt ärligt, jag funderar på att gifta mig med Jeremy Renner. Inom loppet av en vecka har han gått från status "Vem är du?" till fyra stora pluspoäng. För det första så var han helt grym i The hurt locker. Nummer två var att han ser mycket bra ut på ett vardagligt vis. Nummer tre: Han hade med sin mamma på oscarsgalan. Hon var den person han helst ville ha med. HUR FINT ÄR INTE DET? Mycket fint. Pluspoäng nummer fyra tjänade han in på att han och Colin Farrell tydligen festat i Skottland tillsammans, och Farrell önskar att han "mindes mer". Alltså, han är helt klart giftasmaterial.

Humorfaktorn på galan var hög. Steve Martin och Alec Baldwin var kvällens värdar och gjorde ett strålande jobb tillsammans. Deras parodi på Paranormal activity var helt klart sevärd!
Precis i början så pekade de ut massa av de närvarande personerna, och två av dem var Taylor Lautner (VEM SLÄPPER IN HONOM ÖVERALLT?!) och Zac Efron. Alec Baldwin flinade och sa något i stil med:
- Hey guys, (pekade på sig själv och Alex Martin) this is you in five years.
Det var ju väldigt roligt, men senare under galan då bortgångne John Hughes hyllades så var det massor av klipp från hans filmer. Tydligen har Alec Baldwin varit med i någon av dem. Jag fick min livs chock: Han har varit snygg. Alltså verkligen "hunkig". Han såg ut som dom där killarna man hatar nu, fast han såg liksom bra ut på riktigt. Det var en obehaglig upplevelse.

För att spinna vidare på hyllningar av årets bortgångna, så blev jag VÄLDIGT irriterad då Micheal Jacksons namn dök upp sist. Exakt alla hade ju en titel vad de gjort inom filmen, men han har ju inte gjort något, så han fick ingen. Vilket är helt rätt, om de hittat på någon hade jag varit tokförbannad. Men jag är fortfarande sur att han fick stå med där. VARFÖR? Han har inte gjort något inom filmen. Han får väl visa sig på alla pop- och musikgalor! Filmen är till för att visa upp filmfolk. Då låter jag hellre galan ledas av Taylor Lautner.
Och ja... Taylor Lautner. Under Golden globe så var han med och delade ut ett pris - och då var jag sur. Och hur sur är jag inte nu? Han och äckel-Kirsten Stewart delade ut något. Hallå?! De är inte ens riktiga skådespelare. För att räknas som riktig i oscarssammanhang måste man ju faktiskt vara lite bra. Vilket de inte är. Blääää. Det är så förnedrande. Vem släpper liksom in dem?

Galans bästa tal stod Sandra Bullock för. Först så hyllade hon ödmjukt med humor de andra kvinnliga huvudrollsinnehavarna. Carey Mulligan med "so talented that you make me... sick" och Meryl Streep med "..such a good kisser". Men när hon senare kom till delen som handlade om henne och sin roll så började hon gråta, det var väldigt rörande.

Bland prisutdelarna finns det för mig två favoriter. Robert Downey Jr var väldigt rolig (som vanligt), men lyckades inte riktigt frambringa samma skrattattack som Ben Stiller. I videon nedan ser ni honom dela ut pris för bästa smink - utklädd till en avatar. Han gör det verkligen asbra.

Så för att sammanfatta galan? Mycket bra och underhållande! Det var ju ingen kategori jag hade någon person jag verkligen brann för att de skulle vinna, så det blev inga större besvikelser eller glädjetjut för egen del. Det enda som fick mig tappa hakan var att Tyskland med Det vita bandet INTE vann för bästa utländska film, utan det gjorde Argentina. Inte för att jag sett klart filmen, men allt lutade faktiskt åt vinst.
Men som sagt: Ändå bra gala! Jag hoppas det framtida året har massor av bra filmer som jag kan bli lite engagerade i. Nästa år hoppas jag Meryl Streep och Maggie Gyllenhaal får ta hem varsin oscar - det vore toppen!
Alla vinnare finner ni här: http://www.imdb.com/features/rto/2010/oscars


Känslor

Jag bara känner så mycket just nu, och vill bara skriva och skriva. Men jag ändå så har jag inget att säga. Därför så säger jag det i stället med en bild.
Denna fina kossamu har jag som bakgrundsbild på datorn. Vi två är bästa kompisar. Kossor är världens mest underskattade djur.


Oscarsgalan 2010: Sömnbrist

Det är såååå sent och jag var såååå trött för en halvtimme sen, men nu känner jag mig hyfsat pigg. Om tjugo minuter börjar ju trots allt det jag längtat efter i månader - tjohej!

Dom har hittills pratat med massa underbara personer: Vera Farmiga, Maggie Gyllenhaal, Robert Downey Jr, Meryl Streep, Jake Gyllenhaal, Christopher Plummer, Helen Mirren, Jeff Bridges etc.
Åh jag önskar jag var där. Dom pratar med Helen Mirren nu. Hon är sååå vacker.

The weary kind

Länken till den ligger ju redan i det förgående inlägget, men jag känner att jag vill posta hela videon - för gud vad den är bra! Jag vill liksom gråta helt utan anledning. Vilket konstigt nog är positivt.


Oscarsgalan 2010: Vem vinner?

Natten till måndag är det dags. Då direktsänds Oscarsgalan kl. 02.35 på Kanal 9, och redan 00.00 börjar sändningar från röda mattan och vid 02.05 börjar nedräkningen. Detta är galornas gala inom filmen, och för den nördige (alltså sådana som jag) rena paradiset. Många av ens älsklingar syns i rutan, och några av dem blir belönade.
Men för nördar är det inte bara den roligaste galan, utan även årets gissnings- och tippningstillfälle. Det svårarste, och roligaste! 24 priser ska delas ut, och vem vinner? Svårt är det, men det går inte att låta bli. Här är den lååånga listan av nominerade, mina kommentarer, favoriter och gissningar!

Bästa film
Avatar
The Blind Side
District 9
An Education
The Hurt Locker
Inglourious Basters
Precious
A Serious Man
Upp
Up in the air


Den här kategorin är så sjuuukt svår att gissa i. Jag hoppas nog mest på Upp, även om jag fortfarande är nöjd om Up in the air, Inglourious basterds och An education får den stora äran. Förut så trodde jag att Avatar skulle sno hem den, men det känns lite som det var en film som överrumplade alla som gjorde att alla ivrigt slängde priser åt den. Och nej, det kanske inte är så det fungerar, men jag tror ändå att den inte ligger lika bra till längre. Jag tror att The hurt locker får den i stället, med Avatar som en tät tvåa.
Gissning: The hurt locker
Favorit: Upp

Bästa kvinnliga huvudroll 
Sandra Bullock (The Blind Side)
Helen Mirren (The Last Station)
Carey Mulligan (An Education)
Gabourey Sidibe (Precious)
Meryl Streep (Julie & Julia)

Unga Carey Mulligan imponerar i An Education, men det känns ändå som om rollen är lite väl blek för att ta hem en oscar. Jag har inte sett The last station (tyvärr) och inte heller har jag någon koll på Helen Mirrens prestation så hon kan ju vara med i kampen (hon är ju väldigt duktig) - men om vi säger att hon inte är det står det nog mellan Sandra Bullock och Meryl Streep. Personligen är tycker jag ju att Meryl Streep förtjänar allt som man kan få i prisväg, och hennes prestation som Julia är helt otrolig. Dock så är ju filmen ändå en komedi, och eftersom Sandra Bullock då skulle ha visat upp en mer seriös sida... ja, det är nog jämt men undrar om inte Bullock tar hem det hela.
Gissning: Sandra Bullock
Favorit: Meryl Streep

Bästa manliga huvudroll
Jeff Bridges (Crazy Heart)
George Clooney (Up in the Air)
Colin Firth (A Single Man)
Morgan Freeman (Invictus)
Jeremy Renner (The Hurt Locker)

Jag har inte sett A single man, men hoppas ändå lite på att Colin Firth vinner. Jag gillar honom och han har aldrig blivit uppmärksammad förut. Men jag tror inte att han vinner. Jeremy Renner är verkligen asbra som sin våghalsige bombdesarmerare och George Clooney är underbar i Up in the air, men Jeff Bridges satte sin roll som en smäck och han är vinnartippad som ingen annan. Jag är nästan övertygad om att det är hans år i år.
Gissning: Jeff Bridges
Favorit: George Clooney och Jeremy Renner

Bästa regissör
James Cameron (Avatar)
Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)
Lee Daniels (Precious)
Jason Reitman (Up in the Air)

Jag hoppas att Cameron går hem lottlös, även om det verkar stå starkt mellan honom och exfrun Kathryn Bigelow. Jag älskade verkligen Inglourious basterds, och borde hålla tummarna för Tarantino - men jag gillar inte honom. Så därför hoppas jag att Jason Reitman tar hem den gyllene gubben.
Gissning: James Cameron
Favorit: Jason Reitman

Bästa kvinnliga biroll
Penelope Cruz (Nine)
Vera Farmiga (Up in the Air)
Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)
Anna Kendrick (Up in the Air)
Mo'Nique (Precious)

Helt ärligt förstår jag inte varför Penelope Cruz är nominerad. Om någon vore vara det i Nine är det Marion Cotillard, men inte heller hon har väl rätt kvalité för detta sammanhang. Nej, värd att vinna är Maggie Gyllenhaal och Vera Farmiga. Dock så verkar ju Mo'Nique vara en favorit bland alla "proffstippare", och dessutom en vinnare av alla priser hittills (typ). Så förmodligen vinner hon det hela.
Gissning: Mo'Nique
Favorit: Maggie Gyllenhaal

Bästa manliga biroll
Matt Damon (Invictus)
Woody Harrelson (The Messenger)
Christopher Plummer (The Last Station)
Stanley Tucci (The Lovely Bones)
Christoph Waltz (Inglourious Basterds)

Stanley Tucci gör sitt livs roll (vad jag har sett i alla fall) i The lovely Bones, men om inte Christoph Waltz vinner det här blir jag VÄLDIGT förvånad. Han är helt otrolig i sin roll som Hans Landa, så om han vinner är det otroligt välförtjänt. Dock så hoppas jag ändå inte lika mycket på honom som Christopher Plummer... Det är väldigt fånigt. Jag har inte sett The last station, men jag bara älskar honom. Han har varit verksam inom filmbranschen i över 50 år och det här är hans FÖRSTA nominering. Kom igen, ge honom en oscar. Och nej, det är inte så priset ser ut, att man vinner för allt man gjort (det kallas ju Honorary award), men vem fan bryr sig. Waltz har många år på sig att ta hem oscarn, Plummer har däremot faktiskt inte mycket kvar!
Gissning: Christoph Waltz
Favorit: Christopher Plummer

Bästa originalmanus
Mark Boal (The Hurt Locker)
Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)
Allesandro Camon och Oren Moverman (The Messenger)
Ethan Coen och Joel Coen (A Serious Man)
Bob Peterson, Pete Docter och Tom McCarthy (Upp)

Inglourious basterds är en helt fantastisk film, men rent manusmässigt är ändå Upp helt klart bäst. Sen kan jag inte uttrycka mig huruvida The messenger eller A serious man ligger till i frågan, men det känns inte som om de kan uppnå samma kvalité som den! Eventuellt kanske oscarsakademin ändå lägger sina röster på Tarantino eller The hurt locker.  Varför The hurt locker skulle vinna kan jag inte förstå, men sen så har väldigt svårt att förstå varför den har vunnit så mycket annat heller.
Gissning: Upp
Favorit: Upp

Bästa manus efter en förlaga: 
Neill Blomkamp och Terri Tatchell (District 9)
Nick Hornby (An Education)
Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche (In the Loop)
Geoffrey Fletcher (Precious) 
Jason Reitman och Sheldon Turner (Up in the Air)

Jag har tyvärr fortfarande inte sett In the lopp eller District 9, så jag kan inte säga något om dem.
Jag tycker Precious är en ganska överskattad film, men det känns som om den har chans inom denna kategori. Även om An Education är bra, så är ändå Up in the air min favorit. Det känns även som om den är ganska aktuell för att vinna, men det kanske ändå blir An education? Gud, har ingen aning.
Gissning: Up in the air eller An education
Favorit: Up in the air

Bästa utländska film
Ajami (Israel)
El Secreto de Sus Ojos (Argentina)
The Milk of Sorrow (Peru)
Un Prophete (Frankrike)
Det vita bandet (Tyskland)

Jag har faktiskt väldigt lite koll på de utländska kandidaterna med undantag från Det vita bandet. Det finns en anledning till detta, en anledning som gör att det känns som om Tyskland får åka hem med statyetten i år.
Gissning: Det vita bandet

Bästa dokumentärfilm (långfilm): 
Burma VJ
The Cove
Food, Inc.
Which Way Home

Helt ärligt så är inte riktigt dokumentärer min grej, men jag har faktiskt lite koll på både The cove och Food, inc. Dock så verkar The Cove vara en riktig superfilm (superdokumentär).
Gissning: The Cove

Bästa dokumentärfilm (kortfilm)
China's Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province
The Last Campaign of Governor Booth Gardner
The Last Truck: Closing of a GM Plant
Rabbit à la Berlin

Vet inte, kan inte, och helt ärligt: Bryr mig inte.

Bästa animerade film
Coraline
Den fantastiska räven
Prinsessan och grodan
Secret of kells
Upp

Secret of Kells hade jag aldrig hört talas om innan, så efter att ha kollat upp den verkar den faktiskt väldigt intressant. Den fantastiska räven är en underbar film och Prinsessan och Grodan ska väl inte vara så dum den heller. Dock så vinner Upp. Denna kategori och bästa manliga biroll är de enda jag är nästan 100 % övertygad i. Så ja, Upp vinner nästan bergsäkert. Och det väldigt välförtjänt.
Gissning: Upp
Favorit: Upp

Bästa kortfilm
The Door
Istället för Abrakadabra
Kavi
Miracle Fish
The New Tenants

Jag vet att Istället för Abrakadabra är en svensk film, men där slutar mina kunskaper. Så därför hoppas jag på den av partiska anledningar.
Favorit: Istället för Abrakadabra

Bästa kortfilm (animerad)
French Roast
Granny O'Grimm's Sleeping Beauty
The Lady and the Reaper (La Dama y la Muerte)
Logorama
A Matter of Loaf and Death

Detta blir en hård kamp mellan ett gäng otroligt bra filmer. Jag har väldigt svårt att säga vem som blir vinnaren. Rent manusmässigt är väl ändå The lady and the Reaper vassast, men Longorama har däremot den mest orginella idéen. Humormässigt med roligaste twisten besitter Granny O'Grimm. Så vem vinner? Jag har ingen jäkla aning. Men eftersom Granny O'Grimm verkar vara en storfavorit världen över röstar jag på den.
Gissning: Granny O'Grimm's Sleeping beauty
Favorit: Granny O'Grimm's Sleeping beauty

Bästa specialeffekter 
Avatar
District 9
Star Trek

Jag är ju rätt anti Avatar, men har väldigt svårt att tro att något annat än den skulle kunna vinna denna kategori (trots att jag inte sett de andra filmerna).
Gissning: Avatar

Bästa scenografi: 
Avatar
The Imaginarium of Doctor Parnassus
Nine
Sherlock Holmes

Jag har försökt läsa på om detta pris, alltså vad scenografi innebär i detta fall, men jag har inte riktigt fått svar på mina frågor. Så, jag får köra efter mina egna mått. Och enligt dom så är Avatar utesluten. Det enda imponerande är specialeffekterna, resten är väl bra - men alldagligt om vi snackar oscar. Nine har en fin scenografi, Doctor Parnassus har jag inte sett och Sherlock Holmes är fullkomligt lysande.
Gissning: Nine eller Sherlock Holmes
Favorit: Sherlock Holmes

Bästa foto
Avatar
Harry Potter och halvblodsprinsen
The Hurt Locker
Inglourious Basterds 
Det vita bandet 

När jag såg att Harry Potter var nominerad tappade jag hakan, men kom senare på att jag faktiskt aldrig sett på en Harry Potter-film rent filmiskt. Dom är ju bara... Harry Potter. Men vinnare tror jag inte den är i alla fall.
The hurt locker har ett väldigt genomtänkt foto. Vi snackar skakig handkamera nästan hela filmen, vilket ger denna krigsfilm en väldigt dokumentärisk känsla. Just därför skulle den nog kunna vinna, eftersom det är så anpassat, men det beror ju på om det är det oscarsakademin vill ha: eller om det är snyggt? För om det är det de är ute efter är nog Avatar och Inglourious basterds hetast. Dock så tycker jag Avatar faller på det faktum att de bilder som inte är mästerliga åkningar bara är fina p g a de färgstarka specialeffekterna.
Gissning: The hurt locker eller Inglourious basterds (beror alltså på det jag nämnde ovan)
Favorit: Inglourious basterds

Bästa kostym: 
Bright Star
Coco - livet före Chanel
The Imaginarium of Doctor Parnassus
Nine
The Young Victoria

Den här är en väldigt svår kategori. Coco Chanel har en jättebra kostym egentligen, men för ögat är den rätt trist. De andra är också väldigt bra, men jag kan inte säga vilken som skulle vara bäst. Men jag drar en random gissning på The Young Victoria eftersom jag gillade filmen (hej partisk) och för att kostymmakaren har vunnit och blivit nominerad förut (precis som många andra i denna kategori, hehe).
Gissning: The Young Victoria
Favorit: The Young Victoria

Bästa klippning
Avatar
District 9
The Hurt Locker
Inglourious Basterds

District 9 har jag ju som sagt inte sett... men detta blir svårt nog ändå. Hm. Det känns som om The hurt locker skulle kunna ha varit lite bättre än vad den var. Men jag är inte säker. Men Inglourious basterds känns som den är så bra som den kan bli.
Gissning: Inglourious basterds
Favorit: Inglourious basterds

Bästa smink: 
Il Divo
Star Trek
The Young Victoria

Eh, bästa smink? Hur ska jag kunna veta det liksom? Har inte Star Trek ganska skojiga figurer?
Gissning: Star Trek
Favorit: The Young Victoria

Bästa ljud
Avatar
The Hurt Locker
Inglourious Basterds
Transformers
Star Trek

Jag måste säga att jag blir väldigt förvirrad av allt det här. För den första listan jag plockade upp så var Upp tydligen nominerad för bästa ljud, men nu är det tydligen ljudredigering. Jag fattar inte riktigt skillnaden, så jag har nu försökt dra en slutsats av detta: Ljud är det man tar upp på plats, medan ljudredigering är ljuden som är är upptagna på plats men sedan redigerade, och även de som är tillagda i efterhand (=tramp)? Vi säger så. Och om fallet nu är så har jag förstås ingen aning. Så det får gissas hejvilt.
Gissning: The hurt locker

Bästa ljudredigering
Avatar
The Hurt Locker
Inglourious Basterds
Star Trek
Upp

Hm... Avatar är ju väldigt spacad. Inglourious basterds har många långa scener som får en att verkligen lyssna, vilket gör att man hör de skojiga ljuden av till exempel Hans Landas skinnuniform. Dock så har ju Upp en hel del ännu roligare ljud: Ljudet av hur många ballonger som helst, fågeln Kenneth... Det står nog mellan Upp och Avatar helt enkelt! Men eftersom Avatar envisas med att vinna allt så gissar jag ändå på den.
Gissning: Avatar
Favorit: Upp

Bästa musik:
Avatar 
Fantastic mr. Fox 
The Hurt Locker
Sherlock Holmes
Upp

Här har vi ett gäng filmer med riktigt bra musik. Personligen tycker jag att Fantastic mr. Fox, Sherlock Holmes och Upp är bäst och blir inte besviken om någon av dessa vinner. Dock så tror jag att Upp passar oscarsjuryn bäst, den är mycket välkomponerad till bilderna.
Gissning: Upp
Favorit: Upp

Bästa låt
"The Weary Kind" (Crazy Heart) (Ryan Bingham och T-bone)
"Take It All" (Nine) (Maury Yeston)
"Loin de Paname" (Paris 36) (Frank Thomas och Reinhardt Wagner)
"Down in New Orleans" (Prinsessan och grodan) (Randy Newman)
"Almost There" (Prinsessan och grodan) (Randy Newman)

Jag lyssnade på The weary kind efter Golden globe-galan (då den vann) och den föll mig inte alls i smaken. Men nu har jag sett filmen, och gud vad bra den är nu. Den sätter en så bra känsla i den, och den känslan finns kvar när man lyssnar på den efteråt. Även om det känns som om den tar hem det hela, så har ingen av de andra låtarna något att skämmas över. Take it all är bra, Loin de Paname är underbart härligt fransk och Disney gör som vanligt mycket bra ifrån sig: Har Randy Newman någonsin gjort en dålig låt?
Gissning: The weary kind
Favorit: The weary kind


Sälen 2010: Skidskolebarn

Skidskolebarn är så söta. Och visserligen otroligt irriterande när dom ska ta upp hela backen, svänga in framför och tvinga en att sakta in. Men i slutändan går det inte annat än att tycka om dom. Speciellt när dom ramlar omkull. Det är så otroligt roligt. Malin och jag släppte förbi några skidskolebarn i liften idag ("Glidarna" hette dom). Liftvägen var extremt ojämn i terrängen vilket fick en liten pojke två liftar framför att ramla omkull. Jag utstötte ett medlidande "naaw", men det utbrast snart i ett fniss. Framför Malin och mig, alltså efter pojken, var det två små "glidar"-tjejer (helt i rosa). Vi bevittnar hur dom inte viker undan förrän en halv meter innan pojken. Flickan längst ut klarar sig, men den andra fastnar med sin ena skida i pojkens vilket gör att hon typ åker med skidorna i vädret innan hon slutligen ramlar omkull. Sekunder senare faller också flickan längst ut av.
Det var väldigt roligt, även om det var synd om dom vilket fick mig att visa lite medlidande. Malin var dock inte lika diskret, utan brast ut i det högsta asgarv jag hört från henne på evigheter. Jag höll för munnen på henne, medan jag fnissade och sa:
- Men vad elak du är!
Malin försökte gottgöra sin synd genom att fråga om det gick bra (fast dom såg bara chockade ut). När vi kom ner till liften nästa gång släppte hon också (vi) förbi en HEL skidskola, även om dessa inte var "Glidare" utan "Fräsare" - vilket jag påminde Malin om.

Åh, jag har bevittnat så mycket roligt som små skidbarn gjort. Dom är rena underhållningsfabriken!

Sälen 2010: Grisnäsan

Malin hade pratat cola med killen i kassan på ICA Toppen.
- Var han snygg? frågade jag.
- Nä, men du skulle nog gilla honom... Han påminde lite om Calle grisnäsan.
Jag skrattar i tron om att det är någon i skolan.
- VA? Vem då? Vad elakt!
- Calle grisnäsan!
- Va? Grisnäsan, vem fan är det?
- Ja, men grisnäsan!
- Grisnäsan?
- Va? Kristiansson!

Helt vanlig felhörning med andra ord. Men roligt var det.

RSS 2.0